Araç Değer Kaybı Dilekçe Örneği | Kapalı Çarşı - Dolar, Euro, Altın ve Tüm Döviz Kurları - Ekonomi Haberleri
  • YARIM ALTIN
    7.885,00
    % -1,65
  • AMERIKAN DOLARI
    32,4338
    % 0,00
  • € EURO
    34,6977
    % -0,36
  • £ POUND
    40,6043
    % -0,55
  • ¥ YUAN
    4,4743
    % -0,09
  • РУБ RUBLE
    0,3486
    % 0,22
  • BITCOIN/TL
    1968782,456
    % -3,35
  • BIST 100
    10.045,74
    % -0,37

Araç Değer Kaybı Dilekçe Örneği

Araç Değer Kaybı Dilekçe Örneği
728 90

Araç değer kaybı tazminatı almak için yapılan başvurular, kusurlu sürücünün sigorta şirketine yapılır. Dilekçe hazırlanarak oluşturulan talep doğrultusunda 15 iş gününde sigortanın cevap vermesi beklenir. Şayet bu süreçte bir dönüş olmuyorsa, Sigorta Tahmin Kuruluna başvuru yapılarak tazminat talebi oluşturulur.

Başlıklar

Araç Değer Kaybı Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Araç değer kaybı dilekçe örneği, hukuk bürosundan ya da dijital ortamdan elde edilebilir. Değer kaybına ilişkin olarak düzenlenen dilekçede ilgili boşlukları doldurarak kazaya dair bilgiler yazılarak başvuru yapılır. Dilekçenin gönderim tarihi önemlidir. Çarpan aracın sigorta şirketine gönderilecek olan dilekçenin 15 gün içinde yanıtlanması gerekiyor.

300 250 4

Ödemeye itiraz edilmesi durumunda Sigorta Tahkime başvuru yapılması gerekir. Araç değer kaybı tazminatında zaman aşımı süresi 2 yıldır. Kazadan sonraki iki yıl içinde değer kaybı için bir başvuru yapılmamışsa, yeniden tazminat hakkı doğmaz.

Dilekçeyle birlikte;

  • Kaza Tespit tutanağı,
  • Kazaya ilişkin fotoğraflar,
  • Hasar Fatura sureti
  • Aracının ruhsat fotokopisi

İstenilen belgeler arasında yer alıyor. Sigorta Tahkim Kuruluna iletilen tazminat başvuruları kısa süre içinde sonuçlandırılır. Avukatla birlikte yapılan başvurular için vekalet verilmesi gereklidir.

Araç Değer Kaybı Dilekçesi

En az iki motorlu taşıtın karıştığı kazalarda, kusursuz ya da az kusurlu tarafın araç değer kaybı tazminatı alma hakkı vardır. Bu tazminat, çarpan ya da kusurlu olan tarafın sigorta şirketine yapılan başvuruyla alınır. Araç değer kaybı dilekçe örneği üzerinden sigorta şirketine yönelik hazırladığınız dilekçeyi, posta yoluyla göndermeniz gerekiyor.

Şirketin ödemeyi kabul etmemesi durumunda, 15 gün sonunda dilekçeyle birlikte Sigorta Tahkime başvuru yapılır. Gerekli belgelerin eksiksiz hazırlanması ve dilekçenin usullere uygun şekilde yazılması önemlidir. Bu nedenle başvurularınızı avukat aracılığıyla yapmanız, talebinizin olumlu sonuçlanmasına faydalı olacaktır.

Sigorta Tahkim Komisyonu Sigortacılık kanunun 30. maddesi kapsamında oluşturulmuş bir komisyondur. Sigorta sözleşmelerinden kaynaklı oluşan uyuşmazlıkların giderilmesi için görevlendirilen ve hukuki olarak sorunları çözen bir komisyondur.

Araç Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Sigorta Tahkime yapılan başvuruların, sigorta şirketine gönderilen dilekçenin kabul edilmemesi halinde yapılması gerekir. Yasal süre 15 gün olup, şirketin bu sürede cevap vermemesi ya da ödemeyi kabul etmemesi halinde tahkime gidilir. Araç değer kaybı başvurularında 5 bin TL’ye kadar olan hakem kararları kesin olarak kabul edilir. Ancak 5 bin TL üzerinde olan başvurularda itiraz hakkı bulunuyor.

Araç değer kaybı dilekçe örneği ve gerekli belgeler dahilinde yapılan başvurularda, bir defaya mahsus olarak komisyon nezdinde itiraz yapılabilir. Bu itirazlar ise 40 bin TL’ye kadar kabul ediliyor. Bu oran dahilinde uyuşmazlıkların devam halinde itiraz için istinaf yoluna gidilebilmektedir.

Değer kaybı başvurularında esas alınan hususlar şöyledir;

  • Kazanın çift taraflı olması ve sürücünün kusursuz olması ya da kısmi kusurlu olması gerekiyor.
  • Kaza raporuyla birlikte kazaya dair fotoğrafların olması gereklidir.
  • Yapılan kazadan dolayı araçta hasar oluşması, bu hasarın onarım yoluyla düzeltilebilir olması gereklidir.
  • Onarıma dair belgeler, fotoğraflar ile başvuru yapılır.
  • Onarım sonrasında aracın piyasa değerinde değişiklik olması, tazminat almak için önemli kriterler arasındadır.

Bu kapsamlar dahilinde, kusurlu tarafın sigorta şirketine başvuru yapılarak, onarım faturalarıyla birlikte belgeler gönderilir.

Araç Değer Kaybı Nedir?

Motorlu taşıtların karıştığı kazalarda, aracın hasar görmesi ve oluşan hasarın onarım edilerek gerçek değerini kaybetmesi halidir. Araç kazalı araçlar statüsünde değerlendirileceği için kazadan önceki piyasa değeri düşecektir. Anayasa Mahkemesi araç değer kaybı kararıyla, değer kaybının tazminat olarak ödenmesi yönünde uygulamaya başlamıştır.

Araç sahibine avantaj sağlayacak kararlar ile kusurlu olan tarafın sigorta şirketinden, değer kaybı oranında tazminat ödemesi talebi yapılır. Trafik sigortası ve kasko dahilinde araçta oluşan hasar ile değer kaybı hesaplama formülünden elde edilen sonuçlar, sigorta şirketi tazminat öder.

Trafik Sigortası Araç Değer Kaybını Karşılıyor Mu?

Trafik sigorta şirketine tazminat başvurusunda bulunurken araç değer kaybı dilekçe örneği mutlaka incelenmeli ve gerekli evraklar ile işlem yapılmalıdır. Trafik sigortaları; kazalar, araç çalınması ya da çeşitli zararlara karşı yapılıyor. Zorunlu olmayan trafik sigortası olarak bilinen kaskoda ise aracın tüm onarım işleri kapsanır.

Kasko, araç değer kaybından ötürü onarım masraflarını kapsamamaktadır. Sigorta şirketlerinin poliçelerine göre araç değer kayıplarını karşılayan şirketler de bulunmaktadır. Peki sigorta şirketinin değer kaybını karşılamadığı durumlarda ne yapılması gerekir?

Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortaları, kusursuz aracın uğramış olduğu değer kaybını karşılar. Bu tazminatı almak içinse eksper raporuyla birlikte 15 gün içinde sigorta şirketine başvuru yapılması gerekir. Kusurlu sürücünün şirketinden bu hasarın giderilmesi talep edilir. Şayet sigorta şirketi bu ödemeyi kabul etmezse Sigorta Tahkim Komisyonuna veya Asliye Ticaret Mahkemesine başvuru yapılabilir.

Araç Değer Kaybı Davası Kime ve Nasıl Açılır?

Araç değer kaybı davası, kazada kusurlu olan kişiye ve ruhsat sahibine karşı açılır. Aynı zamanda maddi hasarı karşılamayan sigorta şirketine karşı birlikte açılan bir dava türüdür. Kaza sonrasında alınan rapor ve aracın hasarında kusurlu olmadığını ispat edemediği sürece, kusurlu taraf oluşan hasarı karışlamak durumundadır.

Hem araçta oluşan değer kaybı hem tamirat ve onarım masrafları için dava açılabilir. Söz konusu araç kiralık bir araç ise bu davada ulaşım masrafları da dahil edilebilir. Araç değer kaybı davası için gerekli belgeler şu şekildedir;

  • Kaza tespit tutanağı,
  • Ekspertiz raporu
  • Onarıma dair servis raporu ve onarım faturası, fotoğrafları
  • Sigorta poliçesi,
  • Aracın kasa esnasındaki, onarım aşaması ve sonrasındaki fotoğraflar,
  • Tanıklar var ise isimleri ve iletişim bilgileri, davaya tanıklık edecek kişilere dair tanık listesi,
  • Kiralık araçlarda ticari kaybı gösterir fatura ve belgeler,

Dahilinde Asliye Ticaret Mahkemesinde dava başvurusu yapılır. Araç değer kaybı dilekçe örneği, ilk aşamada sigorta şirketine ya da tahkime başvuru yaparken gerekli bir belgedir.

Araç değer kaybı taleplerinde zaman aşımı süresi 2 yıl olarak belirlenmiştir. Kaza tarihinden itibaren iki yıl boyunca bir hak talebinde bulunulmamış ise bu süre sonunda zamanaşımına uğrar ve dava açılamaz.

Araç Değer Kaybı Hesaplama Yöntemi

Anayasa Mahkemesi araç değer kaybı tazminatları için sınırlandırmaları kaldırmıştır. Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü tarafından 23.09.2010 tarihinde yayınlanan duyuru ile araç değer kaybı tespitinin kara araçları branşında ruhsat sahibi sigorta ekspertiz tarafından yapılabileceği açıklanmıştır.

Araç değer kaybı eksper hesaplamasında;

  • Hasar geçmişi ve kapsamı,
  • Aracın kaza anındaki kilometresi,
  • Aracın markası ve modeli
  • Aracın üretim yılıyla ilk trafiğe çıkış tarihi
  • İkinci el olması durumunda piyasadaki muadil araçların değeri

Gibi konular dahilinde araç değer kaybı hesaplaması yapılır. Araçta oluşan hasarın niteliği ve onarım sonrasındaki durumu, araçta daha önce var olan hasarların veya onarım görmüş kısımların niteliği gibi tüm detaylar eksper tarafından incelenir.

Tespit edilen ilk hasar ve araç değer kaybı hesaplaması sonrasında, mahkemeye gidilmiş ise atanan bilirkişi tarafından inceleme yapılır. Hasar ve onarıma dair yapılan rapor dahilinde tazminat davası açılabilir. İlk aşamada kusurlu tarafın sigorta şirketine talepte bulunma ve cevap alamama halinde Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru yapılır.

728 90
Araç çubuğuna atla