İcra Borcu Ödenmezse Ne Olur? | Kapalı Çarşı - Dolar, Euro, Altın ve Tüm Döviz Kurları - Ekonomi Haberleri
  • YARIM ALTIN
    8.142,00
    % -0,18
  • AMERIKAN DOLARI
    32,5355
    % -0,02
  • € EURO
    34,9865
    % 0,39
  • £ POUND
    40,7589
    % 0,40
  • ¥ YUAN
    4,4906
    % -0,06
  • РУБ RUBLE
    0,3536
    % 0,59
  • BITCOIN/TL
    2071912,221
    % -3,22
  • BIST 100
    9.709,15
    % -0,13

İcra Borcu Ödenmezse Ne Olur?

İcra Borcu Ödenmezse Ne Olur?
728 90

Zor ekonomik şartlar altında geçinmek ya da kişilerin hayal ettikleri eve- arabaya kavuşmak istemeleri, sağlık sorunlarından doğan yüksek tedavi masrafları gibi daha pek çok sebep doğrultusunda insanlar, bankalardan kredi çekerek ya da yakınlarından maddi destek isteyerek borçlu konumuna gelebiliyorlar. Yine aynı ekonomik sıkıntılardan dolayı ödenemeyen borçlar da hem kişinin kendisi hem de alacaklı için bir takım sorunların yaşanmasına neden olabiliyor.

Ülkemizdeki birçok kişinin ortak sorunu haline gelen icra borcu hakkında en çok merak edilen soruları sizler için yazımız dahilinde toparladık. İcra borcu ödenmezse ne olur, icra borcu dahilinde hapis söz konusu mu gibi soruların yanıtlarına aşağıdaki alt başlıklar dahilinde ulaşabilirsiniz.

Başlıklar

300 250 4

İcra Nedir?

İcra borcu ödenmezse ne olur sorusunun yanıtına geçmeden önce ilk olarak icra kelimesinin ne anlama geldiğinden kısaca bahsetmek gerekmektedir. Hukuki bir terim olan icra; bir kimseden ya da kurumdan alacağı bulunan kişinin, borcunu tahsil edememesi durumunda devreye giren yasal yasal yollara verilen isimdir diyebiliriz. Bu yasal yolların her birini düzenleyen kanunların bulunduğu geniş alana ise İcra Kanunu adı verilmektedir. İcra Kanunu, tekilliği nedeni ile kısıtlı bir yönetmelik gibi gözükse de aslında her türlü alacak- verecek anlaşmazlıklarından doğan sorunların çözümleri ile ilgilenmektedir diyebiliriz.

Peki, icra durumu nasıl gerçekleşir? Herhangi bir kimseye ya da kuruma karşı olan borç, belirtilen süreçte ve belirtilen tutarlar dahilinde “ zamanında “ ödenmediğinde ve bu borç uzun süre tahsil edilemediğinde devreye icra yöntemi girmektedir. İcra yöntemi ile ilişkili olan haciz kavramı ile de yasal olarak, borcu olan kişilerden bu borç temin edilebilmektedir.

İcra Hukuku, yukarıda da belirttiğimiz üzere bu tür alacak ve verecek gibi davaların çözümü ile ilgilenmektedir. Bunun içerisine hangi borçların dahil olduğunu söylemek gerekirse; alışveriş, kira, nafaka, tazminat, sözleşme ile alınan borçlar, gibi alanlardan bahsetmek mümkün olacaktır.

Kredi Borcumu Ödemezsem Ne Olur?

İcra ile karşı karşıya kalmak hemen hemen herkes için korkutucu bir durumdur. Son zamanlarda kişilerin en çok karşılaştığı ve icra durumuna sebep olan faktörler arasında bankalardan çekilen banka kredileri yer almaktadır. Günümüz şartları nedeniyle kredi borcu olmayan insan neredeyse yok gibidir. İşte ön görülemeyen durumlar nedeniyle çekilen bu kredilerin ödenememesi durumunda kişiler bir takım sorunlar ile yüzleşmek durumunda kalmaktadır. Bu durumda da kredi borcu bulunan kişilerin akıllarına kredi borcumu ödemezsem ne olur sorusu gelmektedir.

Kredi borcunuzu herhangi bir nedenden dolayı ödeyemediğinizde, krediyi çekmiş olduğunuz banka sizlere öncelikle 30 günlük bir müddet tanımaktadır. Bu aslında 90 güne yaklaşan bir süre kabul edilse de bu süreç içerisinde iki taksitin de yatırılmış olması gerektiğini belirtmek önemlidir. Eğer süreç sonunda halen belirtilen tutardaki taksitler yatırılmamış ise bu noktadan sonra hem hakkınızda yasal takip süreci hem de borcunuza % 30’lu bir oranda gecikme faizi uygulanmaktadır. Bu bağlamda maaşınızın yüzde %25’ine el konabilmekte ya da araba, eşyalar, taşınmaz mallar gibi tüm mal varlıklarına haciz gelebilmektedir. Bu durum borç ödenmediği takdirde gerçekleşmektedir.

İcra Borcumu Ödemezsem Ne Olur?

Yukarıda bahsettiğimiz durum aslında bir icra borcu olarak kayıtlara geçmektedir. Yani kişilerin bankalardan çektikleri krediler de, icra borcu kapsamında değerlendirilmekte ve haciz kavramı bu borçta da karşımıza çıkabilmektedir. Peki, bu tarz bir durumda icra borcu ödenmese ne olur? Borcunuzu birkaç gün geciktirmeniz sizler için bir sorun yaratmaz ancak, üst üste  kez yani 3 ay boyunca borcun ödenmemesi yasal takip sürecinin başlatılmasına neden olmaktadır. Daha sonra krediyi çektiğiniz banka, borç dosyanızı bu konularda yetkin bir avukata verir. Ve dosyanın bulunduğu avukat sizleri arayarak borcunuzun ödenmesi konusunda bir anlaşmaya varmak ister.

Anlaşma sağlandıktan sonra da kişi halen ödeme yapmıyorsa o zaman öncelikle kişinin SGK’lı yani Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında yer alan bir işte çalışıp çalışılmadığı incelenir. Eğer kişi SGK’lı bir iş dahilinde çalışıyorsa o zaman bu kişinin kazancı yani maaşından belirli bir miktardaki tutara el konulmaktadır. Eğer kişi SGK’lı bir işte çalışmıyorsa o zaman yasal takip ve icra kapsamında haciz işlemleri başlatılır ve borçlu kişinin evine- iş yerine haciz gerçekleştirilebilir.

Kefil İcra Borcunu Ödemek Zorunda mı?

Bilindiği üzere ülkemizde yüksek rakamlar için çekilen kredi tutarlarında genellikle kişilerin bir kefil göstermesi istenir. Banka kredilerinde kefil aranmasının nedeni; eğer borçlu olan yani krediyi çeken kişi borcunu ödemez ya da ödeyemez ise o zaman söz konusu olan bu krediyi ödeyecek olan kişinin kefil olmasıdır. Yani aslında kefil bu durumda, krediyi adeta kendisi çekmiş varsayılarak borçlu olarak görülmekte ve bu yüzden de tüm borç tutarını ödemek zorunda bırakılmaktadır.

Kefil İcra Borcunu Ödemezse Ne Olur?

İcra borcu ödenmezse ne olur sorusunun bir başka versiyonu da kefillerin söz konusu olan borcu ödemediğinde ne olacağı şeklinde merak edilmektedir. Yukarıda da belirttiğimiz üzere, çekilen herhangi bir kredi ya da borç ödenmediğinde eğer varsa, bu borç borçlu kişiye kefil olan kimse tarafından ödenmek zorundadır. Şayet kefil kişi, borçlunun kendisinden kalan borcu ödemezse, yukarıda bahsettiğimiz yasal sürecin aynısı kefil için de geçerli olacaktır. Yani öncelikle kefil olan kişinin maaşına el konulacak ya da SGK’lı bir işte çalışmıyorsa evine haciz gelecektir. Ülkemizde kredi borcu kefilliği nedeni ile kendisine ait olmayan borcu ödemek durumunda kalan bir çok kişi bulunmaktadır.

İcra Borcumu Ödemezsem Hapse Girer miyim?

İcra borcu ödenmezse ne olur sorusunun yanıtı olarak birçok avukat ya da alacaklı kişi, borçlu kişileri hapis istemi ile tehdit edebilmektedir. Bunun sonucunda da toplumda icra borcuna sahip olan her kişinin borç ödenmediği takdirde hapse gireceği gibi yanlış bir algı oluşmuştur. Ancak bu tamamen doğru değildir. İcra borcunu ödemeyen kişilerin hapis cezası alabilmeleri için kanunlar tarafından belirlenen bazı hususların mevcut olması gerekmektedir. Bu hususlar bulunmadığı takdirde icra borcu nedeni ile hapis durumu herkes için söz konusu değildir.

İcra Borçları Kaç Yılda Silinir?

İcra borcu ödenmese ne olur sorusundan sonra en çok merak edilen konulardan biri de icra borçlarının kaç yıl içerisinde silineceği yani icra davalarında zaman aşımı süresinin ne olduğudur.

Yasal takip süreci sonrasında açılmış olan icra davalarındaki genel zaman aşımı süresi 10 yıl olarak belirlenmiştir. Ancak açılan davanın içeriği, davanın içerisinde yer alan hususlar gibi bir takım sebepler doğrultusunda zaman aşımı süresi değişebilmektedir.

İcralık Olan Kişi Ne Yapmalıdır?

İcra durumu söz konusu olduğunda kişi öncelikle kendisini borcundan dolayı arayan avukat ile görüşmeli ve ödeme konusunda ortak bir plan hazırlamalıdır. Aldığı maaş yani elde ettiği toplam gelir ile avukata ödenecek olan tutar konusunda anlaşma sağlamalı yani kişi borcunu yapılandırmayı denemelidir. İcralık olan kişilerin ödemesi gereken yapılandırma bedelleri de kişinin borcuna, aldığı borca göre değişkenlik göstermektedir.

728 90
Araç çubuğuna atla