Kredi Kartı İle Kripto Para | Kapalı Çarşı - Dolar, Euro, Altın ve Tüm Döviz Kurları - Ekonomi Haberleri Kredi Kartı İle Kripto Para
  • YARIM ALTIN
    8.134,00
    % -0,74
  • AMERIKAN DOLARI
    32,4504
    % -0,15
  • € EURO
    34,8290
    % -0,66
  • £ POUND
    40,7959
    % -0,56
  • ¥ YUAN
    4,4798
    % -0,18
  • РУБ RUBLE
    0,3540
    % -0,13
  • BITCOIN/TL
    2076113,399
    % -1,34
  • BIST 100
    9.915,62
    % 2,05

Kredi Kartı İle Kripto Para

Kredi Kartı İle Kripto Para
728 90

Kripto para, banknot ya da madeni para gibi karşılığı olmayan, tamamıyla sanal varlığa dayalı bir para çeşididir. Bu paranın alış ve satış işlemleri, elektronik platformlar üzerinden gerçekleştirilir. Kripto paraya ilişkin her türlü işlem, blokzinciri (blockchain) teknolojisi olarak bilinen şifreli bir sistem üzerinde, özel işlemcilerle donatılmış cihazlar aracılığıyla kayıt altına alınır. Bu şifreli kayıtların matematiksel yöntemlerle çözülmesi ve karşılığında kripto para kazanılması ise kripto para madenciliği olarak bilinir. Kripto para, özel olarak tasarlanmış bir borsa sistemi kapsamında, itibari para ile birlikte işlem görür. Yani Bitcoin, Ethereum vb. kripto paralar karşılığında itibari para alıp satma olanağı bulunmaktadır.

Kredi kartı ile kripto para alışverişinin nasıl yapıldığına bakmadan önce, kredi kartına da kısaca değinmekte yarar vardır.

Başlıklar

300 250 4

Kredi Kartı Nedir? 

Kredi kartı, nakit para yerine geçebilen bir ödeme aracıdır. Aradaki en önemli fark ise nakit para, hatta olağan banka kartının aksine kullanıcının reel olarak sahip olduğu varlık yerine, bankanın kullanıcıya aylık olarak tahsis ettiği bakiyeyi ya da – adı üzerinde – krediyi kullanır. Başka bir deyişle kredi kartı kullanmak, her kullanımda bankaya borçlanmak anlamına gelir. Bu borçlanma ve beraberinde gelen faize dikkat edildiği sürece, aslında günümüzün hala en yaygın, hızlı ve güvenli ödeme seçeneklerinden biridir. Bu nedenle, doğal olarak kripto para piyasasında da kendine yer edinebilmeyi başarmıştır. Peki, kredi kartı ile kripto para arasındaki ilişkiye bakıldığında öne çıkan başlıca veriler hangileridir? Satın alma işlemi nasıl gerçekleşir ve nelere dikkat edilmelidir?

Kredi Kartı İle Kripto Para Satın Almak

Kripto paranın son yıllarda yarattığı hareketli piyasa nedeniyle günümüzde kredi kartı ile kripto para işlemleri yapmayı sağlayan çok sayıda web sitesi bulunmaktadır. Genel hatlarıyla oldukça basit bir sistemdir: Kullanıcı, elinde bulunan itibari para ya da Dolar, Euro gibi döviz ile almak istediği kripto para arasındaki geçerli kuru öğrenip, almak istediği tutara karar verir. Zaten bu aşamalarla ilgili olarak gerekli tüm bilgileri, kredi kartı ile kripto para işlem seçeneği sunan sitelerin çoğunda bulmak mümkündür. Yine bu sitelerin çoğunda, kullanıcının sanal cüzdan oluşturmasını ve böylece para hareketlerini daha kolay takip etmesini sağlayan bir düzenek vardır. Doğrudan kripto parayı içerecek olan sanal cüzdanı edinmek içinse, blockchain.com sitesi tercih edilebilir.

Karar verdikten sonra ise genellikle kullanıcının tek yapması gereken, kredi kartı bilgilerini girip neredeyse başka herhangi bir ürünü satın alır gibi kripto para satın almaktır.

Kredi Kartı İle Kripto Para Alınabilen Platformlar

Günümüzde gitgide daha fazla sayıda kredi kartı ile kripto para almayı sağlayan web sitesinin olması, tercihlere göre seçim yapma şansını beraberinde getirmiştir. Siteler arasında karşılaştırma yapabilmek, tıpkı geleneksel bankalarda olduğu gibi deyim yerindeyse kişinin kendini ‘yakın’ hissettiği platforma yönlenmesi, rekabetin getirdiği ürün çeşitlemesi gibi özellikler söz konusudur.

Nelere Dikkat Edilmeli

Kredi kartı ile kripto para alımının sağladığı ayrıcalık ve kolaylığın yanı sıra, özellikle sanal alışveriş yöntemlerinde karşılaşılabilen olası sorunlar da dikkate alınmalıdır. İşlemi sağlayan platformun komisyon oranlarını öğrenmek, diğer kaynaklarla karşılaştırmak ve buna göre karar vermek, tatsız sürprizlerin engellenmesine yardımcı olacaktır. Değişken olan bu ücretlerle ilgili olarak çeşitli platformlar arasında bazen uçurum derecesinde farklar olabildiği de unutulmamalıdır.

En önemli nokta ise, hiç kuşkusuz, güvenliktir. Özellikle sanal ortamda kredi kartı dolandırıcılığının çok yaygın olduğu bu dönemde, seçilen platformun SSL sertifikasının bulunup bulunmadığına mutlaka bakılmalıdır. Ayrıca, 3D Secure ödeme seçeneğinin olup olmadığını da kontrol etmek gerekir. Kredi kartının bağlı olduğu bankaya kayıtlı olan cep telefonu numarasına onay kodu gönderilmesini sağlayan bu sistem, daha emin biçimde alışveriş şansı sunar.

Olası güvenlik açıklarının farkında olan, Coinmama gibi ciddiyetli kripto borsaları, işlem gerçekleştirilmeden önce hesap doğrulaması ve fotoğraflı kimlik kopyası talep etmektedir. Bitstamp ise bünyesinde bulunan paraları hırsızlığa karşı sigortalayacak kadar tedbirli bir borsa örneğidir. ‘Lider’ borsa konumunu yitirmek istemeyen Binance de güvenlik konusunu sıkı tuttuğunu ve saydamlıkla hareket ettiğini belirten bir platformdur.

Sonuç

Bu yazı, kredi kartı ile kripto para alımı hakkında kısaca bilgi vermeyi hedeflemiştir. Günümüzün en gözde ödeme aracı ile geleceğin en gözde para birimi olmaya aday kripto parasındaki bu ilişkiye ilgi duyan kişi ve çevrelerin sayısı, gün geçtikçe artmaktadır. Banka/kredi kartı liderlerinden Visa’nın, Bitcoin kazandıran bir kart çıkarma projesini artık duymayan kalmamıştır ve sırf bu haber bile kripto varlık piyasasının, özellikle de mevcut pandeminin bir sonucu olarak daha da küreselleşeceği anlaşılmaktadır. Kimi uzmanlar tarafından zaman ve mekan ötesi olarak tanımlanan kripto paralar, gerçekten de diğer finans araçlarında rastlanan çoğu kısıtlamadan muaf durumdadır. Ayrıca siyasi ve/veya sosyo-ekonomik dalgalanmaların sonucunda ortaya çıkan enflasyon gibi olgulardan da etkilenmeden, adeta kendi bildiği yolda ilerlemektedir. Küçük ya da büyük demeden, geniş bir yatırımcı yelpazesine açık olması da ekstra bir avantajdır. Bu bağlamda kredi kartı seçeneği, kolaylık zincirine kalıcı biçimde eklenecek gibi görünmektedir.

728 90
Araç çubuğuna atla