Kripto Paraların Ülke Ekonomilerine Etkileri | Kapalı Çarşı - Dolar, Euro, Altın ve Tüm Döviz Kurları - Ekonomi Haberleri
  • YARIM ALTIN
    8.528,00
    % -1,35
  • AMERIKAN DOLARI
    32,5890
    % 0,34
  • € EURO
    34,8039
    % 0,18
  • £ POUND
    40,6691
    % 0,16
  • ¥ YUAN
    4,5003
    % 0,13
  • РУБ RUBLE
    0,3490
    % 0,73
  • BITCOIN/TL
    2105503,650
    % 5,15
  • BIST 100
    9.456,74
    % -0,71

Kripto Paraların Ülke Ekonomilerine Etkileri

Kripto Paraların Ülke Ekonomilerine Etkileri
728 90

Son yıllarda devletlerin kullandığı resmi para birimlerine alternatif olabileceğini iddiasıyla kripto para ismi duyulmakta ve her geçen gün artmaktadır. Uluslararası ödemeleri anında, kolay ve kendi para birimleri üzerinden gerçekleştirme imkanı sunan kripto paralar kullanılan blok zinciri, şeffaf ve güvenli bir veri kaydı tutulmasına olanak sağlar.

Başlıklar

Farklı Özellikleri İle Ön Plana Çıkar

Kripto para birimlerinin en önemli avantajı işlem maliyetleri geleneksel ödeme yöntemlerine ve bankalara göre çok daha düşük olmasıdır. Çalışma kapsamında incelenen kripto paraların birbirine benzeyen işlem hacimleri ve birim fiyatı değişimleri sergilediği görülmektedir.

300 250 4

Ayrıca halen ağırlıklı olarak spekülatif amaçlı yatırımlar için tercih edilmesinden kaynaklandığı kanısına varılmaktadır. Bazı kripto paraların diğerlerine göre farklı özellikleri bulunur, spekülatif amaçlı yatırımların azalması söz konusu olduğunda kripto paralar farklı özellikleri ile ön plana çıkar.

Yapılan birçok inceleme ve araştırma özellikle büyük ölçekli kripto paralardan yola çıkılarak gerçek para biriminin yerine alamayacağını ortaya koymaktadır. Avantaj ve dezavantajları değerlendirilen para birimleri;

  • Sistemsel sorunları
  • Birim fiyatı oynakları
  • Yasal zemin gibi aksaklıklara sahiptir.

Gelecek Beklentisi

Her ne kadar aksaklıklar giderilmiş olsa dahi alternatif bir para ve ödeme aracı olarak varlığını sürdürebileceği tahmin edilmektedir. Aynı zamanda işlem maliyeti avantajı ile finansal kuruluşlar tarafından tercih edildiği düşünülmektedir.

Spekülatif yönünün zayıflaması talebin azalması beklenmektedir. Sürdürülebilirlik için günlük kullanımda yaygın olarak kullanılması ve kabul edilmesi gerekmektedir. Kripto paralar hakkında gelecek beklentisi şimdilik çok ortadadır.

Bence dağıtık ağ ile veri tutulmasını ya da merkezi olmayan, kriptolojiyi vs birçok farklı alanda görecek gibiyiz.

Yüzlerce yıldır kullanılan devletlerin resmi para birimi olan paralar internetin hayatımızda daha fazla yer alması ve ihtiyaçların çeşitlenmesi ile birlikte hem nakit alışverişlerde hem kart yolu ile yapılan ödemelerde hem de internet üzerinden para aktarılması yolu ile yeni bir yapıya büründü.

Son birkaç yıl içerisinde yoğun şekilde adı geçen kripto paralar merkezi otoriteden bağımsız, internet üzerinden yapılan işlemlerde önemli bir paya sahip ancak şimdilik ihtiyaçların bir kısmının alınmasına imkan sağlayan para olarak hayatımıza girdi.

Kripto para güvencesini arkasını dayandırdığı blok zinciri yönteminden almaktadır.

Ekonomiye Etkisi Olduğu Söylenemez

Bireysel talepler sayesinde kabul görme şansını elinde tutan kripto para birimi ödeme aracı olarak tanımlanır. Geçmişi aslında 30 yıl öncesine dayanan kripto paralar ilk kez 2009 yılında ilk kripto paranın çıkartılması ile adını duyurdu.

Kripto paraların ekonomiye ve para politikalarının üzerine etkisi bankaların rezervlerine olan talep de yaşanan değişim fiziksel para ile kripto para arasındaki ekonomik bağla ilişkilidir.

İşlem hacimleri ve piyasa değerleri artsa da halen kullanımı çok düşük seviyelerde olmasından dolayı para politikalarına ve ekonomiye olan etkisi olduğu söylenemez. Katı bir arz limiti olması teorik olarak enflasyonist etkiyi kontrol altında tutmaktadır.

Kripto paraya olan talep ekonomideki büyüme ile paralellik gösterir, resmi paralar esnek para arzına sahipken kripto paralara göre daha avantajlıdır. Ama kripto paralarda az da olsa esnekleştirilmesi mümkün olan ödeme araçlarıdır.

Aynı zamanda kriz durumlarında nakit sağlayacak kuruluşların olması krizi kolay atlatabilmek için önemlidir. Kripto para arzı esnek olsa dahi kriz durumunda likidite sağlaması mümkün değildir.

Kripto paraların büyüme hızı arzdan daha hızlı şekilde artması halinde deflasyon olma olasılığı söz konusudur.

Piyasaları Etkileyecek Piyasa Hacmi

Kripto paralara yatırım yapmak için uygulanan yol, finansal varlık sahibi olmak için kullanmaktır. Kripto para kullanılarak elde edilen finansal varlıklar resmi para kullanılarak geleneksel kurumlardan alınamaz.

Kripto para yolu ile finansal piyasalarda faiz sahibi ya da menkul kıymet ihracatçısı aracılara ya da takas kurumlarına, aracı kurumlara veya emanetçi kurumlara ihtiyaç duyulmadan işlem görülür.

Kripto para ile finansal varlıklar hem altyapının kullanılması hem de kripto paraların kullanılması ile uygulanır. Kripto para ile finansal varlık işlemlerine ilk olarak yasal zemin hazırlayan Japonya olmuştur.

Kripto para birimlerinin finansal piyasaları etkileyecek piyasa hacmini ulaşabilmesi için ülkelerin resmi parasının ikame olması gerekir. İşlem hacimleri bir resmi paralar ile çalışan finansal yapıya bağlarının yeterli olmamasından dolayı ekonomi ve finansal istikrarı etkileyecek büyüklükte değildir.

Netlik kazanmayan nokta uluslararası niteliğe sahip olmasından dolayı blok zinciri kullanan finansal piyasanın gözetiminin hangi otorite tarafından yapılması gerektiğidir.

Yapılan bir araştırmada para birimlerinin kripto paradan etkilenip etkilenmediği değerlendirilmemiş ve sonuca göre Japonya Yeni ile kripto para arasında tek yönlü bir nedensellik yakalanmış durumdadır. Bunun nedeni Japonya’nın Kripto paralara finansal piyasalarda yer veren yasal düzenlemeleridir.

Yasal düzenlemeler ile birlikte kripto para ile işlem görmeye başlayan dünyanın en büyük kripto para borsası kurulmuştur. İlerleyen süreçte yasal düzenleme uygulayan ülkelerde resmi para birimleri ile kripto paralar arasında etkileşim olması ihtimali ortaya konulmuştur.

Bana göre özellikle ekonomisi ticaret yönüyle ön plana çıkan ülkelerin resmi para birimleri ile etkileşimi çok daha fazla olacaktır.

728 90
Araç çubuğuna atla