Kripto Parayı Kimler Çıkarabilir? Yasal mıdır? | Kapalı Çarşı - Dolar, Euro, Altın ve Tüm Döviz Kurları - Ekonomi Haberleri
  • YARIM ALTIN
    8.139,00
    % 0,12
  • AMERIKAN DOLARI
    32,4805
    % -0,20
  • € EURO
    34,9709
    % 0,35
  • £ POUND
    40,7248
    % 0,35
  • ¥ YUAN
    4,4872
    % -0,14
  • РУБ RUBLE
    0,3533
    % 0,51
  • BITCOIN/TL
    2102625,748
    % 0,70
  • BIST 100
    9.716,77
    % -0,05

Kripto Parayı Kimler Çıkarabilir? Yasal mıdır?

Kripto Parayı Kimler Çıkarabilir? Yasal mıdır?
728 90

Herkesin kendi kripto para birimini yapması mümkündür ancak bunun için incelemesi gereken birkaç farklı seçenek ve aklında tutması gereken uyarılar vardır.

Başlıklar

Dijital Ve Şifrelenmiş Sanal Para

Tamamen dijital ve şifrelenmiş sanal para birimi olan kripto para birçok insana göre geleceğin para birimidir.

300 250 4

Artık birçok insan tarafından duyulan ve herkesin dikkatini çeken kripto para birimi takas işlemlerini doğrulamak güvenli şekilde gerçekleştirmek için kriptografi kullanılır.

Kripto para herhangi bir fiziksel karşılığa sahip değildir, banka ya da kredi kartı gibi sanal paradır. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte 90’lı yıllardan bu yana dijital para birimi oluşturmak için birçok farklı girişimde bulunuldu.

Beenz, DigiCash ve Flooz gibi birçok sistem geliştirildi ancak girişimler finansal sıkıntılar, sahtekarlıklar bir şirket içi anlaşmazlıklar gibi olaylardan dolayı başarısız sonuçlar ile tamamlandı.

Yaşanan bu süreç güvenilir üçüncü elden yaklaşım düşüncesini geliştirdi ve 2019 yılının başlarında ilk kripto para birimi hayatımıza girdi.

Üretimi Madencilik Yolu İle Gerçekleşir

Kripto para üretimi dağıtık bir sistem üzerinden gerçekleştirilir, kullanıcı temellidir. Üretimleri sınırlı olmasından dolayı miktarının artması ile çözülmesi gereken işlemler zorlaşır.

Üretimi madencilik yolu ile gerçekleşir, ancak bu fiziksel bir madencilik değil aksine matematik problemleri çözmeye dayalı işlemleri ile yapılır. İnternet bağlantısı ve işlemci gücüne sahip olunan herkes madencilik görevini birinden görev almadan üstlenebilir.

Kripto para üreticiliği ya da bilinen adıyla kripto para madenciliği yapmak suç değildir dolayısıyla yasal olmayan bir durum söz konusu değildir.

  • Kripto para kullanıcı talebine göre oluşturulan model üzerine kurulur
  • Belirli bir hükümet ya da merkezi otoriteye bağlı değildir
  • Kripto para birimlerinde belirli bir üretim sınırı vardır
  • Üretim işlemi kripto para madenciliği adı verilen teknik ile yapılır
  • Kripto para madenciliği kullanıcıların birbirlerine onayladığı bilgi işlem yönetimidir
  • Kripto para madencileri toprak yazıyormuş gibi bilgi işler
  • Bilgileri daha iyi işlemek için güçlü sistemler ve yüksek işlem gücü gerekir.

Coin İle Token Arasındaki Fark

Öncelikle coin ile token arasındaki farkı bilmek gerekir, her ikisi de kripto paradır ama coin kendi blok zincir teknolojisi üzerine çalışır token ise mevcut olan blok zincir altyapısını kullanır.

Blockchain yani Türkçe adıyla blok zincir en basit anlamı ile bir ağ tarafından yapılan ve güvenli hale getirilen işlemlerin kaydıdır. Bundan dolayı coinler kendi bağımsız işlem defterine sahiptir. tokenlar işlemleri doğrulamak ya da güvenliği sağlamak adına kullandıkları ağın teknolojisine güvenir.

Coin genel olarak parasal varlıkların transfer etmek için kullanılırken token fiziksel nesnelerden etkinlik biletlerine hatta sadakat puanlarına kadar her şey için bir sözleşme oluşturabilir.

Tokenlar ICO’lar aracılığı ile borsada serbest bırakılır, bu durum dijital cüzdanlar ya da oyun platformları gibi projelere kaynak sağlar. ICO sona erdikten sonra halen halka açık olan tokenlar alınabilir.

Herkesin bir token oluşturması mümkündür ama ICO’lar içerik oluşturucularından yatırımcılar paralarını alıp kaçtıkça olay karışık hale gelir.

Kripto Para Yaratma Platformu

Ortalama bir insan için en uygun olan yöntem bir kripto para yaratma platformu kullanarak token ya da coin üretmektir. Yaratma platformu tüm teknik işi yapar ve bitmiş coin ya da token’i teslim eder.

Platformlar isim ya da sembol sağlamak için önceden oluşturan şablonlara sahiptir. Halka açık ICO’su olan ya da olmayan bir token oluşturmak söz konusudur.

Token herhangi bir varlığı temsil eder, arkadaşlar arasında alışveriş yapmak ya da gerçek değeri olmayan ciddi bir amacı bulunmayan token dahi oluşturulabilir.

İzlenen bu yol çok daha basit ucuz ve hızlıdır çünkü çatallanmış ya da yeni bir blok zincir oluşturmak ya da sürdürmek çaba ve zaman gerektirmez.

Daha geniş bir kitleye ait gerçek değere sahip bir coin oluşturmak için kodlama deneyimine sahip olmak gerekir. Aksi halde bir ya da birden fazla geliştiricinin yardımı gerekmektedir.

Para birimini oluşturmak için hizmet kullanılsa dahi bunu korumak gerekmektedir ve bunun pahalı ve risk taşıdığını bilmelidir.

Teknik Olarak Oluşturulması Kolay

Kripto para biriminin teknik olarak oluşturulması kolay bir çalışmadır, başarılı bir kripto projesinin başlatılmasında ki kolay kısımdır. Asıl zor olan oluşturulan coin ya da token’a değerini vermek, korumak, altyapısını oluşturmak ve başkalarını satın almaya ikna etmektir.

Kendi coin ya da token’i yaratma yollarından biri kendi blok zinciri oluşturmak ya da mevcut birini çatallamaktır. Ancak bu yöntemlerin Her ikisi de oldukça fazla teknik bilgi ya da bir geliştiricinin yardımına ihtiyaç duymak anlamına gelir.

Coinler kendi blok zincirinde olmasından dolayı yeni bir blok zinciri oluşturmak ya da mevcut birini almak zorunda kalınır. Ayrıca kendi yeni coin de değişiklik yapmak gerekir.

Tüm bu işlemleri gerçekleştirebilmek için ciddi bir kodlama becerisine sahip olmak lazım. Süreç içerisinde yol gösterici ve öğreticiler olsa dahi tüm bunlar belli bir bilgi seviyesinin üstünde yer alır.

728 90
Araç çubuğuna atla