GS Hisse – Galatasaray Borsa
  • YARIM ALTIN
    8.090,00
    % -0,11
  • AMERIKAN DOLARI
    32,3373
    % 0,17
  • € EURO
    35,1798
    % -0,04
  • £ POUND
    41,1206
    % -0,06
  • ¥ YUAN
    4,4929
    % 0,10
  • РУБ RUBLE
    0,3519
    % 0,21
  • BITCOIN/TL
    2108839,278
    % -4,83
  • BIST 100
    7.962,34
    % 3,14

(0,00)
Son Güncelleme:
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
  • BU YIL
  • 12 YILLIK

* Piyasaların kapalı olduğu gün ve saatlerde veri akışı bulunmamaktadır.

GS Hisse – Galatasaray Borsa

1905 yılında kurulan ilk Türk takımı olan Galatasaray Spor Klübü bunun onurunu yaşarken aynı zamanda herhangi bir ligde kendini gösterme şansını yaşayan ilk Türk takımı ünvanına hak kazanmıştır. Galatasaray Sportif Anonim şirketi 1997 yılında şirketleşme sürecine girmiş ve bunun neticesinde hisselerin %55,03’ü Galatasaray Spor Kulübü Derneğine ait olurken geri kalan %44,96 sı Borsa İstanbul’da halka açıktır. Tarihine bakıldığında birçok başarıya sahip olan Galatasaray en çok taraftara sahip olan spor kulüplerinden biri olarak yerini korumakta. GS Hisse- Galatasaray Borsa ise yatırımcıların dikkatlerini üstüne çekiyor.

Halka Arz Nedir?

Başarılı ve gelecek vadeden, güçlü şirketler kurul ile aldıkları karar sonucunda hisselerinin belli bir miktarını halka arz etmeye karar verirler. Bunu yapabilmek için özel izin alınmalıdır. Bir şirket istediği şekilde halka arz gerçekleştiremez. Bu onayın sonucunda şirket hisse senetlerini halka arz ederek krediye veya dış kaynaklara ihtiyaç duymadan kendi içinde kendine fon sağlama imkanına sahip olacaktır. Bu durum sadece şirketin lehine değildir aynı zamanda bir yatırımcı da bu halka arz edilen hisseler üzerinden yatırım yapabilme imkanına sahip olacaklardır.

Sadece büyüme vadeden şirketler değil güçlü ve büyük şirketler için ise halka açık hisse senetlerinin kaçınılmaz bir durum olduğu söylenebilir. Bir şirket büyüyüp geliştikçe finansal kaynaklara daha fazla ihtiyaç duyar; bunun için de bankalardan kredi çekmek veya dış kaynaklardan yardım almak yerine halka arz edilmek daha makul olarak görülür. Halka arz edilme sonucunda kararlaştırılan senetler sayesinde arz edilen senedin fiyatına karşılık şirketin bünyesine o kadar para girmiş olacaktır.

Halka arz edilmenin tek olumlu yanı kasaya giren nakit değildir. Halka arz edilen hisseler sayesinde şirketin popülaritesi daha da artış gösterir. Bunun sebebi kişilerin şirkete olan güveni ve sevgisinden kaynaklı olarak gerçekleşen hisse alımları otomatik olarak şirketin görünürlüğünde artışa sebebiyet verecektir.

Birinci Ve İkinci Halka Arz Nedir?

Şirket kendi bünyesinde aldığı kararlar ve yaptığı başvuruların onaylanması sonucunda ilk defa şirket hisse senetlerini ve kıymetli evraklarını borsaya sürdüğü anda bunun adı birinci halka arzı olarak geçer. Borsaya açılmasıyla birçok yatırımcıya kendini göstermiş olur ve şirketlerine yatırım yapmaları için davet etmiş olur. Fakat şirketler her zaman için verimli bir dönem geçirmemiş olabilirler; bundan kaynaklı olarak bazen yatırımcıların gözünde kazanım vadeden yatırım olarak görülmeyebilir. Bunun sonucunda şirket halka arz edilmeden beklediği kazancı sağlanamayabilir.

Şirketler sonrasında hedefledikleri kazanca ulaşmak için iki kez halka arz yapabilirler ve bu sayede birçok yatırımcıya kendilerini duyurma fırsatı yakalarlar. Fakat her zaman için ikinci halka arz eden şirketler ilkinde başarısız oldukları için değildir. Hatta ikinci halka arz edilme hem şirket için hem de yatırımcı için oldukça avantajlı olabilir.

Halka Arz Nasıl Yapılır?

Her isteyen şirket kendi kararlarına göre halka arz gerçekleştiremez bunun için Sermaye Kurulu’nun gerekli şartları yerine getirdiğinize kanaat getirmesi sonucunda bir sözleşme imzalanır. Eğer ki Sermaye Kurulu başvurunuzu onaylamaz ise bu durumda İstanbul Borsasında yatırımcılara kendinizi gösterme olanağınız kesinlikle yoktur.

Şirket halka arz sürecine girdiğinde söz konusu olan sürecin dikkatle takip edilmesi ve aşamalarından haberdar olunması gerekir. Çok kapsamlı bir süreç olduğu için bir şirketin patronu bu adımları takip etmekte zorlanacaktır. Sürecin sağlıklı ilerleyebilmesi adına şirketin işinde uzman finans kuruluşlarından destek alması çok önemlidir.

Yönetim Kurulu Onayı

Şirket halka arz gerçekleştirmeden önce kendi içindeki kurulu toplayarak bu konu hakkında bir toplantı düzenler. Bu toplantıda halka arzın şirkete olan avantajları tartışılır. İlk onayın şirketin kendi kurulundan çıkması gerekir.

Finansal Ve Hukuki Destek

Halka arz süreci sırasında şirketin uzman finansal kuruluşlardan yardım alması çok önemlidir. Bu sayede sürecin sağlıklı devam etmesi ve herhangi bir sorunda nasıl yol izlenmesi gerektiği uzmanlar tarafından doğru kararlarla desteklenir. Aynı zamanda hukuki bir süreçte de konu hakkında bilgili olan uzmanlar şirket için doğru olan kararları verecektir.

Şirketin Mali Geçmişinin İncelenmesi

Halka arz yapılmadan önce şirketin 5 yıllık mali geçmişinin incelenmesi çok önemlidir. Şirket halka arz gerçekleştirmeden önce doğru bir şekilde mali kayıtlarının çıkarılıp incelenmesi için muhasebe şirketlerine başvurur.

Yetkili Aracılarla Mutabakat

Halka arz gerçekleşmeden önce şirket bu konudaki yetkili kurumlarla irtibata geçer ve bir anlaşma düzenlenir. Bu anlaşma şirketin maliyesiyle ilgili olarak başka kurum ve kuruluşlar arasında herhangi bir borç veya alacak durumunun olup olmadığına dair tutarlanır hesaplanıp sürecin uyum içinde incelenmesi için mutabakat anlaşması imzalanır.

Diğer İşlemler

Tüm gerekli şartlar sağlandığında tekrar bir kapsamlı düzenlemenin ardından şirket halka arz edeceği hisse senetlerini belirler ve İstanbul Borsasına kaydı yapılan şirket hisselerini borsada yatırımcılara sunar.

Halka Arz Avantajları

Halka arzın birçok avantajı vardır ama bu her zaman demek değildir ki her zaman için ve her şirket için bu avantajlar devamlılık gösterecek. Şirketler için halka arz edilme faydalı olduğunun yanı sıra dezavantajları da beraberinde getirebilir.

– Şirket belirlediği hisse senetlerini halka arz ederek kendine güzel bir fon kaynağı sağlayabilir. Banka kredisi faizler ve diğer kurumlarla uğraşmak istemeyen şirketlerin halka arz edilmesi sayesinde kasaya hisse senetlerinin değerinde giren nakit para şirketi hem daha görülür kılacak hem de fon desteği sağlayacaktır.

– Şirket halka arz edilmeden kendine sağlayacağı fon sayesinde kendi kendine destek olarak üretimde daha da kaliteli ve seri olabilir, istihdam artışlarına neden olabilir ve kendisini desteklemek adına ,fonlar sayesinde mevcut durumunu destekleyecek yatırımlar yapabilir.

– Şirket bu sayede yatırımcılar tarafından her an kontrol edilebilecek e takip edilebilecek konuma gelmiş olur.

– Şirket kendini borsada gösterdiği için piyasalardaki görünürlüğü ve güvenirliği artar.

– Bu durum sadece şirketler için değil yatırımcılar içinde çok avantajlıdır. Piyasalarda değer kazanmaya başlayan şirket sayesinde yatırımcılar da kendi ellerinde tuttukları hisseler ile yatırımlarının geri dönüşünü fazlasıyla alabilirler.

– Halka açık arz sayesinde şirketler halka kapalı arz ile edinebilecekleri kazançtan çok daha fazlasını sahip olabilirler.

– Halka açılmış şirketler diğer şirketlere göre daha yüksek ve prestijli şekilde yönetilirler ve diğer şirketlere göre yatırımcılar tarafından güvenilirlikleri daha fazladır.

Halka Arz Dezavantajları

– Halka arz sayesinde güzel bir fon kaynağı sağlanabilir, yatırımcılar için güzel bir yatırım olabilir fakat unutulmamalıdır ki şirkete yatırım yaptığınız takdirde şirketin aynı zamanda risk ortağı olmuş olursunuz.

– Halka arz sayesinde eğer önemli hisselerinizi de borsaya çıkardıysanız bu durumda şirket için yönetim kurulu ve önemli hissedarlar olmadan karar verilmesi mümkün değildir. Şirket hakkındaki tüm gelişmelerden şirketler içindeki önemli hissedarlarında bilgi sahibi olması zorunludur.

– Halka arz süreci teferruatlı bir süreçtir ve iyi bir şekilde denetlenmeli ve konu hakkında gerekli bilgilere sahip olunmalıdır. Tüm bu süreçleri şirketin patronu tek başına yapmakta zorlanacağı için herhangi bir aksilik olmaması adına alanında uzman finansal kurumlar ve muhasebe kurumları gibi kurumlarla birlik içinde çalışılmalıdır. Bunun üstüne başvuru ücreti, vergiler derken süreç çok fazla masraflı olup şirketin mali durumuna büyük darbe indirebilir.

– Şirket halka arz edildikten sonra sadece önemli hissedarlara değil aynı zamanda halka ve medyaya açık olmalıdır. İzleyeceği yol ve uygulayacağı stratejiler hakkında objektif bir şekilde yansıtmalıdır.

– Halka arz sayesinde güzel bir fon yakalanabilir fakat en başta alınan yardımlar tek seferlik değildir, sürekli olarak durumun denetlenmesi gerekir bu durumda ciddi ve sürekli bir maliyet kaybı demektir.

– Yönetim ve muhasebe sistemleri sürekli gelişmelerdir bu sayede doğru sonuçlara varılır fakat bu aynı zamanda ciddi bir gider anlamına gelmektedir.

GS Hisse- Galatasaray Borsa

Borsada her zaman dalgalanmalar vardır. Bu dalgalanmaları birçok olay etkileyebilir bazen ivmeler aşağı yönlü bazen ise yukarı yönlü hareket eder. Borsa biraz şans biraz strateji ve biraz da psikoloji işidir. Bu dalgalanmalardaki olaylar her şirket için aynı olaylardan etkilenmeleri anlamına gelmez. Galatasaray Sportif Anonim Şirketi için yatırımcıları etkileyen faktörlerin başında ise maçlar ve yapılan transferler bu dalgalanmaları etkilemektedir. GS hisse- Galatasaray Borsa halka arz edildiği için şirket içindeki gelişmeleri yatırımcılara açık bir şekilde paylaşarak şeffaf bir yol izlemektedir. Buna örnek olarak geçtiğimiz zamanlarda bir transfer yaptığını, ne koşullarda anlaşmaya varıldığını ve ne kadar ücret ödeneceğini kamuoyuna duyurmuştur. Yapılan güzel transferler sonucunda Gs hisse- Galatasaray Borsa yükselişe ya da kötü transfer ve beraberinde kötü sonuçlanan maçlar sayesinde piyasada düşüşe geçiyor.

728 90
Araç çubuğuna atla