Kurbanlık Keçi Fiyatları | Kapalı Çarşı - Dolar, Euro, Altın ve Tüm Döviz Kurları - Ekonomi Haberleri
  • YARIM ALTIN
    7.905,00
    % -1,21
  • AMERIKAN DOLARI
    32,3920
    % -0,10
  • € EURO
    34,7161
    % -0,30
  • £ POUND
    40,6199
    % -0,54
  • ¥ YUAN
    4,4727
    % -0,13
  • РУБ RUBLE
    0,3481
    % 0,07
  • BITCOIN/TL
    2053555,579
    % 1,84
  • BIST 100
    10.082,77
    % 1,69

Kurbanlık Keçi Fiyatları 

Kurbanlık Keçi Fiyatları 
728 90

Kurban Bayramı, İslam dininde var olan bir dini bayram olarak tanımlanabilir. Bu bayramda birçok Müslüman, İslam dininin şartlarından olan “ kurban kesmek “ vesilesi ile ibadetlerini yerine getirmektedirler. Kurban fiyatları ise her sene, belirli derecedeki oranlar doğrultusunda artışa geçmekte ya da bazen de normalin altında seyredebilmektedir. Bu konuda etkili olan sebepler arasında en çok küçükbaş ya da büyükbaş hayvanların yetiştiriciliği konusunda yaşanan hususlar kendisini gösteriyor.

Son zamanlarda kurban bayramlarında koyun, dana gibi hayvanların yanı sıra keçiler de fazlası ile rağbet görüyor. Bu bağlamda halk en çok, kurbanlık keçi fiyatları nedir sorusunun yanıtını arıyor. Sizler için kurbanlık keçi fiyatlarını ve bu konuda en çok merak edilenler yazımız dahilinde paylaştık.

Başlıklar

300 250 4

Kurbanlık Keçi Fiyatları Ne Kadar?

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere kurban bayramında kurbanlık almak isteyen kişiler her sene, değişen kurban fiyatlarını yakından takip etmektedirler. Bu değişim içerisinde en çok hayvanların yetiştirilme tarzı, besili olup olmadıkları, ülke ekonomisi gibi faktörler fiyat konusunda belirleyici role sahip oluyor. Eskiden kurbanlık denildiğinde akıllara daha çok koyun, dana gibi hayvanlar gelmekte idi. Hayvan yetiştiriciliği ile uğraşan kişiler bu konuda keçilerin daha önceden koyun ya da dana kadar rağbet görmediklerini belirtmekteler.

Ancak son birkaç yıldır keçiler de, tıpkı koyun gibi küçükbaş ya da dana gibi büyük baş hayvanlar kadar rağbet görmekte. Bunun nedeni olarak da hem büyükbaş hem de küçükbaş kurbanlık fiyatlarına gelen zamlar sebep olarak gösterilmektedir. Peki, kurbanlık keçi fiyatları ne kadar?

Normalde keçinin daha evvel, kurbanlık olarak talep görmemesindeki neden; küçükbaş hayvan fiyatlarından daha pahalı olmasıydı. Ancak son zamanlarda hem küçükbaş hem de büyükbaş kurbanlıklara gelen zamlar nedeni ile insanlar artık, etinin lezzeti ile dikkat çeken keçilere yönelmeye başladılar. Bu bağlamda kurbanlık keçi fiyatları kapsamında kişilerin ödemesi gereken fiyat 2000 ila 3000 TL arasında değişebilmektedir. Tabi bu fiyat, keçinin cinsi, kilosu gibi özelliklere göre daha da artabilmekte ya da düşebilmektedir.

Keçi Kurban Olarak Kesilir mi?

Koyun yetiştiricileri, son dönemlerde kurban bayramlarında keçilere olan rağbetten şikayetçi olarak keçilerin kurban olarak kesilip kesilmemesinin caizliğini öne sürmektedirler. Bu durum da haliyle çoğu Müslüman kişi için kafa karıştırıcı bir hal almış ve kişileri şüpheye düşürmüştür. Ancak İslam alimlerinin, Peygamber Efendimizin belirttiği üzere keçiler de, kurban olarak kesilebilmektedirler. Ancak bunun için gerekli olan tek şart; bu hayvanların sağlıklı ve azalarının tam olmasıdır. Bu tür hususlardan yoksun olan hayvanların kurbanlık olarak seçilmemesi; seçildiği takdirde ibadete uygun olmayacağı takdirde yapılan açıklamalar da mevcut. Yani kesin olarak belirtmek gerekirse; sağlıklı ve azaları tam olduğu sürece kurbanlık olarak keçi kesilmesinin İslam dininde herhangi bir sakıncası bulunmamaktadır.

Süt Keçilerinin Fiyatları Ne Kadar?

Kurbanlık keçi fiyatları sorusu ile gündeme, süt keçilerinin fiyatlarını da getirmiştir. Bu bağlamda hem organik hayat düşüncesi ile hareket etmek isteyen hem de bu tür hayvanların yetiştiriciliğini yapmak isteyen kişiler süt keçisi fiyatları konusunda araştırma yapmaktadırlar. Bilindiği üzere ülkemizde yaklaşık olarak 6 ila 7 adet keçi türü yetişmektedir. Bu keçi türleri arasında en çok; tiftik keçisi, kıl keçisi, malta keçisi, saanen keçisi rağbet görmektedir. Zaten ülkemizde bulunan keçi popülasyonun % 93’lük bir kısmını tiftik ve kıl keçileri oluşturmaktadır diyebiliriz. Geriye kalan keçi cinsleri de bu sebeple fiyat açısından diğerlerine nazaran daha pahalı olabilmektedir.

Peki, süt keçilerinin fiyatları ne kadar? En verimli süt veren keçiler; Saanen ve Maltız yani Malta keçisidir. Haliyle bu keçi ırklarının fiyatları çok daha yüksek tutarlarda olabilmektedir. Süt keçisi fiyatları konusunda tam bir fiyat vermek doğru olmayacaktır. Çünkü fiyat aralıkları, keçilerin cinsine, yetişmesine, kilosuna ve verdiği süt oranına göre değişmektedir. Ancak genel bir fiyat aralığından söz edecek olursak tek bir süt keçisi için 1500 TL ila 4000 TL arasında bir ücretlendirmeden bahsetmek mümkün olabilmektedir.

En İyi Keçi Cinsi Hangisidir?

Kurbanlık keçi fiyatları konusu haliyle akıllara bu hayvanlar ile ilgili başka soruları da getirmektedir. Bilindiği üzere keçi eti, gevrekliği ve lezzeti ile en güzel tada sahip et kategorisi içerisinde yer almaktadır. Ama tabi bu durum, keçi ırklarındaki çeşitlilik açısından da farklılık göstermektedir. Dünya üzerinde yaklaşık 300 adet keçi ırkı yani cinsi olduğu tahmin edilmektedir. Tüm bu ırklardan yalnızca 6-7 tanesi bizim ülkemizde bulunmaktadır.

Peki, en iyi keçi cinsi hangisidir? Aslında bu soruya bir yanıt verebilmek için öncelikle hangi açıdan “ en iyi “ sıfatının arandığını sorgulamak gerekmektedir. Çünkü bilindiği üzere tüm türlerin ve ırkların farklı açılardan farklı ve verimli özellikleri bulunabilmektedir. Örneğin; süt veren bir keçi türünün eti lezzet bakımından sıradan olabilirken, eti lezzetli olan bir keçi ırkının istihdam edilmesi de oldukça zor olabilmektedir. İşte bu bağlamda en iyi kategoriyi belirlerken, bunun öncelikle hangi açıdan olduğunu belirtmek önemlidir?

Eti En Lezzetli Keçi Hangisidir?

Yukarıda bahsettiğimiz üzere keçi ırklarının özellikleri türlerine göre farklılık göstermektedir. Bu bağlamda eti en lezzetli keçi hangisidir sorusunun yanıtı için uzmanlar, en lezzetli ete sahip olan keçinin Boer Keçisi olduğu söylenmektedir. Bu keçi ırkı 1900’lü yılların başında Hollandalı bilim adamları tarafından keçi etinin üretimini artırmak maksadı ile geliştirilmiştir. Güney Afrika’da geliştirilen bu ırk, günümüzde en hızlı büyüme özelliği gösteren ve aynı zamanda en hızlı karkas kalitesine sahip keçi türleri olarak belirtilmektedir.

En Çok Süt Veren Keçi Hangisidir?

Kurbanlık keçi fiyatları konusundan sonra keçilere dair merak edilen bir diğer konuda verimliliktir. Yukarıda bahsettiğimiz, en lezzetli ete sahip olan keçi ırkından başka bir de en fazla süt veren keçi cinsi merak edilmektedir. Bilindiği üzere keçi sütü ve bu sütten üretilen diğer süt ürünleri pek çok kişinin akınına uğramaktadır. Bu yüzden keçi yetiştiriciliği yapmak isteyenlerin çoğunluğu hem lezzet hem verim hem de istihdam açısından en elverişli şartları sağlayan keçi ırklarına yönelmektedir. Bu bağlamda en çok sorulan sorulardan olan en fazla süt veren keçi hangisidir sorusuna dönecek olursak Maltız yani Malta Keçisi ve Saanen Keçisi’ nden söz etmek mümkündür.

Saanen Keçisi Ne Kadar Süt Veriyor?

En çok süt veren ve bu açıdan oldukça verimli olarak kabul edilen Saanen Keçileri ülkemizde de yetiştirilen keçi türleri arasında yer almaktadır. Ancak ülkemizde yetiştirilen Saanen keçileri orijinal değil melez ırktır. Yaklaşık olarak 50 ila 7 kilo ağırlığında olan Saanen Keçilerinin döl verimleri de oldukça iyidir. Buna ek olarak adaptasyon yeteneklerinin son derece yüksek olduğunu da söylemek mümkün.

Peki, Saanen keçileri ortalama ne kadar süt veriyor? Aslında bu sorunun yanıtı keçinin yaşına göre değişiyor diyebiliriz. Ancak yine de ortalama bir miktardan bahsetmek gerekirse Saanen Keçilerinin yaklaşık olarak 800- 900 Kg civarında süt verebildiklerini söylemek mümkün.

728 90
Araç çubuğuna atla