Bitcoin ve Blockchain Arasındaki Fark | Kapalı Çarşı - Dolar, Euro, Altın ve Tüm Döviz Kurları - Ekonomi Haberleri Bitcoin ve Blockchain Arasındaki Fark
  • YARIM ALTIN
    7.864,00
    % -1,87
  • AMERIKAN DOLARI
    32,3867
    % -0,12
  • € EURO
    34,6021
    % -0,63
  • £ POUND
    40,4799
    % -0,86
  • ¥ YUAN
    4,4763
    % -0,07
  • РУБ RUBLE
    0,3477
    % -0,02
  • BITCOIN/TL
    1940693,284
    % -4,80
  • BIST 100
    10.045,74
    % -0,37

Bitcoin ve Blockchain Arasındaki Fark 

Bitcoin ve Blockchain Arasındaki Fark 
728 90

2008 yılında ilk kripto para olarak hayatımıza giren Bitcoin, dijital sanal birimidir. 2009 yılında da halka açık ağ konumu olarak hayatımıza dahil olmuştur. İlk başarılı kripto para olarak tanımlanan Bitcoin, 1. nesil blockchain olarak da adlandırılmaktadır.

Bitcoin blok zincirinde (blockchain) üretilebilecek maksimum miktarı 21 milyon ile sınırlandırmıştır. Ve Bitcoin için blokchain üretim süresi 10 dakika ile sağlanmaktadır.

Bitcoin ile blockchain 2 benzer kavram gibi tanımlansa da ya da düşünülse de aslında birbirlerinden farklıdırlar. Bitcoin ve blockchain arasındaki fark ; blockchain bilgiyi depolamak için kullanılan bir teknoloji ve Bitcoin en popüler kripto paralardan birisidir. Kripto paralar ile ilgili işlem yapmak ve kripto paraya sahip olmak için Bitcoin ve blockchain arasındaki fark iyi anlaşılması gerekir.

300 250 4

Başlıklar

Blockchain Nedir

Türkçe anlamı blok zinciri olan blockchain teknolojisinin temeli 90’lı yıllarda 2 kriptografi uzmanı tarafından atılmıştır. Blockchain, bir iş ağı üzerindeki işlemlerin kaydedilmesi ve varlıkların takip edilmesi sürecini kapsayan büyük bir defterdir. Blockchain ağı dahilinde gerçekleştirilen işlemler üzerinde işlem yapılmamaktadır. Somut veya soyut olan tüm varlıkların hemen hemen hepsi blockchain ağı üzerinde izlenebilmektedir. Blockchain, kriptografik şifrelerle güvence altına alınmış birbirleri ile bağlı veri blokları zincirleridir.

Blockchain, Bitcoin için hazırlanmış gibi görünse de yeni bir internet türünün omurgasını temel olarak oluşturmaktadır. Bu durum ise Bitcoin ve blockchain arasındaki farkı önemli bir şekilde açıklamaktadır. Basit bir şekilde blockchaini anlatmak gerekirse; kağıt bir defterin dijital bir versiyonudur, demek doğru olacaktır. Bunun yanında tüm işlemleri kayıt altında tutmak ile yükümlüdür.

Blockchain, merkeziyetsiz olarak çalışan bir kayıt defteri olarak dağıtılmış (kopyası olmadığı) bir sistemdir. Blockchain sürecine katılan her kullanıcı blockchaine ait verisinin bir kopyasını saklar ve bu kopya sıklıkla güncellenir. Bu sayede tüm işlemler diğer kullanıcıların işlemleri ile sekronize bir hal alır. Yani bir diğer şekilde anlatmak gerekirse; bu sistem dünyanın her yerindeki dağıtılmış kullanıcının ortak bir çalışması ile birlikte yürütülür.

Blockchain Nasıl Çalışır

Blockchain teknolojisi belli bir merkez tarafından yönetilmediği için ademi merkeziyetçi ya da merkezsiz olarak tanımlanmaktadır. Değiştirilemez bir sistem üzerine kurulu olan blockchain işlemlerinde düzeltme yapma gibi durum söz konusu değildir. Düzeltme yapılması istenen bir finansal işlemde yeni bir kayıt yapılarak işlem gerçekleştirilir. Bu sayede daha sağlam bir yapı elde edilmiş olur.

Blockchainde işlem yapmak isteyen kullanıcılar isim soyisimle işlem yapmazlar. Kullanıcılara tanımlanan kimlik numaraları ile işlemler yapılmaktadır. Gerçekleştirilen işlemler kullanıcıların hesaplarındaki matematiksel işlemlerle şifrelenir ve blockchain sistemine kaydedilir. Yapılan işlemler kullanıcılar tarafındn onaylarak her işlem güvence altına alınır.

Bitcoin ve blockchain arasındaki fark olmasının yanında en önemli benzerliği merkezsiz yapısıdır. Her ikisinde de kullanıcı, kendi sisteminin sahibi konumundadır.

Blockchain Wallet (Blok zinciri cüzdanı)

Blockchain wallet, kripto para alımı- gönderimi ve dijital paraları saklamak için kullanılan bir aracıdır. Bitcoin için kullanılan sanal cüzdanlar ile benzer işleve sahiptir. Bu benzerlik sayesinde Bitcoin ve blockchain arasındaki farktan ziyade benzerliği görmüş oluyoruz.

Bu cüzdanlar teknik olarak mail adresi ve mail şifresine de benzetilebilir. Bu cüzdanlar ile yapılan alım- satım ve takas işlemleri blockchain ağına kaydedilmektedir. Kripto paralar ile işlem yapmak için blockchain şifrenizi bilmeniz gerekmektedir. Blockchain cüzdanınıza erişim imza niteliği taşıyan bir kodla sağlanmaktadır. Bu kodu güvenli bir şekilde saklamalı ve kimse ile paylaşmamalısınız. Blockchain cüzdanlarınız ile işlemleriniz kripto para borsaları sayesinde tek tıkla kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Özel Blockchain ve Halka Açık Blockchain Benzerlikleri

  • Her ikisi de merkezsiz ağlardır. İki blockchain için de işlemler dijital olarak imzalanmış bir defterde kayıt altında tutulmaktadır.
  • Kullanıcılara defterin değişmezliği konusunda garanti sağlamaktadır.
  • İkisinde de işlemlerin kopyaları konsensüs isimli protokolle senkronize bir şekilde güvence altına alınmıştır.

Özel Blockchain ve Halka Açık Blockchain Farklılıkları

Bitcoin ve blockchain arasındaki fark kadar olmasa da blockchainler arasında da farklılıklar bulunmaktadır. Bu blockchainler temelde benzer çalışma prensibini benimsemektedirler. Ancak özel blockchainde, ağa katılacak kullanıcıların kısıtlanması ile merkezi veri tabanı sistemi gibi çalışarak bazı kullanıcılara erişimi sınırlamaktadır. Özel blockchain ağının güvenliğini ve kontrolünü sağlamak adına bir veya birden fazla kişi bulunmaktadır.

  • Açık blockchain isminden de anlaşılacağı üzere tüm kullanıcılara açık bir sistemdir. Özel blockchain de ise sadece izin verilen kullanıcılar erişim hakkına sahiptir.
  • Açık blockchain ağında herkes işlem ve güncelleme yapabilir, okuma işlemini gerçekleştirebilir. Özel blockchain ağında ise sadece izin verilen güncelleme ve okuma işlemlerini gerçekleştirebilir.
  • Özel blockchain ağı, açık blockchain ağına göre daha hızlı işlem yapma teknolojisine sahiptir.
  • Özel blockchainde mahremiyet ve kullanıcı gizliliği ön planda iken açık blockchain için bu durum geri planda kalmaktadır.
  • Açık blockchain ağında kullanıcılar anonimdir. Özel blockchainde izin verilen ve bilinen belirli kullanıcılardır.

Bitcoin Ve Blockchain Arasındaki Fark 

Bitcoin ve blockchain arasındaki fark ; ikisi de benzer gibi görünse de farklı amaçlar doğrultusunda çalışmaktadır.

  •  Bitcoin’in dijital bir defter, blockchainin is dijital bir defter olmasıdır. Bitcoin gelecekte hizmet ve mal karşılığı ödeme yapılması planlanan ama günümüzde henüz dijital para olarak adlandırılan bir kripto para birimidir. Uluslararası hizmetlerde işlemleri hızlandırmak, aracıları kaldırmak ve bu gerçekleştirilen tüm süreci hızlandırmak adına oluşturulmuştur. Blockchain, kullanıcıların gerçekleştirdikleri işlemleri kapsayan dijital bir kayıt defteridir.
  •  Bitcoin’in blockchain olmadan çalışamamasıdır. Bu duruma karşın blockchain, sadece Bitcoin ile sınırlı değildir. Blockchain kullanıcıların verilerini saklamak için var olan veri tabanıdır.
  •  Bitcoin’in bir devlete, kuruma, merkeze bağlı olmadan yönetilen kripto para birimidir. Blockchain, işlemleri kayıt altında tutmak adına dağıtık bilgisayar ağı ile işlem sağlayan bir teknolojidir.
728 90
Araç çubuğuna atla