Kripto Paralar Türkiye’de Yasal Mı? Suç Kapsamında Mı? | Kapalı Çarşı - Dolar, Euro, Altın ve Tüm Döviz Kurları - Ekonomi Haberleri
  • YARIM ALTIN
    8.363,00
    % -0,99
  • AMERIKAN DOLARI
    32,4524
    % 0,12
  • € EURO
    34,4988
    % 0,00
  • £ POUND
    40,4207
    % 0,13
  • ¥ YUAN
    4,4829
    % 0,11
  • РУБ RUBLE
    0,3454
    % -0,42
  • BITCOIN/TL
    2055745,179
    % -4,53
  • BIST 100
    9.572,62
    % -1,11

Kripto Paralar Türkiye’de Yasal Mı? Suç Kapsamında Mı?

Kripto Paralar Türkiye’de Yasal Mı? Suç Kapsamında Mı?
728 90

Elektronik para birimi olan kripto paralar herhangi bir aracıya ihtiyaç duymadan transfer edilen para birimidir.

Bundan dolayı takip etmesi zordur, ülkelerin para birimleri ile alınıp satılır. Kripto para Türk kanun ve yasalarına göre yasaldır, suç kapsamında değildir.

Başlıklar

300 250 4

Kripto Para Ticareti Yapmak Suç Değildir

Herhangi bir yasal otorite, devlet bankası, resmi kuruluş, düzenleyici kuruluş ya da benzeri bir kurumla ilişiği yoktur. Bu yüzden kripto paranın ülkemizde alınıp satılmasını düzenleyen Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu ile benzeri bir düzenleyici denetleyici kuruluşa tâbi değildir.

Merkez Bankası tarafından ihraç edilmediğinden dolayı devlet nezdinde herhangi bir bağlayıcılığı ya da devlet güvencesi bulunmaz.

Türkiye’de kripto paraların alım veya satımların yasak olduğuna ya da suç teşkil ettiğine dair herhangi bir mevzuat hükmü yoktur, dolayısı ile kripto para ticareti yapmak suç değildir.

  • Kripto para birimlerinin ticaretini yapmak veya alıp satmak yasaldır.
  • Kripto para birimlerinin ticaretini yapmak ya da alıp satmak suç değildir.
  • Kripto para birimlerinde devlet güvencesi bulunmaz, kamu otoritesinin gözetim ve denetimi altında değildir bundan dolayı devlet garantisi altında bulunmaz.
  • Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu ile Hazine gibi kamu kurumları kripto para birimleri konusunda vatandaşı dikkatli olmaları konusunda uyarmaktadır.
  • Kripto para satan aracı kuruluşlara alıma yönelik para transferi yapılması MASAK tarafından şüpheli işlem olarak değerlendirilir.
  • Suçtan elde edilen geliri kripto para ile gizlemek, yurt dışına kaçırmak, aklamak ya da benzeri işlemlerde kullanmak suç sayılır.
  • Devlet memurunun kripto para alım satımı karşısında disiplin yaptırımına maruz kalma konusu göreceli bir durumdur. Devlet memuru mal varlığında yaşanan artışı mal bildirimi olarak bağlı bulunduğu kuruma bildirmek zorundadır.
  • Kripto para birimleri ile ilgili hem hukuksal hem de vergi açısından hala kanunlar da boşluklar bulunmaktadır.

MASAK’a Göre Şüpheli İşlem Çeşidi Nedir?

Türkiye’de kripto para alım satım işlemleri için aracılık eden özel şirketler ve platformlar bulunur. Kullanıcılar satın almak istediğinde platformların banka hesaplarına havale ya da EFT yapar.

Yapılan ödemeye oranla kullanıcı cüzdanlarına kripto para yatırılır, Türk Lirası ile kripto para alıp satma işlemlerinde en sık kullanılan yöntem banka havalesi ve EFT’dir.

Müşteri hesaplarından kripto para satan aracı kuruluşlara alıma yönelik para transferi yapılması MASAK tarafından şüpheli bir işlem çeşididir. Bu yüzden bankalar bu tarz işlemleri MASAK’a şüpheli işlem olarak bildirmek zorundadır.

Herhangi bir suçtan elde edilen geliri gizlemek, yurt dışına kaçırmak, parayı aklamak ya da benzeri işlemler için kripto para aracı olarak kullanılırsa suç işlenmiş sayılır.

Kanuna göre işlenen bu suçun cezası 3 yıldan yedi yıla kadar hapis ve 20 bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.

Hazine’nin Kripto Para Görüşü

Kripto para konusunda Hazine’nin ortaya koyduğu görüşler basın açıklaması ile kamuoyuna duyurulmuş durumdadır.

Kripto para risklerine karşı kamuoyunun bilgilendirilmesine karar verilen Hazine görüşünde şunlara yer verilmektedir;

  • Kripto paraların ülkemizde herhangi bir yasal dayanağı bulunmaz, bu bağlamda gerçekleştirilen işlemler herhangi bir resmi otorite güvencesi altında olamaz.
  • Kripto paralar piyasa değerinin aşırı oynak olması, dijital cüzdanların çalınması, kaybolması ya da sahiplerinin bilgisi dışında usulsüz olarak kullanılması gibi olumsuz özellikleri bulunur.
  • Kullanıcıların ve hizmet alınan firmaların operasyonel hatalarından ya da kötü niyetli insanların suiistimallerinden kaynaklanan zararlar düzeltilemez. İşlemlerin geri döndürülemez nitelikte olmasından dolayı iptal edilmesi mümkün değildir.
  • Kripto paraya dayalı olan iş modelleri büyük kar vadeden oluşumlar şeklinde yapılandırılır. Ancak kişilerin bilgi eksikliğini suiistimal eder ve önemli maddi kayıplara neden olabilir.
  • Kripto para ihraç edecek olan girişimler düzenleme ve gözetim kapsamında yapılmadığından dolayı dolandırıcılık açısından uygun bir zemin oluşturmaktadır.
  • Dolaşımda olduğu piyasanın herhangi bir otorite ya da garantör kurum tarafından denetlenmemesinden dolayı kripto para yasa dışı faaliyetler de kullanılmaktadır.

Kripto Para Türk Hukukuna Göre Yasaldır

Hazine’nin görüşleri dikkate alındığında kripto para ile işlem yapmak isteyenlerin olası bir zarara uğramamaları adına dikkatli olmaları gerekir. Yapılan işlemlerde bahsi geçen olası olumsuzluklar ile karşılaşabileceklerinin farkında olmaları gerekmektedir.

Türk hukukuna göre elektronik para, elektronik para ihraç eden kuruluş tarafından kabul edilen fon karşılığı ihraç edilir. Elektronik olarak saklanan para birimi, kanunda tanımlanan ödeme işlemlerini gerçekleştirmek için kullanılır.

Gerçek ya da tüzel kişiler tarafından da ödeme aracı olarak kabul edilen ve elektronik para ihraç eden kuruluş açısından parasal değere elektronik para denir. Bu tanımdan yola çıkarak kripto paraların, elektronik para ihraç eden kuruluşlar tarafından kabul edilen bir fonu bulunmamaktadır.

Kripto para elektronik para olarak kabul edilebilmesi için üç şarttan birini halen sağlamamaktadır. İlk şartı sağlayabilmesi için bir yasal düzenlemeye ve değişikliğe ihtiyaç vardır.

Elektronik para sayılmadığından dolayı kripto para yatırımcıları, ihraç edenler ve platformlar Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu kapsamında sorumlu değildir.

728 90
Araç çubuğuna atla