KOSGEB MANTAR ÜRETİM DESTEĞİ 2019 BAŞVURU | Kapalı Çarşı - Dolar, Euro, Altın ve Tüm Döviz Kurları - Ekonomi Haberleri
  • YARIM ALTIN
    8.179,00
    % -2,42
  • AMERIKAN DOLARI
    32,5997
    % 0,25
  • € EURO
    34,8331
    % 0,45
  • £ POUND
    40,4330
    % 0,68
  • ¥ YUAN
    4,4985
    % 0,19
  • РУБ RUBLE
    0,3493
    % 0,01
  • BITCOIN/TL
    2154550,636
    % 0,48
  • BIST 100
    9.645,02
    % -0,50

KOSGEB Mantar Üretimi Desteği (Başvurusu ve Şartları)

KOSGEB Mantar Üretimi Desteği (Başvurusu ve Şartları)
728 90

2019 KOSGEB mantar yetiştiriciliği desteğinden faydalanmak isteyen girişimcilerin, gerekli şartları yerine getirmesinin ardından bu destek için başvuru yapma imkânları bulunmaktadır. Kırsal kesimleri ve ekonomik hayatta pasif kalmış kişileri iş hayatına dâhil ederek, bu kişilerin üretim yapar birer girişimci olabilmeleri amacıyla başlatılmış olan KOSGEB mantar üretimi desteği, önceki yıllarda olduğu gibi 2019 yılında da devam etmektedir. Mantar üreticiliğine başlamak isteyen girişimci adaylarına verilmekte olan devlet destekli KOSGEB kredisi, sıfır faiz ve kolaylaştırılmış ödeme koşullarıyla kişilerin ilgi odağı haline gelmiştir. Her yıl binlerce kişiyi iş hayatına dâhil etmekte olan KOSGEB’in gerçekleştirdiği destekten faydalanmak isteyen kişilerin, KOSGEB tarafından belirtilmiş olan şartlara uyum sağlaması ve başvurusunu bu şekilde gerçekleştirmesi gerekmektedir.

Başlıklar

KOSGEB Mantar Üretimi Desteği

KOSGEB mantar yetiştiriciliği desteği kapsamında yapılmakta olan çeşitli yardımlar ve teşvikler bulunmaktadır. Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yapmakta olduğu desteklerin yanında, KOSGEB tarafından da mantar üretimi girişiminde bulunmak isteyen kişilere hibe kredi desteği verilmektedir. KOSGEB üyesi olup, gerekli şartları tamamlamış olan tüm kişilerin başvuruda bulunabileceği KOSGEB mantar üretimi desteği, her yıl binlerce kişinin mantar üreticisi olmasına olanak sağlamaktadır. Uzun vadeli geri ödeme koşullarıyla verilmekte olan mantar yetiştiriciliği kredisi, yapılan tetkiklerin ardından üretici adaylarına hibe edilmektedir. KOSGEB tarafından belirlenmiş programlar kapsamında verilmekte olan destek kredileri, bu destekten faydalanmak isteyen çiftçilerin gerekli eğitimleri almasının ardından verilecektir.

300 250 4

KOSGEB Mantar Yetiştiriciliği İçin Nasıl Bir Destek Sağlamaktadır?

KOSGEB mantar üretim destek türü, uzun vadede geri ödemesi olup, sıfır faizle sahip olan hibe kredileridir. Mantar üretimi yaparak, ekonomiye katılım sağlamak isteyen; yeni girişimciler, çeşitli işletmeler ve genç çiftçiler için verilmekte olan bu destek kredileri sayesinde, kişilerin girişimciliğe adım atmaları sağlanmaktadır. Her yıl olduğu gibi 2019 yılında da verilmekte olan KOSGEB mantar üretim desteği için KOSGEB’in belirlemiş olduğu “Faizsiz Kredi İlanı” incelenmeli ve kurum tarafından belirtilmiş olan şartları yerine getirmelidir.

KOSGEB Mantar Yetiştiricilerine Verilen Faizsiz Kredinin Tüm Detayları

KOSGEB faizsiz kredinin detayları, kurumun resmi internet sitesinde açık şekilde belirlenmiştir. 50 bin TL üst limitle verilmekte olan KOSGEB mantar kredisi için herhangi bir faiz talep edilmeyecektir. Geri ödeme koşullarında da oldukça esneklik tanınan KOSGEB mantar üretimi kredisi için 3 yıllık geri ödeme planı oluşturulmakta ve ilk 1 yıl (12 Ay) herhangi bir ödeme talebi yapılmamaktadır. 36 ay vadeli kredinin ödemeleri, 3’er aylık eşit taksitlere bölünmekte ve ödemeler kolaylıkla gerçekleştirilmektedir.

KOSGEB Mantar Üretimi Desteği Kimlere Verilir?

KOSGEB mantar üretim yardımının yapıldığı kişilerin, KOSGEB’e başvuruda bulunması ve KOSGEB’in sunmakta olduğu girişimcilik eğitimlerine katılmış olması gerekmektedir. KOSGEB’in sunmuş olduğu girişimcilik programlarına dâhil olan ve çeşitli mantar yetiştiriciliği programlarını da tamamlamış olan kişiler, gereken şartları yerine getirmesi durumunda KOSGEB mantar yetiştiriciliği desteği programı kapsamında, faizsiz kredi alma hakkına sahip olabilirler. KOSGEB il müdürlüklerince yapmış olduğu başvurusu onaylanmış olan kişilerin; 90 günlük süreç içerisinde işletmelerini kurmaları ve kurdukları işletmenin kaydını KOSGEB veri tabanına girmeleri gerekmektedir.

Bunun ardından KOSGEB genel müdürlüğüne giderek, taahhütname imzalamışının yapılması gerekecektir. Belirtilen tüm bu işlemleri 90 günlük süreç içerisinde gerçekleştirmemiş olan kişilerin, yapmış oldukları başvuru reddedilecek ve kredi alma hakları ortadan kalkacaktır. Ayrıca her girişimci adayının en fazla 3 defa başvuruda bulunma hakkı bulunmaktadır. Üç defa üst üste başvurusu reddedilen adayların, bir daha başvuruda bulunma hakkı olmayacaktır. KOSGEB tarafından sunulmuş olan bu teşvikten, her kişinin bir defa faydalanma hakkı vardır.

KOSGEB Mantar Yetiştiriciliği Desteği Başvuru Şartları

KOSGEB Mantar üretimi desteği şartlarının yerine getirilmesi halinde, bu program dâhilindeki krediden faydalanmak mümkündür. Merdiven altı tesisler olarak adlandırılan; apartmanların alt katları ya da köydeki ahırlarda yapılmak istenen mantar yetiştiriciliği için bu destekten hiçbir şekilde faydalanamayacağı ve bu alanlarda yapılan üretimlerin kaçak sayıldığı bilinmelidir. Yasal mevzuatlara uymuş olarak mantar üretimi yapmak için gerekli görülen şartlar, şu şekilde sınıflandırılmaktadır:

  • Başvuruda bulunmak için 18 yaşını geçmiş olmak gerekir.
  • Başvuru yapacak kişinin, T.C. vatandaşı olması gerekir.
  • KOSGEB’e üye olunması gerekir.
  • Başvuru rehberinin dikkatli şekilde okunması ve her detayının yerine getirilmesi gerekir.
  • Mantar üretimi için hazırlanmış olan projenin tüm detaylarının, eksiksiz şekilde sunulması gerekir.
  • Hazırlanmış olan projenin tamamen özgün olması, hiçbir yerden kopyalanmış olmaması gerekir.
  • Kişinin daha önce KOSGEB yardımlarından faydalanmamış olması gerekir.
  • KOSGEB’in sunmuş olduğu girişimcilik destek programlarına dahil olunmuş olması gerekir.

Belirtilmiş olan bu şartları sağlayan tüm adayların, KOSGEB mantar üretimi kredisine başvurma hakkı bulunmaktadır.

KOSGEB Mantar üretim Desteğinden Faydalanacak Kişiler

KOSGEB mantar üretim desteği alacak kişi ve kurumlar, KOSGEB resmi internet sitesinde belirtilmiştir. İlk olarak, daha önceki yılda yapılmış olan kredi başvurularına katılmış olup, kredi almaktan mahrum kalan KOBİ’lerin tamamı, 2019 yılında yapılacak olan başvurularda değerlendirmeye alınacaktır. Değerlendirilmeye alınacak olan bu KOBİ’lerin, mantar yetiştiriciliği desteğine uyum sağlayıp sağlamadığı göz önünde bulundurulacaktır.

Bir önceki yıl başvuruda bulunmuş olup, destekten faydalanamayan KOBİ’lerin, 2019 yılında tekrardan başvuru yapmalarına ihtiyaç yoktur. Bu KOBİ’lerin bir önceki yıl yapmış olduğu başvurular geçerli sayılmaktadır. Daha önceki zamanlarda başvuruda bulunmamış olan mikro işletmelerin yani yıllık toplam satışı 1 milyon TL’nin altında kalıp, 10 kişiden az eleman çalıştırmakta olan işletmelerin başvuruları, ön planda tutulacaktır.

KOSGEB Mantar Üretim Desteğinden Faydalanamayacak Kişi ve Kurumlar

KOSGEB mantar üretim desteği almayacak kişi ve kurumlar için şu şekilde bir açıklama yapmıştır:

“14 Aralık 2015 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı neticesinde, esnaf ve sanatkârlar için düzenlenmiş olan 30 bin TL’lik faizsiz krediden yararlanmış olan esnaf ve sanatkârların, bu destekten faydalanma hakkı bulunmamaktadır.”

Ticari Mantar Yetiştirmek İçin Gerekli Evraklar

Ticari mantar üretimi için gerekli belgeler şu şeklide sıralanmaktadır:

  • Vergi Levhası: Kişinin yapmış olduğu üretimin vergisini ödeyip, fatura kesme hakkına sahip olması için maliyeye kayıtlı olduğunu kanıtlayacak olan vergi levhasına sahip olunması gerekmektedir.
  • Belediye Ruhsatı: Mantar üretiminin gerçekleştirilmek istendiği bölgenin belediyesinden alınmakta olan ruhsat, o bölgede üretim yapılmasına izin verildiğini göstermektedir. Evlerin bodrumları, dükkânlar, ahırlar ya da benzeri yerler için bu ruhsatın verilmeyeceği bilinmelidir. Belediye ruhsatı alabilmek için ödenmesi gereken bedel, metre kare başına 2,5 TL olarak belirlenmiştir.
  • Gıda ve Üretim Belgesi: Tarım, Hayvancılık ve Gıda Bakanlığı tarafınca verilmekte olan bu belge, ruhsatın çıkarılmasının ardından en geç 30 gün içerisinde il müdürlüklerinden talep edilmelidir. 150 ila 200 TL arasında belirlenmiş olan bir ücret karşılığı alınmakta olan bu belge, gıda üretiminin yapılmasına onay verildiğini göstermektedir.
  • Kalite Güvenliği Belgeleri: Büyük marketler ve restoranlara satış yapmanın yanında, yurt dışına ihracat gerçekleştirmek için gerekli görülen bir belgedir. 1 yıllık süreç içerisinde kontrol altında tutularak denetlenmiş olan üretim yerlerinin bu belgeye sahip olmak için vermesi gereken ücret, maksimum 4 bin TL olarak belirlenmiştir.
  • İTÜ Belgesi: Büyük marketlerin talep ettiği bu belge, genel olarak yurt dışına satışı gerçekleşen ürünler için kullanılmaktadır. Bu belgeye sahip olan işletmelerin, yıllık karını iki katına çıkartma imkanı bulunmaktadır.
728 90
Araç çubuğuna atla