Yıpranma Hakkı İle Emeklilik Fırsatı | Kapalı Çarşı - Dolar, Euro, Altın ve Tüm Döviz Kurları - Ekonomi Haberleri
  • YARIM ALTIN
    8.526,00
    % -0,84
  • AMERIKAN DOLARI
    32,5998
    % 0,38
  • € EURO
    34,8045
    % 0,19
  • £ POUND
    40,6184
    % 0,04
  • ¥ YUAN
    4,5020
    % 0,17
  • РУБ RUBLE
    0,3496
    % 0,94
  • BITCOIN/TL
    2117352,307
    % 3,62
  • BIST 100
    9.462,63
    % -0,65

Yıpranma Hakkı İle Emeklilik Fırsatı

Yıpranma Hakkı İle Emeklilik Fırsatı
728 90

Yıpranma hakkının genişletilmesi ile birçok kişiye emekli olma fırsatı doğuyor. Bazı meslek gruplarının bu haktan yararlanabileceği gelen bilgiler arasında yer alıyor. Herkesin aklına gelen sorular yıpranma hakkı ile kimler emekli olabiliyor, hangi meslek grupları bu kapsama giriyor, hesaplamalar nasıl yapılıyor doğrultusunda oluyor.

Ülkede yaşayan on binlerce kişi emekli olabilme hayalini kuruyor iken yıpranma hakkı ile emekli olabilme fırsatı ortaya çıkıyor. Böylelikle SSK, SGK ve Bağkur’lu olan birçok kişi erken emekli olabiliyor. Erken emekli olabilmek içinse belirlenen şartların başında yaş durumu geliyor. Yaşı gelmeden pirim günü dolan ve yaşı gelip de pirim günü dolmayan on binlerce kişi emekli olabilmek için sıra bekliyor.

SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) düzenlendiği yeni genelgeye göre yıpranma hakkı ile alakalı açıklamalarda bulunuyor. Yeni genelgeye göre 45 farklı meslek dalı yıpranma hakkını kullanmaya sahip olurken bazı meslek dalları ise bu gruba yeni katılıyor. Bu meslek dalları;

300 250 4
  • Ağız – diş radyoloji uzmanı,
  • Röntgen teknisyeni,
  • İnfaz ve koruma baş memuru,
  • İhtiyat pilotu ve
  • Ceza infaz kurum müdürüdür.

Takvim gazetesinin haberinde Sosyal Güvenlik Kurumu’nun meslek kodlarında yer almayıp sağlık çalışanı olarak görev yapan meslekler için açıklama getiriliyor. Açıklamada mesleğin Sağlık Bakanlığı’ndan onaylı olması yönünde oluyor. Ağız – diş radyoloji uzmanı, Röntgen teknisyeni, İnfaz ve koruma baş memuru, İhtiyat pilotu ve Ceza infaz kurum müdürü olanlar 90 günlük yıpranma hakkını kullanabiliyor.

2018 yılı içerisinde çıkartılan bir kararnameye göre ceza ve infaz kurumu çalışanları da yıpranma hakkını almaya hak kazanıyor. Ceza evi müdürü, tutuklu ve hükümlüler ile iletişimde olan personel, infaz ve koruma baş memurları her 360 gün için 90 gün yıpranma hakkı elde ediyorlar.

Başlıklar

Yıpranma Hakkı Elde Eden Meslek Dalları

Yeni çıkan yıpranma hakkından 45 meslek dalı yaralanabiliyor. Meslekler çalıştıkları her 360 gün için farklı gün sayısı kadar yıpranma hakkı alıyorlar.

Madenlerde yer altında çalışanlar 180 gün,

Asit üretimi yapılan yerlerde çalışanlar 90 – 180 gün,

MİT ve Emniyet mensupları 90 gün,

Türk Silahlı Kuvvetleri çalışanları (subay, astsubay, erbaş, uzman erbaş, uzman jandarma, er) 90 gün,

Radyoaktif maddeler ile çalışanlar 90 gün,

Gazeteciler (Basın Kartı Yönetmeliği dâhilinde olanlar) 90 gün,

Cıva üreten sanayi tesislerinde çalışanlar 90 gün,

Çimento fabrikası çalışanı 90 gün,

Arsenik, kurşun işi ile uğraşan çalışanlar 60 – 90 gün,

Demir ve çelik fabrikada çalışanlar 90 gün olarak belirleniyor.

Madenciler İçin En Erken Emeklilik

En zor meslek dallarından olan madenciler ile bu yeni genelgeden en çok yararlananlar oluyor. Madenciler de yer altında çalışan personeller için emeklilik yaşı elli beşten elli yaşa düşüyor. Bunun yanında kullandıkları yıllık izinler de yıpranma hakkına ekleniyor. Madenciler en erken 43 yaşını doldurduklarında emekli olabiliyor. Yeni çıkan yıpranma hakkı ise 2017 Ağustos yılından itibaren geçerli oluyor. Madencilerde her 360 yıl için 180 gün veriliyor.

Yeni yasada çok tehlikeli işlerde çalışanlar içinde yıpranma hakkını kullanma oluyor. Bu mesleklere de her 360 gün için 60 ile 90 güne kadar yıpranma hakkı tanınıyor. Bu günler hem emeklilik yaşını düşüyor hem de pirim gününe ekleniyor. Ayrıca madencilikte en az 5 yıl, diğer meslek gruplarında en az 10 yıl çalışanlar bu genelgeden yararlanabiliyor. Madencilerde ise yeni genelgeye göre süre yaştan indiriliyor.

728 90
Araç çubuğuna atla