Kimlik Değiştirmeyenlere Ceza | Kapalı Çarşı - Dolar, Euro, Altın ve Tüm Döviz Kurları - Ekonomi Haberleri
  • YARIM ALTIN
    8.106,00
    % -0,25
  • AMERIKAN DOLARI
    32,3428
    % 0,19
  • € EURO
    35,1255
    % -0,17
  • £ POUND
    41,0628
    % -0,19
  • ¥ YUAN
    4,4932
    % 0,11
  • РУБ RUBLE
    0,3497
    % -0,40
  • BITCOIN/TL
    2034749,482
    % -7,67
  • BIST 100
    7.962,34
    % 3,14

Kimlik Değiştirmeyenlere Ceza

Kimlik Değiştirmeyenlere Ceza
728 90

Türkiye vatandaşı milyonlarca insanı ilgilendiren konuların başında gelenlerden biri olan eski tip kimliklerden yeni üretilmiş çipli kimliklere geçiş devam ediyor. Henüz çipli kimliğe geçmemiş vatandaşların, tüm işlemlerde sorunsuz hizmet alabilmesi için en kısa zamanda çipli kimliğe geçmesi bekleniyor.

1 Ocak 2017 tarihli İçişleri Bakanlığı’nın sürdürdüğü düzenlemeyle, ehliyet, kimlik kartları, pasaport ile ilgili değişiklik yürürlüğe girdi. Bu düzenleme ile yeni kimlik kartlarının son teknolojiye uygun, çipli hale gelmesi sağlandı. Şu ana kadar ise 37 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı çipli kimlik sahibi oldu.

Kimlik yenileme işlemleri için acele etmeyenlere kötü haber, İçişleri bakanlığının vermiş olduğu zaman yavaş yavaş bitiyor. Kimliklerini henüz yeni çipli kimlikler ile yenilemeyenlerin 2023 yılına kadar vakti varken, ehliyet yenilemeleri 2020 yılının sonuna kadar yapılmış olması gerekiyor. Yenileme işlemlerini son güne bırakmayı istemeyenler için ise yapmanız gereken adımlar şu şekilde ilerliyor;

300 250 4

Yenileme İşlemi İçin Randevu Alın

Yeni düzenlemeyle birlikte eskiden Emniyet Genel Müdürlüğüne başvuru yaparak alınırken artık Nüfus Müdürlüğü üzerinden yürütülen kimlik değişikliği işlemleri için her şeyden önce randevu alarak işe başlamalısınız. Randevu sistemiyle birlikte uzun kuyrukların, aksayan işlemlerin de önüne geçilmesi planlanıyor. Kimlik kartı başvurusunda bulunmak için randevu.nvi.gov.tr sitesi üzerinden ve ya Alo 199 çağrı merkezini arayarak randevu alabilirsiniz. Randevu yaptığınız gün gitmediğinizde sistem sizi 1 ay için randevu almaya engeller. Bu yüzden randevu aldığınız gün gitmeniz ya da en az 30 dakika önce iptal etmeniz gerekiyor.

Başvuru İçin Gerekli Belgeler

Randevuyu aldıktan sonraki adım, başvuru sırasında sizden istenecek belgeleri toplamak ve yanınızda götürmek. Bu belgeler ise şu şekilde sıralanıyor:

Nüfus Cüzdanı. Nüfus cüzdanınız yoksa bunun yerine evlilik cüzdanı, ehliyet, pasaport, TSK kimlik kartı, hakim ve savcı kimliği, avukatlık kimlik kartı, sarı basın kartı, öğretmen kartı da getirilebilir.

1 biyometrik fotoğraf (Son 6 ayda çekilmiş)

22.5 TL (değerli kağıt bedeli) değerindeki değişim ücretini ödediğinizi gösteren dekont ya da makbuz. Bu değişim ücretini, başvuru öncesi, vergi daire müdürlüklerine ya da ‘ivd.gib.gov.tr’ adresinden sanal pos uygulaması ya da bankaya yatırarak ödeyebilirsiniz.

Bazı Durumlarda Gerekli İşlemler

Evlilik akdi sonrasında kimlik yenileme işleminiz acele ise, belediye nikah dairesinin evraklarınızı bir an önce nüfus müdürlüğüne göndermesini sağlamalısınız.

Boşanma sebebiyle kimlik değişimi istiyorsanız, başvuru belgeleri arasına ‘boşanmanın kesinleşmiş kararı’ belgesini de eklemelisiniz.

Yeni doğan bebeklere kimlik çıkartmak için ücret ödemeniz gerekmiyor. 15 yaşından küçükler için biyometrik fotoğraf götürmenize de gerek yoktur. Bebek doğduktan sonra 30 gün içinde Nüfus müdürlüğüne başvurmanız gerekir. Aksi durumda, gecikme için ücret talep edilir. Evrak olarak ise başvuruda bulunan anne ve ya babanın kimlik ve doğum belgesi yeterlidir.

Kimlik Yenileme Ücreti

Kimlik yenileme ücretleri şu şekilde belirtilmiştir:

Kimlik yenileme ücreti: 22.50 TL

Evlilik nedeniyle kimlik değişimi: 22.50 TL

Eskiyen kimliği değiştirme: 22.50 TL

Yeni doğan bebek için kimlik çıkarmak ücretsiz. Doğumdan sonra 1 ay içinde bebeğin kaydı yapılmadıysa: 22.50 TL

Kimlik kaybedilmişse ödenmesi gereken ücret: 45 TL

Kimliğin Yenilenme Süresi

İstenen belgeleri toplayıp randevu alınan gün nüfus müdürlüğüne gidip başvuru işleminizi gerçekleştiriyorsunuz. Nüfus dairesinin talep etmesi halinde parmak izi, parmak damar izi ve el ayası damar izinin taranarak sisteme kayıt edilmesi gerekebilmekte.

Eski dönemde 15 – 30 gün arasında posta ile evinize gönderilirken, yeni sistem ile birlikte 1 – 2 gün içinde adresinize yeni kimliğiniz teslim ediliyor.

Çipli Kimlik Sayesinde Pasaportsuz Seyahat

Çipli kimliklerde bulunan yonganın içinde, T.C. kimlik no, isim, soy isim, anne adı, baba adı, doğum tarihi ve yeri, cinsiyet, medeni hal, kan grubu, dini, veriliş tarihi, kart seri no, belge geçerlilik süresi gibi kişisel biyometrik verileri barındırıyor.

Akıllı kart teknolojisiyle üretilen bu kartlar, kopyalanma ya da değiştirilmesini önlemek amacıyla özel güvenlik önlemleri taşıyor.

Yeni kimlikteki bilgiler, elektronik ortamda tutulduğundan sağlık ve benzeri işlemlerdeki kayıtlara, sadece kimliğinizi kullanarak erişmek çok daha kolay hale gelmiş durumda.

Yeni kimliklerin boyutu ise çok daha küçük. Ortalama bir banka kartı boyutuna sahipler.

Kadın ve erkek için farklı renk üretime sahip değiller. Tüm kartlar turkuaz renge sahip.

Vizesiz seyahat edilebilen ülkeler için pasaportsuz yolculuk imkanı sunuyor.

Ehliyet İçin Son Tarih Aralık 2020

Eski ehliyetlerinizi, çipli ehliyet ile değiştirmeniz için son tarih 31 Aralık 2020. Ehliyet yenileme işlemleri de kimlik yenileme işlemleri ile aynı. Ehliyet yenileme işlemi için istenen belgeler ise: eski ehliyet, nüfus cüzdanı, 15 TL değerinde değişim ücretinin yatırıldığına dair makbuz, 1 adet biyometrik fotoğraf, kan grubunuzu belirten belge ya da yazılı beyan ve en önemlisi “Sürücü olur” yazan, aile hekiminden ücretsiz alınan bir sürücü sağlık raporu gerekli.

Ehliyet Geçerlilik Süresi

Ehliyetini kayıp eden ya da çaldıranların, yeni ehliyete geçmeden önce en yakın trafik tescil şubesine giderek başvuru yaparak kayıp ya da çalıntı beyanı vermesi gerekli. Bu şekilde sisteme, zayi kaydı işlenir. Böylece kayıp ilanı vermenize de gerek kalmıyor. Sonrasında Nüfus müdürlüğüne gidilip başvuru yapıldığında yine aynı şekilde 1 günde yeni ehliyetiniz evinize gönderiliyor. Diğer ehliyetlerde geçerlilik süresi 10 yılken, E sınıfı ehliyetlerde bu süre 5 yıl. Sürenin ne zaman biteceği yeni ehliyet üzerinde yazıyor. Süre bittiğinde yeni ehliyet için tekrar başvuru yapılması gerekiyor.

Pasaport yenileme işlemleri için ise son tarih belirlenmemiş durumda. Sahip olduğunuz pasaportun geçerlilik süresi ne zaman biterse o zaman yenileyebiliyorsunuz. Yani yeni aldığınız pasaportun 10 yıl geçerliliği varsa, 10 yıl sonra başvuru yapabilirsiniz. Pasaport yenileme işlemi de kimlik yenileme ile aynı şekilde ilerliyor. Sadece ücretlerde geçerlilik süresine göre değişiklik var. Pasaport bedeli, harç bedeli ve defter bedeli şeklinde ödenirken 2019 yılı için

6 aylık pasaport bedeli: 303.50 TL

1 yıllık pasaport bedeli: 381.90 TL

2 yıllık pasaport bedeli: 539 TL

3 yıllık pasaport bedeli: 709.40 TL

4 yıl ve üzeri pasaport bedeli ise 945.10 TL’dir. Pasaport da çok kısa süre içinde adresinize gönderiliyor.

728 90
Araç çubuğuna atla