KOSGEB’in hibe verdiği sektörler, KOSGEB hibelerinin verilmeye başlandığı tarihte yalnızca inşaat sektörüyle sınırlanmaktaydı. Daha sonra bun sektörler ilk önce madencilik olmak üzere bir sürü sektör eklenmiştir. Günümüzde KOSGEB hibe verilen sektörler 100’ü aşkın sayıdadır.
KOSGEB’in 2009 yılından beri desteklenen sektör sayısını artırarak sürdürdüğü bir Girişimcilik Destek Programı bulunmaktadır. Bu program dahilinde desteklenen sektörler incelenmeden önce bu programın içeriğine ve yapısına göz atılmalıdır.
Başlıklar
KOSGEB girişimcilik destek programı, iş kurmak isteyen girişimcilerin iş yönetimim konusunda becerilerini ve bilgilerini geliştirmeyi amaçlar. Girişimcilik ortamında yer alan aktörlerin arasındaki işbirliğini artırmayı hedefler. Ayrıca ekonominin kırılgan olduğu dönemlerde finansal açıdan kırılgan işletmelerin hayatta kalmasını sağlamaya çalışır.
Girişimciliği Geliştirme Destek Programı, desteklenen işyerinin yapısına göre iki kola ayrılır. Bunlar:
Girişimci destek programı hakkında ayrıntılı bilgi https://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/genel/destekdetay/1231/girisimcilik-destek-programi bağlantısı yardımıyla elde edilebilmektedir.
Desteklenen sektörler PDF dosyası halinde KOSGEB’in resmi internet sitesinden görüntülenebilmektedir. Bu dosyayı bilgisayara indirmek için:
Ardından açılacak sayfada bir PDF linki bulunmaktadır. Bu linke tıklanarak indirilen dosyada KOSGEB’in hibe verdiği sektörler ve bu sektörlerin alt iş kolları bir liste halinde sınıflandırılmıştır. Bu listede yüzlerce iş kolu sıralanmış haldedir. Bunları teker teker açıklamak mümkün olmadığından ana başlıklar halinde bunlara göz atmak faydalı olacaktır.
Desteklenen sektörlerin ana başlıkları, sektörlerin ayırt edici harf kodlamasıyla beraber 14 adettir. KOSGEB, başvuru işlemlerinin daha hızlı halledilmesi ve karışıklığın önlenmesi adına sektörler için harfler üzerinden bir kodlama yapmıştır. Sektörlerin ana başlıklarını sıralamak gerekirse bu başlıklar şu şekilde sıralanabilir:
Bazı sektörler çok fazla iş kolu içerdiklerinden bunlar için desteklenen temel iş kollarını ne olduğuna bakılması gerekmektedir. Bunlardan bazılarını incelemek gerekirse:
En çok iş kolunu barındıran bazı ana başlıklar ve bu başlıkların ana iş kolları bu şekildedir. Bütün başlıkları ve bunların içerdikleri iş kollarına ulaşmak için KOSGEB’in hazırladığı ‘’NACE kodu sektör adı’’ PDF dosyasına https://edevlet.kosgeb.gov.tr bağlantısından erişilebilir.
Bu PDF dosyasında tüm sektör ve iş kolu isimlerini sağında 6 haneli bir kod görülmektedir. Bu NACE kodu olarak bilinir ve KOSGEB hibelerinden yararlanmak için başvuru yaparken KOBİ’den bu kod istenir.
Bu hibeden yararlanmak için KOBİ’nin, kurmak istediği işletmeye ait NACE kodunu öğrenmesi gerekir.
NACE kodunun işlevi, iş yeri sahibinin KOSGEB kredilerine başvururken işyerinin türünü ve amacını karışıklığa meydan bırakmayacak şekilde sisteme girebilmesini sağlamaktır. KOSGEB tarafından her sektör ve iş kolu 6 haneli NACE kodlarıyla sınıflandırılmıştır. NACE kodu basitçe yapılan işin tehlike derecesini gösteren bir koddur.
KOSGEB girişimci desteği başvurusunda bulunmak için girişimcinin, işletmesini NACE kodunu bilmesi gerekmektedir. KOSGEB, girişimci desteğini sadece kendi belirlemiş olduğu NACE kodlarına uyan işletmeler için vermektedir.
NACE kodu sorgusu sonucunda girişimci, işletmesinin bağlı bulunduğu sektörün KOSGEB hibe verilen sektörler arasında olup olmadığını anlayabilir. NACE kodunu öğrenmek için farklı yollar mevcuttur. Bunlar arasında:
Bu yolları takip etmek için ziyaret edilmesi gereken sayfa linkleri ise:
KOSGEB ileri girişimcilik faaliyetleri, geleneksel girişimcilik dışında yapılan faaliyetleri belirtir. Geleneksel girişimcilik, üst, orta ve düşük şeklinde sıralanan teknoloji seviyelerinden hiçbirine uymayan faaliyetleri içerir. İleri girişimcilik ise bu bahsi geçen teknoloji seviyelerinde bulunan faaliyetleri içerir. KOSGEB ileri girişimcilik faaliyetlerine destek vermektedir.
Kurulmak istenen işletmenin teknoloji seviyesini öğrenmek bu yüzden önemli bir konudur. İşletmenin teknoloji seviyesini öğrenmek için:
KOSGEB teknoloji yatırımı, KOSGEB’in yatırım programında en fazla ödeneği bulundurduğu ve en çok önem verilen yatırımdır. KOSGEB, Türkiye’nin teknolojik kalkınmasını hızlandırmak için dijital sektöre faaliyet gösterenlere diğer sektörlere kıyasla daha büyük miktarlarda hibe sağlamaktadır. KOSGEB Teknoyatırım bünyesinde desteklenen iş kollarından bazıları:
Bu iş kolları dışında bulunan kollarda iş kurmak isteyen girişimciler için NACE kodlarının ilk iki hanesine bakmak yeterli olacaktır. 6 haneli kodun ilk hanesi 21,26 veya 30 sayılarıyla başlıyorsa, bu iş kolu yüksek teknolojili sınıfına girmektedir ve KOSGEB tarafından etkin bir şekilde desteklenmektedir.
KOSGEB hibe şartları yerine getirildikten sonra girişimci kuracağı iş yerinin KOSGEB tarafından destek görüp görmediğinden emin olmak için NACE kodu sorgusu yaptıktan sonra başvuruda bulunabilmektedir.
KOSGEB girişimci desteği şartları ise:
Bunun dışında girişimci İŞGEM bünyesinde ise son 1 yıl içinde bir işletme açmış olması gerekmektedir.
KOSGEB bunun yanında genç girişimciler için de bir destek programı sunmaktadır. Bu programından yararlanmak için KOSGEB hibe şartlarını yerine getirmek yeterlidir. Genç girişimci desteğindeki tek fark, adayın 29 yaşını doldurmamış olma zorunluluğudur.
KOSGEB kayıt işlemi, girişimcinin kurduğu işletmenin bilgilerini KOSGEB veritabanına girmesidir. Girişimci işletmesini veritabanına kaydetmediği sürece KOSGEB tarafından verilen hibelerden ve faizsiz kredilerden yararlanamayacaktır.
KOSGEB sistemine kayıt yaptırmak için bir KOSGEB şubesine gitmek gerekmez, bu işlem internet üzerinden kolayca halledilebilir. Kayıt işlemini yapmak için:
Zaman aşımına uğrandı hatası gelirse bu, başvuru işlemi 15 dakikadan uzun sürdüğü içindir. Bu hatayı almamak için işlemi bu sürenin altında tamamlamak gerekir. Başvuru ekranında istenen bilgiler:
KOSGEB iletişim kanalları, çağrı merkezi ve e-posta şeklindedir. KOSGEB çağrı merkezi numarası 444 1 567 dir. KSOGEB e-posta ile iletişim, KOSGEB resmi sitesinin altında iletişim kısmında bulunan ‘’İletişim Merkezi’’ butonuna tıklanarak gönderilen bildirimle sağlanabilir.
Bu kanallardan KOSGEB hibe verilen sektörler hakkında bilgi almak 7/24 mümkündür.