Toki Hak Sahipliği Belgesi | Kapalı Çarşı - Dolar, Euro, Altın ve Tüm Döviz Kurları - Ekonomi Haberleri
  • YARIM ALTIN
    8.605,00
    % 1,24
  • AMERIKAN DOLARI
    32,6402
    % 0,39
  • € EURO
    35,4057
    % 0,27
  • £ POUND
    41,4309
    % 0,18
  • ¥ YUAN
    4,5071
    % 0,17
  • РУБ RUBLE
    0,3489
    % 0,36
  • BITCOIN/TL
    2002077,485
    % -0,73
  • BIST 100
    9.524,59
    % -0,06

Toki Hak Sahipliği Belgesi

Toki Hak Sahipliği Belgesi
728 90

Toki Hak Sahipliği Belgesi; Toki faizsiz kredi başvurusu yaparak Toki konutu sahibi olmak isteyenler hak sahipliği belgesi almak zorundadır. Hak sahipliği ve faizsiz kredi konusunda merak ettiğiniz tüm bilgileri yazımızda bulabilirsiniz.

Sosyal konut projesi adı altında Toki, Türkiye’nin 81 ilinde, vatandaşların ev sahibi olması için dar gelirli kişilere imkanlar sunuyor. Ancak başvuru yaparken, hazırlanması gereken hak sahipliği belgesi büyük önem taşıyor.

Başlıklar

Hak Sahipliği Belgesi Nedir?

Dar gelirli ve bölgede yaşanan felaketler sonucu, evi hasar gören ve barınma ihtiyacı olmayan kişilere, devlet destekli çalışma olan Toki projelerinde hak sahibi olabilmesi için, Toki hak sahipliği belgesi verilir.

Kişilerin konutlarının yıkılması, oturulmayacak hale gelmesi ya da yanması gibi sebeplerle zarar görmesi durumunda kişinin ev almaya hakkı olduğunu gösterir belge olan hak sahipliği belgesi, Toki başvurularında önemli role sahiptir.

Başvuru yapacak kişiler; e-devlet üzerinden başvuru yaptıklarında, e-devlet hak sahipliği belgesi çıkarmak zorundadır. Böylece başvuru yapacak kişiler, ön ödeme koşulunu sağlayamadıklarında Ziraat Bankası ya da Halk Bankası tarafından verilecek Toki ev kredisi çekebilme hakkına da sahip olur.

300 250 4

Hak Sahipliği Belgesinde Hangi Bilgilere Yer Verilir?

Herhangi bir afet sonrası evi yıkılan, oturulamayacak hale gelen, yanan kişilerin ev sahibi olması için Toki tarafından yapılan konutlara hak kazanması için Toki hak sahipliği belgesi alması gerekiyor.

Bu belge sayesinde Ziraat Bankası ya da Halk Bankası’ndan Toki evleri için kredi başvurusunda bulunulabilir. Hak sahipliği belgesi, üç ana bölümden oluşuyor.

  • Taşınmaz hak sahibi bilgileri: T.C. kimlik numarası, ad ve soyad, baba adı ve ana adı, doğum yeri ve tarihi, nüfusa kayıtlı olduğu yer, cilt/aile/birey numarası, iletişim numarası bilgileri yer alır.
  • Taşınmaz bilgileri: İl/ilçe/köy adı, ada/parsel, yüzölçümü, ana taşınmaz niteliği, hisse oranı, taşınmaz numarası, satış değeri, vekaletin ait olduğu noter ve tarih bilgileri yer alır.
  • Borç nedeniyle tesis edilecek kanunu ipotek: İpotek bedeli, kalan borç bedeli, süresi (fekki bildirimi yapılana kadar) ve kanunu faiz oranı bilgilerine yer verilir.

Belgenin sonunda, bilgileri verilen kişiye Toki tarafından konutun satıldığına dair ibare bulunur. Aynı zamanda belgede alıcı kişinin adı/soyadı ve imzası ile, Toki vekili ya da yetkilisinin adı/soyadı ve imzası yer alacaktır.

Toki Hak Sahipliği Belgesi Nereden Alınır?

Toki faizsiz krediye başvurmak ve Toki evlerine sahip olmak isteyen kişiler, Ziraat Bankası ya da Halk Bankası’ndan kredi alabiliyor. Ancak kredi alabilmek için, Toki hak sahipliği belgesi alınması şart koşuluyor.

Başvuru sahipleri;

  • Görev yetki alanına göre Kamu Görevlileri Ödemeler Dairesi Başkanlığı’na;
  • Bağımsız ve Hizmet Sözleşmesiyle Çalışanlar Daire Başkanlığı’na
  • SGK İl Müdürlüklerine dilekçe vererek başvuru yapabilir.

Bunun yanında krediden yararlanmak için, hak sahipliği öncelik sırası bulunuyor. Buna göre ilk başta malulün kendisi, faizsiz kredi hakkından yararlanmadan, kişinin ölümü durumunda dul eşi, eşi ölmüşse ya da başkasıyla evlenmişse, çocuklardan en az birisin yetim aylığı alması koşuluyla, talep yapan çocuklara verilir.

Aynı zamanda bu kişilerin hiçbirisinin bulunmaması durumunda başvuru yapan kişinin ilk öncelik annesine sonrasında babasına verilir.

Hak Sahipliği Olup Olmadığı Nasıl Öğrenilir?

Hak sahipliği; afetzedelerin yıkılmış ya da ağır hasar görmüş binalarla olan mülkiyet ilişkileri ve yeniden yapılacak bina ya da inşaat kredisinden yararlanmalarıdır. Bu yüzden Toki konutlarından yararlanmak ve kredi almak için, hak sahipliği belgesi alınmalıdır.

Hak sahipliğini öğrenebilmek için; T.C. kimlik numaranız ile sorgulama yaparak, hak sahipliğiniz olup olmadığını görebilirsiniz. Projede hak sahibi olan kişiler belediye ve Toki tarafından oluşturulan komisyon tarafından belirlenir.

Bunun yanında hak sahipleri ve Toki arasında özel görüşmeler yapıldıktan sonra, konut talebinde bulunup bulunamayacaklarına karar verilir. Diğer yandan hak sahipleri, Toki tarafından belirlenen alanda yapılan projelerden ev verir.

Bu yerler; binanın zarar gördüğü noktada ya da oradan farklı bir noktada yapılabilir. Yeni konutların yapılması bitene kadar, kişilerin ikamet işleri, belediye tarafından sağlanır. Yani ya geçici konut verilir ya da kira bedeli belediye tarafından ödenir.

Toki Hak Sahipliği Belgesi Kimlere Verilir?

Faizsiz konut kredisinden yararlanmak ve Toki evlerine sahip olmak için, Toki hak sahipliği belgesi alınır. Ancak bu belge herkese verilmiyor.

  • Harp veya vazife malulü kişiler (5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu 56.maddesine göre ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 47.maddesine ve 2330 sayılı Kanun hükümlerine göre);
  • İlgili kanunlar kapsamında dul ve yetimlere;
  • Harp veya vazife malulü aylığı alırken; faizsiz kredi hakkından yararlanmadan hayatını kaybeden kişilerin dul ve yetimlerine;
  • Harp ya da vazife malulü sayılarak, sınıf ya da görev değiştirirken, çalışmaya devam eden kamu görevlilerine;
  • İlgili mevzuat bağlamında; aylık bağlanmış maluller, 5510 sayılı Kanunun 4.maddesi kapsamına giren ve çalışmaya başladıklarından aylıkları kesilenler;
  • 684 sayılı KHK kapsamına giren ve 15 Temmuz gazileri sayılan kişiler faizsiz konut kredisi alabilir ve hak sahibi belgesi almaya hak kazanır.

Bunun yanında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Toki arasında yapılan protokol sayesinde, krediden yararlanmak isteyenler, Ziraat Bankası ya da Halk Bankası’na başvuru yaparak, Toki kampanyalı konut satışlarından yararlanabiliyor.

Toki Hak Sahipliği Konusunda Aylık Ödemeler Nasıl Yapılır?

Toki tarafından 100bin konut projesiyle inşa edilen konutlar, Ziraat Bankası ve Halk Bankası’nın proje ilinde bulunan yetkili şube aracılığıyla başvuru yapılıyor. Başvurular 2+1 evler için 500 TL ve 3+1 evler için 1000 TL olarak belirlendi.

Başvurular;

  • Şehit aileleri, dul ve yetimler, harp ve vazife malulleri birinci kategori;
  • En az %40 engelli vatandaşlar ikinci kategori ve
  • Diğer alıcı adayları üçüncü kategori olarak yapılıyor.

Başvuruların tamamı toplandıktan sonra ihale yapılır ve şerefiyeli satış fiyatları belirlenerek, başvuru sahipleri arasında hak sahibi belirleme kurası çekilir. Kura sonuçları, Toki resmi web sitesi üzerinde yayınlanır.

Ödemeler;

  • Kurada çıkan hak sahipleri; satış fiyatının %10’nu peşin verir. Bu bedelden, başvuru bedeli düşülür.
  • Kalan miktarın tamamı, aylık %0.49 faiz oranı ve 240 ay vadeyle, sabit taksitlere bağlanır.

Bunun yanında ödenecek taksit tutarları, yapılan sözleşme tarihi itibariyle başlayacaktır. Eğer proje için yeterli talep olmaz ya da ölüm, iflas, hastalık, afet gibi mücbir sebepler dolayısıyla proje oluşturulamazsa, başvuru bedeli belirlenir ve geri ödeme planı dahilinde, kısa sürede faizsiz şekilde ücretler iade edilir.

E-Devlet Üzerinden Hak Sahipliği Belgesi Nasıl Alınır?

Sosyal Güvenlik Kurumu ile Toki arasında yapılan iş birliği sayesinde, e-devlet üzerinden Toki hak sahipliği belgesi hızlı şekilde alınabiliyor. Bunun için şifreniz ve T.C. kimlik numaranız ile, e-devlet kapısından giriş yapılır.

E-devlet üzerinden; mobil imza, e-devlet şifresi, T.C. kimlik kartı, elektronik imza ve internet bankacılığı üzerinden hangisi sizin için doğruysa, kimlik doğrulama işlemi gerçekleştirilir.

Kimlik doğrulaması yapıldıktan sonra, E-devlet üzerinden, faizsiz konut kredisi ve Toki kampanya hak sahipliği belgesi başvurusu sayfasına giriş yapılır. Karşınıza gelecek ekranda; uygulama adı, uygulama adresi ve hizmet açıklaması bölümleri olacaktır.

Buradan uygulamaya git butonu tıklanır. Buradan işlemleri tamamlayarak, hak sahipliği belgesini alabilirsiniz.

SSS

Hak sahibi vefat ederse ne olur?

Hak sahibinin vefat etmesi durumunda, konut hakkı, hak sahibinin yasal mirasçılarına geçecektir.

Hak sahibi olarak konutumu devredebilir miyim?

Alt gelir grubuna dahil olan başvuru sahibi hak sahibi olarak sözleşme imzaladığında, konutun borçları bitene kadar devir işlemi yapamaz. Başvuru sahibinin ve ailesinin, borç bitene kadar, konutta oturma şartı da vardır.

728 90
Araç çubuğuna atla