Araç Değer Kaybı Avukat | Kapalı Çarşı - Dolar, Euro, Altın ve Tüm Döviz Kurları - Ekonomi Haberleri
  • YARIM ALTIN
    8.189,00
    % -0,47
  • AMERIKAN DOLARI
    32,5829
    % 0,29
  • € EURO
    35,0039
    % 0,08
  • £ POUND
    40,8010
    % 0,00
  • ¥ YUAN
    4,4972
    % 0,20
  • РУБ RUBLE
    0,3540
    % 0,47
  • BITCOIN/TL
    2095528,490
    % 0,51
  • BIST 100
    9.753,65
    % 0,38

Araç Değer Kaybı Avukat

Araç Değer Kaybı Avukat
728 90

Günümüzde neredeyse her gün çok sayıda trafik kazası yaşanmakta ve bu trafik kazaları maddi hasarlar ile sonuçlanmaktadır. İşte bu hasalar çeşitli onarımlar görse hatta orijinal parçaları ile değiştirilse dahi aracın satış bedelinde düşüşler meydana gelmektedir. Çünkü bilindiği üzere hiç kimse kazaya karışmış bir aracı satın almak istemez ya da istese dahi bunu daha düşük tutarlarda almak niyetinde olur. İşte bu gibi durumlar nedeniyle kişilerin uğradıkları zararları tahsis etmek amacı ile araç değer kaybı bedelleri ödenmektedir.

Eğer sizler de yaşadığınız bir kaza sonucunda araç değe kaybı ödemesi almak istiyorsanız bunun için araç değer kaybı avukat yani vekiliniz ile sağlayabilirsiniz.

Başlıklar

300 250 4

Araç Değer Kaybı Hakkında

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere oldukça sık gerçekleşen trafik kazaları, kişileri maddi açılardan da zor durumlara sokmaktadır. Hasarın boyutu yani büyüklüğüne göre kazaya uğrayan aracın 2. El piyasa değerinde düşüşler meydana gelmektedir. İşte bu düşüşlerin bedeli, kaza esnasında suçlu olan kişiler tarafından ödenebilmektedir. Ancak bunun için bazı şartların sağlanması gerekmektedir. İşte bu şartlar hakkında daha detaylı bilgiler almak ya da bu konu hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için araç değer kaybı avukat seçiminden bulunabilir ve alanında uzman kişilere merak ettiğiniz soruları yöneltebilirsiniz.

Kısacası araç değer kaybı nedir sorusunu da cevaplayacak olursak; kazaya uğrayan araçta meydana gelen hasar ya da hasarlar nedeni ile değerinin düşmesi olarak yanıtlayabiliriz.

Araç Değer Kaybı Şartları Neler?

Bir kaza sonrasında araç değer kaybı bedelinin alınabilmesi için öncelikle kazaya uğrayan aracın ve sürücüsünün belirli şartları sağlaması gerekmektedir. Bu şartlar nedir diye merak edenler için aşağıdaki maddelerde bu hususlara yer verilmiştir:

  • Araç değer kaybı bedeline talepte bulunabilme için en önemli husus kazadaki suçluluk oranıdır. Eğer talepte bulunacak olan kişi bu kaza dahilinde %100 suçlu ise o zaman araç değer kaybı bedeli alamaz. Ancak kişi kazada %100 suçluluk oranı dışında ne kadar suçlu ise, o oran dahilinde bedel kesilerek kalan tutar kişiye ödenebilmektedir.
  • Araç değer kaybı bedeli için talepte bulunacak kişilerin araçları, kaza sonucunda hurdaya çıkmamış olmalıdır.
  • Araç değer kaybı için talepte bulunabilmek için kaza tarihinin üzerinden 2 yıl geçmemiş olması gerekmektedir. Yani kazadan 2 yıl geçmeden araç değer kaybı için başvuruda bulunulabilir.
  • Son olarak araç değer kaybı bedeli talebinde bulunacak olan kişinin aracı, daha önce bir kazaya uğramış ise bu kaza sonucu oluşan hasarın bulunduğu bölge ile son kaza sonucu oluşan hasarın olduğu bölge aynı alana denk gelmemelidir.

Eğer bu şartlar sağlanıyorsa, kazada mağdur olan kişi araç değer kaybı için başvuruda bulunabilir. Ancak bu tür durumlarda karşı taraf bu bedeli ödememek amacı ile itiraz edebileceği için alanında uzman bir araç değer kaybı avukat tercihi yapılarak durum güvence altına alınabilmektedir.

Araç Değer Kaybı İçin Yapılması Gerekenler

Her ne kadar alanında uzman olan profesyonel bir avukat tutmak da işin içine dahil olsa da kaza esnasında yapılması gerekenler de araç değer kaybı alabilmek adına önemlidir. Bu bağlamda kaza sonrasında aracı hasara uğrayan kişinin, daha sonra araç değer kaybı alabilmesi için yapması gerekenlere aşağıdaki maddelerde yer verilmiştir.

  • İlk olarak bu hususta yapılması gereken en önemli şey kaza esnasında kaza tespit tutanağının tutulmasıdır. Eğer kaza tespit tutanağı tutulmazsa araç değer kaybı bedelinin alınamayacağının unutulmaması gerekmektedir.
  • Eğer karşı taraf kaza tespit tutanağının tutulmasına izin vermiyor ve bunu engelliyorsa o zaman mutlaka trafik polisi aranmalı ve kaza yerine çağırılmalıdır.
  • Tutanak sonrasın kaza yerinin ve kazanın açıkça görüleceği fotoğraflar çekilmelidir.
  • Tutanak tutulduktan sonra zarara uğrayan kişi aracının hasarını yaptırmalı ve bu onarım sonrasındaki maliyetin faturasını da mutlaka almalıdır.
  • Kaza ve onarım işlemlerinden sonra kişi bir eksper ile anlaşması ve aracında meydana gelen değer kaybını hesaplatmalıdır.
  • Daha sona alanında uzman bir araç değer kaybı avukat araştırması yapmalı ve bu avukatla birlikte başvuruda bulunmalıdır.

Araç Değer Kaybı Hesabı

Kaza sonucu hasara uğrayan aracın değerindeki düşüşün hesaplanması için belirli faktörler göz önüne alınmaktadır. Bu faktörler sayesinde araç değer kaybı hesaplaması yapılmakta ve hesaplama sonucu ortaya çıkan tutar kazada suçlu olan tarafa yansıtılmaktadır. Tabi burada eğer kazada mağdur olan kişinin de kazanın oluşmasında bir suçluluk oranı varsa o zaman hesaplama sonucu ortaya çıkan maliyet doğrultusunda bu orana göre kesinti yapılmaktadır.

Araç değer kaybı hesaplaması yaparken aşağıdaki hususlar hesaplama içerisine dahil edilmektedir.

  • Kaza dahilinde hasara uğramış olan aracın yaşı
  • Kaza dahilinde hasara uğramış olan aracın markası
  • Kaza dahilinde hasara uğramış olan aracın modeli
  • Kaza dahilinde hasara uğramış olan aracın ilk trafiğe çıkış tarihi
  • Kaza dahilinde hasara uğramış olan aracın bu tarihten itibaren yaptığı kilometre sayısı
  • Kaza dahilinde hasara uğramış olan aracın varsa daha önce yaptığı kazalar ve bu kazalar sonucunda aldığı hasarlar

Bu hesaplamaların doğru bir şekilde yapılabilmesi için alanında uzman olan araç değer kaybı avukat araştırması yapabilir ve bir avukat tutabilirsiniz.

Araç Değer Kaybı Davası Nasıl Açılır?

Araç değer kaybı davası açmadan evvel ilk olarak yukarıda belirtilen hususların her biri yerine getirildikten sonra araç değer kaybı bedelinin tahsis edilebilmesi için karşı taraf ve karşı tarafın aracını sigortalayan şirket ile görüşme sağlanır. Bu görüşme dahilinde eğer şirket ödemeyi kabul ederse o zaman dava açılmasına ve tazminat alınmasına gerek yoktur. Ancak çoğu zaman sigorta şirketleri bu bedelleri ödemeyi reddetmekte ve sizleri suçlu göstererek işin içerisinden bir şekilde sıyrılma yoluna gitmektedirler. İşte bu gibi durumlar söz konusu olduğunda, araç değer kaybı bedelini tahsis edebilmek için hukuki yollara başvurabilirsiniz.

Fakat hukuki yollara başvurduğunuzda dahi bu sigorta şirketleri yine sizlere sağlam gerekçeler sunabilmekte ve olayı lehinizden aleyhinize çevirebilmektedir. O yüzden bu gibi durumların yaşanmaması ve mağduriyete uğrayan taraf olmamanız adına bu tür durumlarda mutlaka iyi bir avukat tutmanızı tavsiye ederiz.

Araç değer kaybı davası için kendiniz de başvuruda bulunabileceğiniz gibi avukatınıza vekalet verebilir ve onun başvurmasını da isteyebilirsiniz.

Araç Değer Kaybı Davası İçin Başvuru

Yukarıda da belirttiğimiz üzere araç değer kaybı için ilk olarak sigorta şirketleri ile görüşebilir ve sizlere yaşatılan bu mağduriyetin giderilmesi talebinde bulunabilirsiniz. Bunun için hasar raporu, kaza tespit tutanağı, ruhsat gibi belgeler sizlerden talep edilebilmektedir. Ayrıca kazanın türü ve ortaya çıkan hasarın türüne göre sizlerden farklı belgeler de talep edilebilmektedir.

Eğer sigorta şirketleri araç değer kaybı tutarını ödemeyi reddediyorlar ve sizleri mağduriyete uğratıyorlarsa o zaman daha önce belirttiğimiz üzere bunun için hukuki yollara başvurabilir yani dava açabilirsiniz. Araç değer kaybı davası açmak için; Asliye Ticaret Mahkemeleri’ne kendiniz ya da vekiliniz aracılığı ile başvuruda bulunabilirsiniz. Ancak dava açabilmek için; kazanın yaşandığı tarih üzerinden 2 yıl geçmemiş olması gerekmektedir.

728 90
Araç çubuğuna atla