İlk Çıkan Kripto Paralar | Kapalı Çarşı - Dolar, Euro, Altın ve Tüm Döviz Kurları - Ekonomi Haberleri
  • YARIM ALTIN
    7.936,00
    % -0,44
  • AMERIKAN DOLARI
    32,4442
    % 0,06
  • € EURO
    34,7794
    % -0,12
  • £ POUND
    40,7389
    % -0,26
  • ¥ YUAN
    4,4816
    % 0,05
  • РУБ RUBLE
    0,3484
    % 0,15
  • BITCOIN/TL
    2057095,193
    % 1,69
  • BIST 100
    10.082,77
    % 1,69

İlk Çıkan Kripto Paralar

İlk Çıkan Kripto Paralar
728 90

Kripto para kavramı dijital gelişimin artması sonucunda daha da önemli hale gelmiştir. Kripto para kavramı ilk defa 2009 yılında ortaya çıkmıştır. Herhangi bir fiziksel gerçekliği olmayan kripto paralar dijital dünyada alım satım ve alışveriş için çeşitli kurumlardan kabul görür hale gelmiştir.     

Başlıklar

Kripto Para Tanımı Nedir ve Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

Kripto para nedir, ne işe yarar konusu dijital dünyanın önem kazanması ile daha çok duyulur hale gelmiştir. Kripto para kavramı fiziksel para yerine kullanılan bir nevi alternatif bir para birimidir. İnternet üzerinde işlem gören bu para birimi merkezi bir yönetime sahip olmadığı için merkez bankaları ya da siyasi otoriteler kripto paraları kontrol altına alamazlar. Dolayısıyla geleneksel internet para transferleri ya da döviz kuru değişimlerinde olan aracı kurumlar, banka gibi bir etken kripto para birimleri arasında bulunmamaktadır. Bu nedenle de oldukça avantajlı ve kullanışlı bir para birimi olarak görülmektedir.

300 250 4

Kripto para piyasasında ilk çıkan kripto paralar 2009 yılında işlem görmeye başlamıştır. İlk kullanımları genellikle yasal olmayan yollarla para göndermek amacı ile olsa da daha sonra yaşadığı ivme ve gelişim ile büyük bir piyasa haline gelmiştir. Bu noktada ortaya çıkan ilk kripto para Bitcoin olarak bilinmektedir. Günümüzde de en fazla kullanılan ve kazandıran kripto para birimi olarak bilinen Bitcoin, bir sanal ödeme yöntemi olarak kullanılmaktadır. Bitcoin kripto para birimi daha güvenli bir hizmet için kriptografi bir çeşit şifreleme yöntemi kullanmaktadır. Dolayısıyla bu sistem içerisinde işlem yaparken daha güvenli bir şekilde hareket edebilme şansı yakalanabilmektedir. Kripto para herhangi bir merkezi yönetime sahip olmadığı için para işlemleri kolay bir şekilde takip edilmeden yapılmaktadır. Güvenlik ve kolay anlaşılır olması nedeni ile de pek çok kişi tarafından kullanılmaya başlanmıştır.

Bitcoin Nedir ve Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

Bitcoin, en çok bilinen, kullanılan ve ilk ortaya çıkan kripto paralar arasında olan bir birimdir. Daha çok sanal bir ödeme yöntemi olarak görülen bu kripto para birimi sağladığı avantajlar ile pek çok kişi tarafından kullanılmaktadır. Bitcoin kripto para biriminin ilk ortaya çıkışı 2009 yılına dayanmaktadır. İlk ortaya çıktığı zamanlarda değeri bilinmeyen Bitcoin, 2017 yılında ilk atılımını yapmıştır. Dolar karşısında değerlenmesi sonucu gündeme gelmeye başlayan Bitcoin, daha fazla kullanıcının da ilgisini çekmiştir. Peki, Bitcoin nedir ve ne işe yarar? Bitcoin sanal para birimi olarak kendine özel sistemi ile para transferi işlemi yapmanıza olanak sağlamaktadır. Herhangi bir sunucu ihtiyacı duymadan, merkezi yönetimler tarafından yönetilmeden bilgisayar sistemleri arasında dosya paylaşımı yapılabilirsiniz.

Bitcoin kripto para birimi, diğer bir ifade ile denkler arasında elektronik dosya paylaşımı yapmak isteyenlerin kullandığı bir sistemdir. Dolayısıyla bu kripto para birimi değerinin yükselip azalması tamamen kripto parayı kullananların sayısına göre değişiklik göstermektedir. Bu noktada kripto para nedir, nasıl kazanılır sorusunun da cevabı aslında kripto para biriminin kullanımı ile ilgili olduğu çıkarılabilir. Özellikle son yıllarda artan dijital değişim ve gelişim Bitcoin’in fiziksel para birimleri ile de değişim yapılabilmesine olanak sağlamıştır.

Bitcoin’den Sonra Ortaya Çıkan Kripto Para Birimleri Hangileridir?

İlk çıkan kripto paralar arasında Bitcoin’den sonra gelen kripto para birimi Litecoin olarak görülmektedir. Bu iki para birimi kripto para piyasasının öncüsü niteliğindedir. Peki, Litecoin nedir ve ne işe yaramaktadır? Litecoin, Bitcoin’den hemen sonra ortaya çıkan bir kripto para birimidir. Bitcoin’den esinlenen bu kripto para birimi, Bitcoin’in kullandığı merkezi olmayan sistemi kullanmaktadır. Ancak Bitcoin kripto para biriminden farklı olarak herhangi bir ödeme sistemi yoktur. Litecoin ardından piyasaya sürülen üçüncü kripto para birimi Dash’dır. Dash, 2014 yılında ortaya gizlilik özellikleri ile ortaya çıkmıştır. İlk çıktığı dönemde de büyük bir ilgi ile karşılaşan Dash, yüksek gizlilik imkanı sağlamaktadır. Bu üç kripto paranın ardından ortaya çıkan ve belki de Bitcoin’in en büyük rakiplerinden biri olan Ethereum’la karşılaşıyoruz. Ethereum ilk defa 2015 yılında Vitalik Buterin tarafından geliştirilmiştir. Oldukça avantajlı bir sisteme sahip olan Ethereum kullananlara hem hızlı hem de güvenilir bir hizmet sunmaktadır.

Son Yıllarda Kripto Para Birimleri Neden Artmıştır?

İlk çıkan kripto paralar sonrasında birçok farklı kripto para biriminin ortaya çıktığı görülmektedir. Peki, neden her geçen gün farklı kripto para birimleri üretilmektedir? Bana göre kripto para piyasası teknolojinin gelişmesi ile herkesin kolay ulaşabileceği, sonsuz ve güvenilir bir para kavramını hayatımıza geçirmiştir. Özellikle kripto para tarihi içerisinde büyük bir yer kaplayan Bitcoin’in değerlenmesi de kripto paranın daha kolay kabul edilmesine yardımcı olmuştur. Aynı zamanda kendine özel bir şifreleme özelliği olan kripto para birimleri güvenilir olması, erişebilir olması ve işlem çeşitliliği gibi nedenlerle de pek çok kişiyi etkilemektedir. Bu noktada sizde yeni bir alana yatırım yapmak istiyorsanız, dijital para kavramının geliştiği şu günlerde kripto para birimlerini deneyebilirsiniz.

728 90
Araç çubuğuna atla