Araç Değer Kaybı Alma Şartları | Kapalı Çarşı - Dolar, Euro, Altın ve Tüm Döviz Kurları - Ekonomi Haberleri
  • YARIM ALTIN
    8.168,00
    % -0,58
  • AMERIKAN DOLARI
    32,5495
    % 0,18
  • € EURO
    34,9671
    % -0,06
  • £ POUND
    40,8216
    % -0,14
  • ¥ YUAN
    4,4926
    % 0,11
  • РУБ RUBLE
    0,3531
    % 0,21
  • BITCOIN/TL
    2096092,368
    % 0,01
  • BIST 100
    9.716,77
    % -0,05

Araç Değer Kaybı Alma Şartları

Araç Değer Kaybı Alma Şartları
728 90

Bilindiği üzere her gün yüzlerce trafik kazası haberi ile karşılaşmaktayız. Trafik kazaları dahilinde kazaya karışan araçlar, büyük ya da küçük hasarlar almaktadır. İşte kaza sonucu alınan hasar ne olursa olsun bu durum bir değer kaybı oluşturmakta ve bu da aracın 2. El piyasasındaki değerini etkilemektedir. Peki, değeri düşen bu araçlar için herhangi bir tazminat durumu var mı? Varsa, araç değer kaybı alma şartları nelerdir?

Başlıklar

Araç Değer Kaybı Nedir?

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere her gün binlerce belki de çok daha fazla sayıda trafik kazası meydana gelmekte ve bu kazalar nedeniyle araçlar belirli boyutlarda hasara uğramaktadır. Meydana gelen hasarlar; araç kaskosu ya da karşı tarafın zorunlu trafik sigortası tarafından karşılansa da bu durumlar Tramer kayıtlarına işlendiği için haliyle kaza sonucu araç üzerinde yapılan en ufak bir işlem dahi bu kayıtlara işlenmektedir. Hatta öyle ki kaza sonucundaki hasardan dolayı bazı parçalar orijinalleri ile yenilense bile bunlar bu kayıtlar dahilinde gösterilmektedir.

300 250 4

İşte bu kayıtlarda aracın kazaya karıştığını ve bundan kaynaklı olarak belirli düzeyde bir hasara uğradığını ya da bazı parçaların değiştirildiğini gören potansiyel alıcılar, bu türden bir aracı tercih etmek istememektedir. Ya da tercih etseler dahi kazaya karışan bu aracı çok daha ucuza almak istemektedirler. Çünkü kaza sonucu yapılan bu işlemler haliyle aracın değerini düşürmekte bu da aracımızı satarken bizleri bu türden zararlara uğratmaktadırlar. Bilindiği üzere kazada alınan hasar ne denli büyük ise yapılan işlemler o kadar fazla olacak, yapılan işlem ne kadar fazla ise aracın değeri deo kadar düşecektir. İşte bu durum araç sahibi kişilerin maddi olarak büyük hasarlara uğramasına da sebebiyet verebilmektedir.

Buradan hareketle kısacası kaza sonucu araçlarda meydana gelen hasarlardan dolayı aracın değerinin düşmesi durumuna araç değer kaybı adı verilmektedir diyebiliriz.

Araç Değer Kaybı Tazminatı

Aracımızın kaza sonrasında değerinin düşmesi durumunda yapabileceğimiz ya da zararımızı karşılayabileceğimiz bir yol var mı diye düşünüyorsanız o zaman bunu araç değer kaybı tazminatı ile sağlayabileceğinizi belirtebiliriz. Ancak tabi ki bu tazminat türünün de belirli şartları bulunmaktadır. Yani her araç ya da yaşanılan her kaza, araç değer kaybı tazminatı alamaz. Bu bağlamda araç değer kaybı alma şartları nelerdir diye merak edenler için aşağıdaki alt başlık dahilinde bu sorunun cevabını da sizlere verelim.

Araç Değer Kaybı Şartları

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere kazaya uğrayan ve belirli noktada bir hasar alan araçların değerinin düşmesi nedeniyle alınabilen araç değer kaybı tazminatı için belirli şartlar vardır. Bu şartlar hem kazanın nasıl meydana geldiğine hem kaza sonucu alınan hasara hem de kazaya karışan aracın yaşına göre belirlenmektedir diyebiliriz. Bu bağlama araç değer kaybı alma şartları aşağıdaki maddeler dahilinde belirtilmiştir:

  • Araç değer kaybı tazminatı alınabilmesi için kazada hatanın %100 karşı tarafa ait olması ya da sizin bu kaza dahilinde en fazla %50 oranında suçlu olmanız gerekmektedir. Eğer kazada %100 oranında siz suçlu iseniz o zaman araç değer kaybı tazminatını siz ödersiniz.
  • Diğer bir şart da kaza süresi ile alakalıdır. Bu tazminatı alabilmek için kazanın üzerinden 2 yıl geçmemesi gerekmektedir.
  • Araç daha önce farklı bir kazaya karışmış ve hasarından ötürü işlem görmüş ise o zaman tazminat alınacak son kazada uğranan hasarın, bir önceki kaza ile aynı hasar bölgesinde olmaması gerekmektedir.
  • Kaza sonrasında değer kaybı tazminatı alacak olan aracın hurdaya çıkmaması gerekmektedir.

Normalde daha önceleri araç değer kaybı tazminatı için hasara uğrayan araçlara kilometre ve araç yaşı sınırlaması da getirilmiş ve bunlar da tazminat şartları arasına dahil edilmişti. Ancak 2020 yılının Mart ayında getirilen bir düzenleme ile artık araç değer kaybı tazminatlarında kilometre ve araç yaşı şartları kaldırılmıştır.

Araç Değer Kaybı Hesaplaması

Kaza sonrasında talep edilebilecek değer kaybı tazminatı için belirlenen tutar, çeşitli faktörlerin dahil olduğu hesaplamalar sonucunda ortaya çıkarılmaktadır. Buna göre aracın daha önceki kazalar dahilindeki hasar geçmişi, aracın modeli ve markası, aracın trafiğe ilk çıkış tarihi, aracın bu tarihten itibaren yapmış olduğu kilometre sayısı ve son olarak da aracın üretim yılı işin içine katılarak araç değer kaybı hesaplaması yapılmaktadır.

Buna bir örnek verecek olursak diyelim ki kaza sonucunda tazminat alacak aracın normal piyasa değeri 120 bin değerindedir. Kaza sonucunda aldığı hasar ile bu değer 110 bine düşmüş olsun. İşte araç değerinin 120 binden 110 bine düşmesi itibariyle arada bulunan 10 bin TL tutarındaki fark sizin araç değer kaybınızdır. Tazminat dahilinde siz karşı taraftan bu 10 bin TL’lik değer kaybının talebinde bulunabilirsiniz. Fakat bu tutar; eğer siz kazada %100 suçsuz ise 10 bin TL olarak size ödenecektir. Kazadaki suçluluk oranı %25 ise 7.500 TL, %50 ise 5.000 TL size ödenir. Kazadaki suçluluk oranınızın %100 olması halinde araç değer kaybı tazminatı alamazsınız.

Araç Değer Kaybı İçin İlk Anda Yapılması Gerekenler

Araç değer kaybı alma şartları gibi bu tazminatı alabilmeniz için ilk andan yağmanız gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Bu hususlara kaza yaşandığı ilk andan itibaren dikkat edilmeli ve gereken neyse onlar yapılmalıdır. Peki, araç değer kaybı için ilk andan itibaren yapılması gerekenler nelerdir?

  • Kazaya karışan diğer aracın sürücü ile birlikte kaza sonrasında mutlaka tutanak tutmanız gerekmektedir.
  • Eğer kazaya karışan diğer aracın sürücüsü kaza dahilinde tutanak tutmak istemezse o zaman kaza yerine polis çağırın.
  • Kaza sonrasında aracınızı tamir ettirdiğinizde, hasarın maliyetini ve ödediğiniz tutarı gösteren bir fatura alın.
  • Daha sonrasında eksper raporu alın ve bu rapor ile birlikte aracınızda kaza sonrasında oluşan değer kaybının tespitini yapın.
  • Son olarak araç değer kaybı tazminatı için; kaza tespit tutanağı, ekspertiz raporu, hasar bedelini belirten servis faturası, ruhsat fotokopisi, kazaya dair olay esnasında çekilmiş olan fotoğraflar ile birlikte vekilinizle ya da kendiniz adına başvuruda bulunun.

Araç Değer Kaybı İçin Nereye Başvurulur?

Araç değer kaybı alma şartları ve bu şartların sağlanması halinde, yukarıda belirttiğimiz yapılması gerekenler dahilinde bu bedeli tahsis edebilmek adına, kazaya karışan ve suçlu olan diğer sürücünün aracının trafik sigortasını yapan şirkete başvuruda bulunabilir ve zararınızın karşılanmasını isteyebilirsiniz.

Eğer şirket hakkınız olan bu bedeli karşılamayı reddederse hukuki yollara başvurarak bu tutarı alma şansınız bulunmaktadır. Bunun için de sigorta tahkim komisyonuna başvuruda bulunabilir icra takibi başlattırabilir ya da Asliye Ticaret Mahkemesine başvurarak karşı tarafa dava açabilirsiniz.

Araç Değer Kaybı Davası İçin Zaman Aşımı Süresi

Yukarıda belirttiğimiz üzere araç değer kaybı tazminat davası için, suçlu olan kişinin kim olduğu belirlendikten 2 yıl içerisinde dava açılabilmektedir. Dava zaman aşım süresi de kazanın nasıl meydana geldiği, kazadaki mevcut deliller ve bunların araştırılması, incelenmesi gibi faktörlerin durumuna göre belirlenmektedir diyebiliriz.

728 90
Araç çubuğuna atla