Kripto Paralar Nasıl Ortaya Çıktı? | Kapalı Çarşı - Dolar, Euro, Altın ve Tüm Döviz Kurları - Ekonomi Haberleri
  • YARIM ALTIN
    7.942,00
    % 0,17
  • AMERIKAN DOLARI
    32,3878
    % 0,16
  • € EURO
    35,0590
    % -0,16
  • £ POUND
    40,9868
    % 0,15
  • ¥ YUAN
    4,4844
    % 0,15
  • РУБ RUBLE
    0,3510
    % 0,41
  • BITCOIN/TL
    2272184,314
    % -0,27
  • BIST 100
    9.093,73
    % 0,15

Kripto Paralar Nasıl Ortaya Çıktı?

Kripto Paralar Nasıl Ortaya Çıktı?
728 90

Kripto paralar nasıl ortaya çıktı; 2008 yılında Satoshi Nakamoto takma adıyla devlet müdahalesi olmadan ortaya çıkan blokzincir sistemiyle dijital para üretimi olan kripto para, ilk adını Bitcoin olarak almıştır. Zaman içerisinde farklı bir boyuta taşınarak yeni bir devir başlatmıştır.

Başlıklar

Kripto Para Nedir Ve Nasıl Üretilir?

2009 yılında dijital para tanıtımıyla dünyada paralel bir ekonomi oluşturarak ilgi çeken kripto paralar, özellikle banka prosedürüne yansımadan internet üzerinden bir borsa düzeneği kurularak kazanç elde edilmesini sağladı. Zaman içerisinde yatırımcılarını ağırlamaya başlayan kripto para, bitcoin adıyla duyulurken 2014 yılında altcoin ile farklı bir transfer alanının da oluşmasını sağladı.

300 250 4

Kripto paralar nasıl ortaya çıktı; Dash, litecoin, Ethereum ve bitcoin para birimlerine 2021 yılına kadar 200’den fazla sanal para birimi eklenmiştir. Bu süreçte çarpıcı olan yatırım alanın genişlemesi, işlem hacmi ve piyasa değerindeki artıştır. Birçok şifreleme tekniğiyle üretilen sanal paralar, blokzincir tekniğiyle kendi GPU sistemlerine göre üretilmektedir. Bu alanda ülke ekonomisiyle ilişkisi olmadan arz ve talep ilişkisine dayanarak faaliyet gösterir.

Kripto Para Tarihi Nedir?

Dijitalleşen dünyada farklı bir para birimi olarak ortaya çıkması, özellikle yeni bir dönem başlayacağının sinyallerini çakarken, bir yandan da yıllardır devam eden ekonomiyi nasıl sarsacağı düşünülmüştür. Devlet politikalarına, ticaret faaliyetlerine ve merkezi yönetime bağlı kalmadan insanların arz ve talep ilişkisiyle bütünleşmiş olan kripto para tarihi yeniden yazmaktadır.

Kripto para nasıl alınır; kripto para almak için Euro, Dolar ve Türk lirası kullanılabilmektedir. Günlük hayatta kullanabildiğimiz paralarla, dijital para borsasına katılabilir oradaki değerler üzerinden yatırım yaparak paramızın hacmini artırabiliriz. Ancak henüz günlük hayatta kripto para kullanamayız.

Kripto Para İlk Ne Zaman Çıktı?

Kripto para bir günde çıkmış ve piyasaya sürülmüş bir dijital para değildir. Aslında bakılırsa 1983 yılında çalışmaları başlamış ve amaç dijital dünya üzerinden farklı bir alışveriş alanı oluşturmak olmuştur. Bir borsa türü olarak, insanların sadece internet üzerinden alışveriş yapmalarını sağlayacak bir para birimi olarak çıksa da, günümüzde paralel bir ekonomi oluşturmuş ve gerçek parayla birlikte alınabilir bir duruma gelmiştir.

Kripto para ilk çıkış tarihi; Kripto paranın yasal olarak ilk çıkışı 2008 olsa da, geçmişten günümüze 20 küsür yıllık bir çalışma devam etmektedir. Her geçen gün farklı kripto para madenciliği oluşturulmakta ve yeni para birimleri ortaya çıkmaktadır. Özellikle ülkelerin de kendi para birimlerini çıkardıkları bir süreç söz konusu olurken, gelecekte tamamen kullanılabilecek bir para birimi olarak düşünülmektedir. Böyle bir durumda ticari faaliyetler, ekonomi ve ülke politikalarının da devreye girip girmeyeceği merak konusu oluyor. Belki de insanlar küreselleşen dünyada sadece kendi istedikleri para birimi kullanacaktır.

Kripto Para Nasıl Kazanılıyor?

Kripto para nasıl kazanılır; günlük hayatta çalışarak ya da geleneksel borsa kurlarına katılarak kazanabileceğiniz bir para birimi değildir. 200’den fazla para birimi olan kripto para yatırım alanında değerlendirerek borsa kurlarına katılmamız sonucunda kazancımızı artırmamızı sağlar. Blokzincir üretiminde her kripto paranın kendi üretim süresi bulunmaktadır. Örneğin bitcoin 10 dakikada üretilirken Ethereum çok daha kısa sürede üretilir. Bu da arz ve talep ilişkisinin yoğun olduğu durumlarda kazanmaya başlamanızı sağlar. Ne kadar çok üretilirse o kadar çok talep olması gerekmektedir. Eğer alınmazsa, zaman içerisinde piyasa değeri düşer, işlem hacmi geriler. Kripto para kullanımında alım satımın önemli olduğu kadar takas yöntemi de dengeleri şaşırtabilmektedir.

Kripto Para İle Alışveriş Yapılıyor Mu?

Kripto para ile alışveriş yapılması için gerçekten büyük bir hayal kurulduğu düşünülse de, aslında 2010 yılında bu durum gerçekten oldu. Bir bitcoin madencisi, ürettiği bitcoin üzerinden 25 dolar değerinde pizza almak istedi. Bunun üzerine pizzacı teklifi kabul ederek, 10.000 bitcoin karşılığında pizza satın almasını sağladı. Tarihte ilk defa yapılan bu alışveriş üzerine birçok dijital alana yansımaya ve alışveriş kanallarında da kullanılmaya başladı.

Günümüzde, internet üzerinden bazı siteler kripto para karşılında alışveriş yapılmasını sağlarken, oyun ve bahis sitelerinden de bitcoin karşılığında hizmet alabiliyorsunuz. Gelecekte kullanılacağı düşünülen bir para birimi olarak, gerçekten gelecekte neler olacağını görmemiz aslında çok da zor değil.

Kripto Para Dijital Cüzdan Sorunu Neydi?

Kripto para nasıl ortaya çıktı; Kripto para sistemi ilk çıktığında tek bir hesaba bağlıydı. Bunun üzerine kişiler aldıkları kripto paraların kendi hak sahibi olamıyor, sistem üzerindeki hak sahibi olabiliyordu. Bu da sistemin çökmesi yada hacklenmesi durumunda sizin de payınızın gitmesi anlamına geliyordu. Günümüzde bu duruma çözüm üretilerek, birden fazla cüzdan oluşturuldu. Hatta arttık bir banka üzerinden  bile kendinize ait bir kripto para cüzdanı açabiliyorsunuz.

Kripto Para Piyasası Nasıl Canlandı?

Kripto para piyasasında en büyük etkilerden biri oyun dünyasıdır. Özellikle büyük oyun kurucularının yaptıkları atılımlarla internet üzerinden bitcoin sayesinde oyunlara giriş yapılması sağlandı. Bu süreçte, önemli yatırımcıların değer kattığı bir borsa düzeni oldu. Artık internet üzerinde de kullanılan bir para olarak, borsa kurlarında arz ve talep ilişkisinin de belirli zeminlere oturması sağlandı.

728 90
Araç çubuğuna atla