Toki Hakkını Devretme | Kapalı Çarşı - Dolar, Euro, Altın ve Tüm Döviz Kurları - Ekonomi Haberleri
  • YARIM ALTIN
    8.134,00
    % -0,74
  • AMERIKAN DOLARI
    32,4504
    % -0,15
  • € EURO
    34,8290
    % -0,66
  • £ POUND
    40,7959
    % -0,56
  • ¥ YUAN
    4,4798
    % -0,18
  • РУБ RUBLE
    0,3540
    % -0,13
  • BITCOIN/TL
    2074041,435
    % -1,31
  • BIST 100
    9.915,62
    % 2,05

Toki Hakkını Devretme

Toki Hakkını Devretme
728 90

Toki Hakkını Devretme; Toki konutlarından yararlanan birçok kişi, hakkını devretme konusunda araştırma yapıyor. Toki’den ev satın alan vatandaşların devir hakkı olup olmadığı ve nasıl devir yapacağı konusunda tüm bilgileri yazımızda bulabilirsiniz.

Toki evlerine hak kazanmış birçok kişi, evlerinin devir işlemlerini nasıl yapacakları konusunda araştırma yapıyor. Ancak Toki evi üzerinde devir yapabilmek için, bazı koşulların karşılanması gerekiyor.

Başlıklar

Satın Alınan Toki Konutu Devredilebilir mi?

Toki evlerine hak kazanmış kişiler, Toki konutlarını devretme işlemlerini gerçekleştirmek istiyor. Toki konutu kurasında ismi çıkan kişiler, Toki hakkını devretme konusunda bazı zorluklarla karşılaşabilir.

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan, projenin bulunduğu bölgede il nüfusuna kayıtlı olmayan, bir dönem Toki’den konut almış, üzerine bağ bahçe kaydı olan, hane halkı geliri en fazla net üzerinden 10bin TL olmayan kişiler Toki konutlarına müracaat edemiyor.
  • Alt gelirli ya da yoksul sınıfına giren vatandaşlara uygun konut satışlarında, konutun borcu bitene kadar, devir işlemleri yapılamıyor.
  • Toki konutu devri, yalnızca Tapu İdaresi Başkanlığı tarafından yapılıyor.
  • Toki konutlarında açık satış yapıldığında, devir işlemi yapılabiliyor.

Toki’den satın alınmış ve borcu bitmeden devir işlemlerinin yapıldığı evlerde, imzalanan sözleşme iptal ediliyor. Ev almaya hak kazanan kişi evi kaybeder. Devir işlemine kadar ödenen taksitler, masraf ve diğer miktarlar ücretten düşülerek, geri kalan miktar geri ödenir.

Toki Tapu Devir İşlemleri Nasıl Yapılıyor?

Toki konutlarında hak kazanan vatandaşlar, artık Tapu Müdürlüğü ya da banka şubelerine gitmeden, e-devlet üzerinden tapularına alabiliyor. Konutun tüm borçlarını bitirerek sahibi olan kişiler, devir işlemlerini de gerçekleştirebiliyor.

300 250 4

Devir işlemi yapılırken;

  • Konut sahibi kişi, e-devlet üzerinden Toki tapu devir işlemleri bölümüne giriş yaparak, herhangi borcu olmadığını belgelemelidir.
  • Borcu yoktur belgesinin sisteme yüklenip, onaylatılması gerekir.
  • Kurum tarafından başvuru incelenip onaylandıktan sonra, alıcıya ödeyeceği miktar SMS ile iletilir.

Alıcının ödemeyi yapmasıyla birlikte işlemler tamamlanma aşamasına gelir ve tapu tescil işlemi sonuçlanır. Eğer başvurunuz onay almazsa, Tapu Müdürlüğü’nün bulduğu sorunlar düzeltilir ve aynı şekilde tekrar başvuru yapılabilir.

Tapu Müdürlüğü’nde işlemler devam ederken, e-devlet üzerinden tüm işlemler izlenebilir. Böylece vatandaşlar, gerçekleşen işlemin tüm aşamalarını rahatlıkla takip etme olanağı bulacaktır.

Diğer yandan evin borcunu banka kredisi alarak kapatan ev sahipleri, bankanın lehine olacak ipotek onama belgesi imzalamalıdır. Bunun yanında gayrimenkulü alan kişinin mağduriyet yaşamaması için, e-devlet üzerinden ya da banka şubesinden, tapu işlemleri için, tapuyu tescil ettirmeleri gerekiyor.

Satın Alınmış Toki Konutu Kime Devredilebilir?

Toki üzerinden ev almaya hak kazanan kişiler, Toki hakkını devretme konusunda bazı koşulları yerine getirmek zorundadır.

  • Alt gelir grubuna sahip olan kişiler ev almaya hak kazanıp sözleşme imzaladıklarında, evin borcu bitene kadar, konutu başkasına devredemez. Böyle bir durum tespit edilirse, anlaşma feshedilir.
  • Açık yapılan satışlarda borcun bitmesi gibi bir zorunluluk yoktur ve proje durumuna göre uygulama yapılacaktır.

Bunun yanında satın alınan Toki evinin tüm borçları bitmiş ve başvuru sahibi malik durumuna geçmiş olduğunda, devir hakkını kullanabilir. Bunun yanında borç bitene kadar hak kazanılan evde oturma zorunluluğu da vardır.

Bunun yanında tapu devir işlemlerinde bazı masraflar söz konusudur. Gayrimenkulün esas bedeli üzerinden %4 şeklinde hesaplanan masraflar; kanuna göre %2 devreden taraftan ve %2 devir alan kişi tarafından karşılanır.

Ancak taraflar arasında herhangi bir anlaşma yapılırsa; %4’lük masraf miktarı, sadece devralan ya da sadece devreden taraftan alınabilir. Bunun yanında tapu devir masraflarına, döner sermaye harcı da eklenmelidir. Bu miktar ise devralan kişi tarafından ödenir.

Alt Gelirlilere Mahsus Toki Konutları Kiraya Verilebiliyor mu?

Alt gelire mensup kişilerin Toki projelerinde ev sahibi olmak hakkı doğduğunda, borcunu ödeyene kadar evin maliki sayılmıyor ve borç bitene kadar evde oturma zorunluluğunu yerine getirmek zorunda kalıyor.

Aynı zamanda alıcı kişinin ya da ailesinin ikamet koşulu olmakla birlikte, alıcının belirtilmiş konutta ikamet etmedikleri tespit edildiği durumlarda, sözleşme feshediliyor. Buna bağlı olarak, borcu bitmemiş Toki evi kiraya verilemiyor.

Standart Konut Projeleriyle Alınan Toki Konutları Kiralanabilir mi?

Toki’den ev ya da işyeri sahibi olmak isteyen vatandaşlar, Toki resmi internet sayfası üzerinden ilgili ilana başvuru yapabilir. Başvurular 2+1 ve 3+1 evler içindir. Tercihlere göre hangi ev tipi seçilecekse, ona uygun ön ödeme yapılır.

Ödemeler Ziraat Bankası ya da Halk Bankası şubelerine yapılabilir. Toki tarafından belirlenen tarihlerde başvuru formu ve peşinatın yatırıldığına dair dekontla birlikte, ev alacak kişiler başvuru yapabilir.

Bunun yanında çeşitli sebeplerle, Standart konut projelerinde, Toki hakkını devretme işlemi gerçekleştirmek isteyen kişiler de olabilir. Standart tip konutlar için, kiraya verme hakkı vardır ancak, 3+1 evlerin kiraya verilebilmesi Toki’nin inisiyatifine bağlıdır.

Toki Konutu Devir İşlemi İçin İstenen Belgeler Nelerdir?

Toki evleri, birçok kişinin tercih ettiği konutlardır. Bunun yanında Toki hakkını devretme şartları, alt gelirli ve yoksul grubuna giren kişilerde aynıdır. Taraflar birinci sınıf akraba da olsa, evin taksitlerinin tamamı bitene kadar, devir işlemi yapamaz ya da evi satışa çıkaramaz.

Borç bitmeden devir ya da satış yapılırsa; hak sahibinin evi elinden alınır, sözleşme iptal olur, ödenen taksitler, masraflar ve diğer tutarlar düşülür ve geri kalan bakiye, kişiye iade edilir.

Ancak evin tüm borçları bitmiş Toki evlerinin devir işleminin yapılması için, bazı belgelerin hazırlanması gerekiyor.

Toki tarafından talep edilen belgeler;

  • Başvuru sahibinin herhangi bir borcunun olmadığını gösterir belge (herhangi aidat borcu olmadığını göstermesi amacıyla talep edilir).
  • Konutun bağlı olduğu belediyeden alınması gereken rayiç bedel belgesi (konutun güncel bedelini belirlemek için zorunlu belgedir).
  • Devri yapacak kişi ve devir alacak kişinin kimlik belgesi fotokopileri
  • 2 adet vesikalık fotoğraf verilmelidir.

Toki tarafından talep edilen bu belgeler, tapunun tescil edilmesi için, bankaya yapılacak başvuru için gereklidir.

Tapu için de hazırlanması gereken belgeler vardır. Buna göre;

  • Devir yapılacak gayrimenkulün tapu aslı ya da fotokopisi
  • Devir yapan ve devreden kişilerin kimlik fotokopileri
  • Devralacak kişiye ait 1 adet vesikalık fotoğraf
  • Devredilecek gayrimenkulün, herhangi vergi borcunun olmadığına dair belge
  • Gayrimenkulü devreden kişi tarafından güncellenmiş, zorunlu deprem sigortası
  • Gayrimenkulün bağlı olduğu belediye kurumundan alınmış emlak belgesi

Toki tapu devir işlemleri için her belgenin önemi ayrıdır ve eksiksiz tamamlanmış olmalıdır. Belgelerin tamamı, Tapu Müdürlüğü’nde bulunması gereken belgeler olarak saklanır.

Toki Evleri Bankaya ya da Üçüncü Kişilere Devredilebilir mi?

Alt gelir gruplarına ait Toki projelerinde hak sahipleri, sözleşme imzaladıklarında, borçlarını bitirmeli ve evin maliki olmalıdır. Borçları bitirmeden evi maliki sayılmazlar ve Toki hakkını devretme işlemini gerçekleştiremezler.

Gayrimenkulün borcu devam ederken, konutu üçüncü şahıslara devretmek, kiralamak ya da satmak mümkün değildir. Aynı zamanda borç bitene kadar başvuru sahibi, eşi ve çocukları da evde ikamet etmek durumundadır.

Ancak borç bitmemiş, aile mensupları evde oturmuyor ve bu durum tespit edilirse, hak sahibinin sözleşmesi feshedilir. Ancak bir istisna olarak; açık satışlar gerçekleştirilmişse, bu tür şartlar geçerli değildir ve projenin durumuna göre uygulama gerçekleştirilir.

SSS

Toki tapu devir masraflarından kimler muaftır?

Engelliler, gaziler, gazi dulları ve yetimleri, şehit aileleri, dul ve yetimler, emekliler tapu devir masraflarından muaf tutulur.

Online tapu devri yapabilir miyim?

Ancak borcu bitmiş konutun tapu devir işlemlerini, web tapu sistemi adı altında gerçekleştirebilirsiniz.

728 90
Araç çubuğuna atla