Altın/Ons Haftalık Değişim | Kapalı Çarşı - Dolar, Euro, Altın ve Tüm Döviz Kurları - Ekonomi Haberleri Altın/Ons Haftalık Değişim
  • YARIM ALTIN
    7.860,00
    % -1,92
  • AMERIKAN DOLARI
    32,3900
    % -0,11
  • € EURO
    34,6230
    % -0,56
  • £ POUND
    40,5127
    % -0,77
  • ¥ YUAN
    4,4763
    % -0,07
  • РУБ RUBLE
    0,3480
    % 0,09
  • BITCOIN/TL
    1953484,631
    % -4,11
  • BIST 100
    10.045,74
    % -0,37

Altın/Ons Haftalık Değişim

Altın; piyasanın en çalkantılı zamanlarında bile, yatırımcılara güvenli bir liman olmayı başarmış ve günümüzün en istikrarlı, kazanç sağlama yollarından bir tanesidir. Birçok analiste göre; 2020 yılında harika bir performans sergileyen altın, 2021 yılı için de cazip bir yatırım olarak gösteriliyor. Yeni yılda da altın fiyatları, muhtemelen artmaya devam edecek ve yatırımcılar, sarı metalde kalmanın, en iyi tercih olacağına inanıyor. Dünya Altın Konseyi (WGC) tarafından oluşturulan verilere göre; yatırımcılar, küreselleşen covid-19 salgınına rağmen, güvenli bir yatırım olarak gördükleri sarı metale akın ederken, Ağustos 2020’de altın/ons haftalık değişim grafiklerinde altın fiyatları, ons başına 2.067 dolara ulaştığı belirtiliyor.

Haftalık Altın Fiyatı Nedir?

Altında sadece spot fiyat değil haftalık altın fiyatı da önem kazanır. Altın spot fiyat yanında, çeşitli bölgesel fiyatları da içerir. Fiyatlar, ons başına para birimi cinsinden verilir. Bunun yanında altın yatırımcıları troy onsu ölçü birimini kullanma eğilimi gösterir. Kolaylık açısından çizelgelerde ons olarak kısaltılır. Ancak troy onsu, avoirdupois ons ile aynı değildir ve 3 gram daha ağırdır. Altın fiyatları genellikle 1 ons altın olarak sunulur. Troy ons 31.1035 gr’dır ve avoirdupois onstan daha ağırdır.

Canlı Altın Fiyatlarında Dalgalanmaların Nedeni Nedir?

Altın madeni; yatırım değerinin yanında, mücevher yapımında da tüm dünyada tanınır. Küresel piyasada altın fiyatları, birçok faktörden dolayı etkileşime uğrar. Canlı altın fiyatlarında potansiyel değişim nedenleri farklıdır.

  • Oluşan faiz oranları
  • Jeopolitik durum
  • Para politikaları
  • Döviz piyasaları
  • Yatırım talepleri
  • Enflasyon ya da deflasyon
  • Sermaye piyasası

Altın/ons haftalık değişim grafikleri incelendiğinde; çoğunlukla Amerikan doları cinsinden ifade edilir ve doların değeri, canlı altın fiyatlarında etkilidir. Doların güçlenmesi, yabancı yatırımcıları iştahlandırır ve altını daha pahalandırır. Doların zayıflaması ise, yabancı yatırımcılar açısından altın fiyatının daha ucuz hale gelmesine neden olur.

Dünya Üzerinde Altın Fiyatları Aynı mıdır?

Tüm dünyada altın fiyatları, teoride aynıdır. Amerika, Kanada, Japonya, Avrupa’da alınıp satıldığına bakılmaksızın, 1 ons altın aynıdır. Çoğu büyük altın piyasasında altın; ons, gram ya da kilo başına, Amerikan doları cinsinden fiyatlara sahiptir. Para değerlerindeki dalgalanmalarda, dolar dışındaki para birimlerini kullanan birçok yatırımcı için altın, daha pahalı ya da daha ucuz hale gelebilir.

Canlı Altın Fiyatları Nasıl Belirlenir?

Spot altın fiyatı olarak da tabir edilen canlı altın fiyatları; süregelen bir akış halinde olduğundan, devamlı güncellenir. Spot altın fiyatları (canlı altın fiyatları), o anda oluşan altının fiyatını temsil eder. Altın fiyatları, birçok farklı etkenlerden dolayı değişkenlik gösterir ve canlı altın fiyatları, yatırımcıları bu değişikliklerden haberdar eder.

Canlı altın fiyatları sürekli hareket halindedir ve kote edilen canlı altın, yatırımcıları, fiyat değişiklikleri konusunda sürekli günceller. Canlı altın fiyatları, altın vadeli işlem sözleşmesi kullanılarak belirlenir. Borsada işlem gören vadeli işlem sözleşmeleri, spot altın fiyatları sağlamak içindir. Canlı altın fiyatlarını göstermek için kullanılan ay, en önemli işlem hacmine sahip en yakın ay olarak kabul edilir.

Kilo Başına Altın Fiyatı Nedir?

Bir gram külçe altın satın almak için, hoş ve daha küçük ağırlık olduğu için, kilogram olarak daha büyük olması, yatırımcılar tarafından tercih edilir ve benzersizdir. 1 kilo altın ortalama 32.15 ons olan 1000 gr karşılığına eşittir. Altın/ons haftalık değişim grafiklerini takip ederek, daha büyük bir boyut ve miktarda altın satın alınmak isteniyorsa, kilo olarak bir altın külçe ya da madeni para satın almak, iyi bir tercihtir. Kilogram; küresel anlamda bir kerede, iyi miktarda altın satın almak için, en popüler yöntemdir.

Külçe boyutu seçilirken bazı sorular sorulmalıdır;

  • Külçe boyutu tamamen kişiye kalmıştır ve ihtiyaçlar doğrultusunda alınır.
  • Birkaç düzine, 1 onsluk altın saklama kapasiteniz ne kadardır?
  • Altın külçe yerine altın sikke tercih edilebilir mi?
  • 100 onsluk tek bir külçe altın sahibi olmak daha mı doğrudur?

Altın/ons haftalık değişim grafikleri incelendiğinde, aralarından seçim yapılabilecek çok sayıda ölçüt vardır. Bun yüzden bir çeşitliliğe sahip olmak ya da basit bir seçim yaparak, ortalama tüketici seçeneklerini kullanmak, iyi bir tercih olabilir.

Tek Spot Altın Fiyatı Var mıdır?

Spot altın ticareti farklı yönde çalışır. Alıcı ve satıcının; önce birbirlerinin kredisini ve mali durumunu araştırması, iş yapmak için bir anlaşma yapması gerekir. Her anlaşma kendi arasında özel bir ticaret oluşturur. Spot altın piyasasında, el değiştiren ve iyi teslimat yapılan altın külçelerinin, yüksek kalitesi dışında hiçbir şey standart değildir. Bu yüzden altın ticaretinde tek spot altın fiyatı yoktur. Sidney’de başlayarak Tokyo, Hong Kong, Singapur, Londra, New York gibi birçok borsada ticaret durmaz ve bu yüzden, dünyadaki her ticaret için, tek bir fiyata yoğunlaşmak ise imkansızdır.

Altın Fiyat Grafikleri Neden Gereklidir?

Altın fiyat çizelgeleri, yatırımcılar için birçok yönden faydalıdır. Uzun vadede yatırım yapmak yerine aktif olarak altın ticareti yapmak isteyen yatırımcılar, altın/ons haftalık değişim grafiklerini izler. Kısa vadeli tüccarlar ya da yatırımcılar, daha kısa zaman dilimlerinde fiyat verilerini takip edebilir. Altın yatırımcıları; küçük, perakende yatırımcılardan, büyük ticari alıcılara ve merkez bankalarına kadar her şekil ve büyüklüktedir. Altının değişen ağırlıklarda bir grafikte görülmesi önemlidir. Bireysel bir yatırımcı gram altın külçeleri satın alırken, altın/ons haftalık değişim grafiklerini takip ederek, altının fiyatını gram cinsinden görüntüleyebilir.

Türkiye’de Altın Fiyatları Ne Kadardır?

Tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de altın fiyatları değişkenlik gösterir. Gram altın, çeyrek altın, cumhuriyet altını fiyatları, altın ticareti grafikleri incelendiğinde, değişkenlik görülebilir.

  • Ons altın alışı 1.941.31 dolar, satışı 1.941.50 dolar
  • Gram altın alışı, 462.20 TL, satışı 462.40 TL
  • Çeyrek altın alışı 744.57 TL, satışı 749.42 TL
  • Cumhuriyet altını alış 3.0034.00 TL, satışı 3.066.00 TL’dir.

Altın/ons haftalık değişim tablosu incelendiğinde, an itibarıyla altının güncel ons fiyatı, önceki kapanışın yüzde 0,1 dolar seviyelerindedir.

Spot Altın Fiyatı ile Altın Gelecek Fiyatı Arasındaki Fark Nedir?

Spot altın fiyatıyla, gelecekteki altın fiyatı arasında fark vardır. Vadeli fiyat; vadeli işlem sözleşmeleri için kullanılırken, gelecek fiyat ise, ileride bir altının teslim tarihinde ödenecek olan fiyatı temsil eder. Normal piyasalarda; altının vadeli işlem fiyatı, altın spot fiyatının üzerinde seyreder. Buradaki fark; teslimat sözleşmesi tarihine kadar olan gün sayısı, geçerli faiz oranları ve anında fiziki teslimat için, piyasa talep gücüyle belirlenmesidir. Spot fiyat ile gelecekteki fiyat arasındaki fark ise, yıllık yüzde oranıyla ifade edilir ve forward oranı olarak tanımlanır.

Farklı Külçe Altın Türleri Nelerdir?

Altın piyasasında, farklı altın türleri bulunur. Külçe altın, madeni para, çubuk şeklinde altın türleri vardır. Altın sikkeler, yalnızca devlet darphaneleri tarafından üretilir ve nominal değer taşımalarından dolayı, farklıdır. Dünyada birçok ülke, geniş tasarım ve boyutlarda altın sikke üretir. Altın külçeler de özel darphanelerde üretilir ve genellikle madeni paralardan daha geniş boyut yelpazesi sunar. 1 kg altın içinde 32.151 troy ons bulunur. Altın ticareti yaparken; günlük, haftalık, aylık, yıllık listeleri takip edebilirsiniz. Aynı zamanda altın/ons haftalık değişim grafiklerini takip ederek, altın ticaret portföyünüzü genişletebilirsiniz.

728 90
Araç çubuğuna atla