2022 Altın Tahmini | Kapalı Çarşı - Dolar, Euro, Altın ve Tüm Döviz Kurları - Ekonomi Haberleri
  • YARIM ALTIN
    8.137,00
    % -0,05
  • AMERIKAN DOLARI
    32,5260
    % 0,11
  • € EURO
    34,9889
    % -0,14
  • £ POUND
    40,8500
    % -0,15
  • ¥ YUAN
    4,5016
    % 0,17
  • РУБ RUBLE
    0,3521
    % -0,09
  • BITCOIN/TL
    2099255,720
    % 0,31
  • BIST 100
    9.716,77
    % -0,05

2022 Altın Tahmini

2022 Altın Tahmini
728 90

Hepimizin bildiği üzere çağımızda altın, en iyi yatırım araçlarından biri olarak görülmektedir. Eski zamanlardan itibaren, büyük ya da küçük birikimlerin hemen hemen hepsi altına çevrilerek, ihtiyaç halinde kullanılmak üzere köşeye atılırdı. Bu durum aslında halen böyle devam ediyor. Ancak son zamanlarda fazlasıyla yükselen altın fiyatları, birikimlere bir miktar es getirebiliyor. Hali hazırda altına sahip olan kişilerse pandeminin getirdiği ekonomik sıkıntılar kapsamında bu birikimleri kâra çevirebiliyor.

Peki, 2021 yılının sonuna yaklaşırken bir yükselip bir düşen altın fiyatlarının son durumu ne olacak? 2022 yılı itibariyle altın, halen en karlı yatırım aracı olarak görülecek mi? İşte merak edenler için uzmanlar tarafından yapılan 2022 altın tahmini yorumlarını sizler için derledik.

Başlıklar

300 250 4

Altında En Karlı Yatırım Hangisi?

Bilindiği üzere altın; çeyrek altın, Ons altın, cumhuriyet altını, gram altın gibi çeşitli türlere sahiptir. Piyasadaki yükselişler, arz- talep ve  bunun gibi daha bir çok faktör doğrultusunda tıpkı diğer yatırım araçlarında olduğu gibi altında da yükselişler ve düşüşler söz konusu olabilmektedir. Genel itibari ile bakaca olursak gram altındaki düşüş ve yükselişler; diğer altın türlerini de etkilemektedir. Hal böyle olunca 2022 altın tahmini yorumlarına binaen en karlı altın yatırımının hangisi olduğu da merak edilen konular arasına dahil olmaktadır.

Bir yatırım aracı olarak altını tercih eden kişilerin sorduğu soru için en karlı yatırımının gram altına yapılan yatırım olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü diğerlerinin aksine gram altında işçilik maliyetine sahip değildir. Bu da hem alım hem de satım konusunda hemen hemen aynı tutarların söz konusu olduğu anlamına gelmektedir. Ancak diğer altın türlerinde işçilik maliyetleri olduğu için, altın satın alınırken daha pahalıya, satarken de daha düşük fiyatların elde edilmesine neden olmaktadır. Bu yüzden altın konusunda yatırım yapmak isteyen kişilere genelde gram altın satın almaları konusunda tavsiyeler verilmektedir.

2021 Altın Yorumları Nedir?

2022 altın tahmini yorumlarına geçmeden evvel ilk olarak altının bu seneyi yani 2021 yılını nasıl kapatacağından biraz bahsedelim. Bilindiği üzere ons altın uzun bir süredir 1.790 ila 1.830 dolar bandında takılı kalmıştı ve bu sebeple genel itibari ile ilerleyişin hangi yöne doğru gerçekleşeceği ön görülememekteydi. Altın piyasasının hemen hemen dolara bağlı olarak değişmesi durumu nedeniyle, bu konuda yaşanacak gelişmeler için gözler, Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası FED’in yapacağı açıklamalara çevriliyor.

Özellikle Dolar ve Türk Lirası konusunda yaptığı tahminler ile hedefi neredeyse 12’den vuran FED’in bu konudaki açıklamaları da herkes tarafından merak ediliyor. Ancak bu konu hakkında FED’in de tam olarak kesin bir açıklaması bulunmamakta, yani bu durum en azından şimdilik böyle.

Analistlere göre ise Amerika Birleşik Devletleri’nde istihdam verisinin düşmesi ve Fed’in uzun vade dahilinde destekleyici politikalarının dışına çıkmaması halinde altın fiyatları için son derece iyi bir ivmenin yakalanabileceğinin altı çiziliyor. Ayrıca ABD 10 yıllık tahvil analizinin sonuçları dahilinde faizin % 1. 20’nin altına inmesi ons altının yükselişini destekleyecek olan başka bir etmen olarak değerlendiriliyor. Yani 2021 yılı yorumları için her şey aslında bir bakıma ABD’den gelecek olan yorumlara bağlı denilebilmektedir.

Altın Almak İçin Doğru Zaman mı?

Bugün itibari ile gram altında % 0. 59’luk bir düşüş söz konusu. 2021 yılı itibari ile dönem dönem gram altın fiyatlarında belirli düşüşler meydana gelmesi vatandaşları hem düşürmekte hem de ileri vadede yatırım yapmak isteyenler açısından da sevindirmektedir. Peki, küçük düşüşlerin yaşandığı altın konusunda, satın almak için doğru bir zaman mı? Şu an altın alanlar, ilerleyen dönemlerde bundan kar edebilirler mi?

Uzman analistlere göre yaşanan gelişmeler ve doların etkisi ile piyasalarda bu tür düşüşlerin yaşanması son derece normal. O yüzden de hemen korkuya kapılmamak lazım. Şayet ons altın belirli bir direnci kırarsa ( yukarıda bu miktarı belirtmiştik ) bu direncin üzerinde yükselişe geçmesi durumu söz konusu olabilecektir. Ayrıca yine dolarda meydana gelen yükselmeler nedeni ile ilerleyen zamanlarda gram altında da yükseliş söz konusu olabilir. Yani tüm yatırımı altına yatırmamak ile birlikte uzun vadede altın, karlı sonuçlar getirebilir.

2022 Yılı İçin Altın Tahminleri Neler?

2021 yılındaki grafikler, veriler ve yapılan analizlerin ardından 2022 altın tahminleri ve yorumlarının ne olacağından da bahsedelim. Yine uzman analistlerin değerlendirmelerine göre altın; yılın ilk- ikinci ve üçüncü çeyreğinde artışlarına devam edecek. Hatta şu aralar 1.751 bandında olan ons altın için yılın geri kalanında 1.830 doların üzerinde değerler söz konusu. Bu da haliyle artışın bir süre daha devam edeceğini bizlere gösteriyor.

2022 altın tahminleri içerisinde yılın ilk çeyreğinde bu artışın bir süre aynı kalacağı ve 2. Çeyrek itibari ile düşüşlerin başlayacağı yönünde de açıklamalar söz konusu. Ons altın konusundaki düşüş, uzmanlara göre yılın 3. Çeyreğinde de devam edecek. Sonuç itibari ile 2022 yılı ons altın değeri konusundaki ortalama 1.75 dolar seviyelerinde gerçekleşecek.

Reuters anketi ve bu ankete katılan 38 analist- tüccarın yaptığı oylamalar sonucunda altının 2022 yılı için değerleri bu şekilde ifade edilmekte. Yani şu aralar hafif düşüşler söz konusu olan altın için alım yapılması ve değerlerin yükseldiği anda elde çıkarılması tavsiyesinde bulunan yorumcular var. Onlara göre elde çıkarma sebebi olarak az önce bahsettiğimiz 1.75 dolar bandına gerileme durumu öne sürülüyor. Bu konudaki düşünceler ya da alım satım kararları da kişilerin kendisine bırakılıyor.

Altın Düşer mi?

Bilindiği üzere tüm dünyayı etkisi altına alan ve bu bağlamda da ülke ekonomilerine zor durumlar yaşatan corona virüs salgını nedeniyle, piyasalarda dalgalanmalar söz konusu. Özellikle Türk Lirası’nın dolar karşısında bu denli değer kaybetmesi, zorlukla geçinmeye çalışan halkın gündeminden inmemekte.

Bu bağlamda hali hazırda birikimi bulunan ya da birikimleri ile yatırım yapmak isteyen kişilerin bu konularda merak ettiği sorular bulunmakta. 2022 altın tahminleri sonrasında bu konuda merak edilen başka bir soru da ilerleyen dönemlerde altında ciddi bir düşül yaşanıp yaşanmayacağıdır. Analistler bunun hakkında kesin nitelikte tahminler paylaşmaktan çekinse de ilerleyen süreçlerde özellikle de 2022 yılının ilk çeyreğinden sonra altın fiyatlarında düşüş meydana geleceği sürekli vurgulanıyor.

Altın fiyatlarında düşüş meydana gelmesindeki sebep ise analistlere göre altına olan talebin azalması olacak. Bilindiği üzere bir ürüne olan talep azaldığında yani, piyasada yeteri kadar o üründen bulunduğunda, fiyatlarda düşme durumu meydana gelir. İşte bu yüzden başarılı analistlere göre faizler azaldıkça, küresel ekonomi iyileştikçe ve enflasyon güvenli bir hale geldikçe, altın da tek çare yani en iyi yatırım güvencesi olarak görülmekten çıkacak. Böylesi bir durum gerçekleştiğinde de uzun vadede geri çekilmeler yaşanacak ve altın değeri daha da düşecek.

Yine uzman analistlerin yaptıkları açıklamalara göre doların düşmesi yani değer kaybetmesi ile altın genellikle en güvenli yatırım aracı olarak görülmeye başlanmakta. Dolar yükseldikçe, bu güven sarsılarak değerde düşmeler meydana gelecektir denilmekte.

728 90
Araç çubuğuna atla