Ripple Nedir, Nasıl Çalışır? | Kapalı Çarşı - Dolar, Euro, Altın ve Tüm Döviz Kurları - Ekonomi Haberleri
  • YARIM ALTIN
    8.134,00
    % -0,74
  • AMERIKAN DOLARI
    32,4504
    % -0,15
  • € EURO
    34,8290
    % -0,66
  • £ POUND
    40,7959
    % -0,56
  • ¥ YUAN
    4,4798
    % -0,18
  • РУБ RUBLE
    0,3540
    % -0,13
  • BITCOIN/TL
    2049135,233
    % -2,05
  • BIST 100
    9.915,62
    % 2,05

Ripple Nedir, Nasıl Çalışır?

Ripple Nedir, Nasıl Çalışır?
728 90

20. yüz yıl içerisinde yapılan pek çok atak ile birlikte özellikle 80’li yıllar ile birlikte teknolojik gelişmeler, her alanda toplumsal yapıları etkilemiştir. Özellikle bilgisayarlı sistemler ile birlikte ortaya çıkan ve gelişen ekonomik yapılar, farklı finans unsurlarını doğurmuştur.

Bu unsurlardan son dönemde toplumu ve toplumsal yapıları en çok etkileyenlerden biri kripto para birimleridir. Tamamen şifreleme yöntemine dayalı olduğu için kripto adını alan ve dijital dünyanın sanal paralarını oluşturan bu paralar içerisinde en önemlileri; Bitcoin, Litecoin, Ripple ve Doge coin olacaktır.

Başlıklar

300 250 4

Kripto Para Nedir ve Neden Kullanılır?

Gelişen teknoloji ile birlikte internet ağlarıyla beraber ortaya çıkan bilgi ve finans dolaşım sisteminin ortaya koyduğu bir para çeşididir. Nakit paraya bir başka alternatif olarak düşünülebilir. Tıpkı bankaların vermiş olduğu kartlar gibi, elinizde nakit varmışçasına kullanım sağlayan sanal paralardır.

Genel olarak borsa gibi alanlarda kullanım sağlayan kripto para birimleri, farklı kişi ve şirketlerce oluşturulabilir. Örneğin bitcoin bir kişi tarafından ortaya çıkmışken Ripple  bir şirketin ortaya koyduğu ve takibini sağladığı bir kripto paradır.

Kripto Para Özellikleri

Kripto paraların pek çoğu merkezi olmadan dağınık biçimlerde hareket eder. Kimi zaman ise bu durum farklıdır. Örneğin Ripple bir şirket tarafından oluşturulmuş ve merkezi olan, yönetimi tek merkezden yapılan bir kripto paradır.

Kripto şeklinde adlandırılma sebebi, oluşturulan sanal paraların şifrelenmesinden gelmektedir. Bu paraların yönetimi sadece sahibi tarafından yapılabilir. Yani işlemi yine sahibi gerçekleştirebilir.

Gizlilik ve güvenlik ön plandadır. Bunun yanı sıra farklı görüşleri ortaya çıkarmıştır. Bunlardan biri geleneksel yapıları koruyan finans uzmanlarınca geliştirilmiştir. Sebebi de geleneksel yöntemle uzun süren işlemlerin bu paralar sayesinde anlık yani dakikalık zamanlarda halledilebilmesinin geleneksel istihdamı öldüreceği yönündedir.

Bunun dışında devletler de kripto paraları çok desteklememektedir ancak yasaklama koyulması da çok rastlanan bir durum değildir. En önemli eleştirilerden biri paranın takip edilemiyor olmasının pek çok kötü amaca hizmet edebileceği fikridir.

Ripple Nedir?

Ripple kripto para birimidir. Tek merkezli olup şirket tarafından muhasebe defterlerinin tamamı tutulmaktadır. 2012 yılında piyasada gündeme gelmeye başlayan ve özünde bir ödeme ağından türeyen bir kripto paradır.

Blockchain sistemi üzerinden işlemlerin yapıldığı ve tek merkezli olmasına bağlı olarak kullanıcıların tek bir muhatap bularak, hizmet alabildikleri bir alan sağlamasıyla Ripple  özellikle şirket yatırımlarına hitap etmektedir.

Tek merkezli olmasının yanı sıra kolayca işlem halledebilmek adına dünyanın pek çok yerinde özellikle finans merkezlerinde ofisi bulunmaktadır.

Ripple’ın Diğer Kripto Paralardan Farkı Nedir?

En önemli farkların başında, pek çok kripto paranın merkezi sistem olmadan dağınık bir çalışma prensibiyle oluşması ve yürütülmesi söz konusu iken Ripple şirket bazlı bir merkezden yönetilmektedir. Tüm defterleri ve muhasebe kayıtlarını yine şirketin kendisi tutmaktadır.

Tek merkezli oluşuna bağlı olarak takibi ve denetlenmesi yapılabilmektedir. Bu merkezi çalışma sistemine bağlı olarak da pek çok kripto para saniyede yalnızca dört adet işlemi gerçekleştirebilirken Ripple ciddi bir fark yaratarak 1500 kadar işlemi yine bir saniye sınırında gerçekleştirme imkanı sunmaktadır.

Yapılan işlem ücretleri baz alındığında genele vurulamasa da piyasanın en çok bilinen kripto paralarına oranla da düşük ücretler ile işlemlerin gerçekleştirilmesine imkan sunar.

Avantaj Sağlar mı ?

Öncelikle Ripple piyasa içerisinde değeri en yüksek üçüncü kripto para olması ve işlemleri pek çok türevine oranla daha hızlı gerçekleştirme kabiliyeti ile özellikle para transferlerinde büyük avantaj sağlar demek doğru bir söylem olacaktır.

Merkezi bir yapısının olması ve daha önemlisi bu yapının kar elde eden bir şirkete dayanıyor oluşu sayesinde piyasada farklı anlaşmaları gerçekleştirerek her geçen gün daha da değerini arttırması anlamında kendi içinde karlı bir yatırımdır.

Tüm bunların yanında işlem kapasitesi özellikle borsa için oldukça büyük bir hacme sahiptir. Bu anlamda pek çok işlem görmesi kripto paraya ulaşımı kolaylaştırır. Bunun yanında elli beşi aşkın bir işlemci ağına sahip olması da kapsamı açısından başarılı bir yatırım olduğunu kanıtlar niteliktedir.

Şirkete dayalı olması ile her gün daha kolay gelişerek, gendi gelişimi için de büyük yatırımlar yapabilen ve erişilebilirliği kolay olan Ripple  oldukça güçlü bir yatırıma olanak sağlamaktadır.

Üretimi Yapılır mı ?

Diğer kripto paralar ile kıyaslandığında önemli farklardan birini oluşturan üretim durumu ile göze çarpan kripto para, üretilmemektedir. Yani basımı yapılmaz. Onun yerine şirketin geliştirdiği farklı yapılar kullanılabilir.

Şirket dolaşıma kendisi parayı salar ve bu anlamda da paranın değerini belirler. Kripto para birimleri düşünüldüğünde alışılmışın dışında bir yol izlemesi ile şirket paranın tüm yönetimini elinde tutar.

Ripple Cüzdan Nedir?

Madenciliği yapılmayan para birimi için farklı alternatifler geliştiren şirket cüzdan kavramına da bir yenilik getirmiştir. Mevcut parayı biriktirmeye yaramayan cüzdan, şirketin geliştirdiği paranızı kullanmanızı sağlamak için kodlanmış yazılımlardır.

Üç farklı cüzdan bulunmaktadır. Bu cüzdanlar ; Masaüstü, Kağıt ve Web olarak belirlenmiş seçeneklerdir.

Masaüstü cüzdanınız ile direkt bilgisayarınızdan işlem yapmanız mümkündür ama yazılımsal olarak gelebilecek çoğu saldırıya da açıktır. Bunun yanı sıra Kağıt cüzdan ise günümüzde güvenile kullandığımız QR kod uygulaması sayesinde eriş sağlayabileceğiniz cüzdandır ve masaüstü cüzdana göre çok daha güvenlidir.

Son olarak Web cüzdan ise anlaşmalı şirketlerce korunan bir cüzdandır. Güvenlik olarak masaüstü ve kağıt cüzdanın tam arasında yer alır demek mümkündür.

728 90
Araç çubuğuna atla