Ichimoku Indikatörü Nedir? | Kapalı Çarşı - Dolar, Euro, Altın ve Tüm Döviz Kurları - Ekonomi Haberleri
  • YARIM ALTIN
    7.878,00
    % 0,24
  • AMERIKAN DOLARI
    32,3487
    % 0,29
  • € EURO
    35,1297
    % -0,05
  • £ POUND
    41,0352
    % -0,03
  • ¥ YUAN
    4,4770
    % 0,28
  • РУБ RUBLE
    0,3497
    % 0,28
  • BITCOIN/TL
    2291567,210
    % 3,34
  • BIST 100
    9.079,97
    % 3,10

Ichimoku Indikatörü Nedir?

Ichimoku Indikatörü Nedir?
728 90

Borsa analizlerinde fiyatların oluşturduğu grafiklerin okunması ve değerlendirilmesi için bazı araçlar kullanılır. Bunların başında ise indikatörler yani göstergeler gelir. İchimoku Göstergesi, piyasa tahminlerinde en çok kullanılan göstergelerden biridir.

Bu yazımızda piyasaya sunulduğu günden beri yaygın olarak kullanılan İchimoku İndikatörü’ne değineceğiz. İşte tüm detaylarıyla İchomoku Göstergesi…

Başlıklar

300 250 4

Ichimoku Indikatörü Nedir?

Ichimoku İndikatörü, Forex piyasasında sıklıkla kullanılan teknik analiz methodlarından birisidir. 1930’lu yıllarda Japon bir analist tarafından hazırlanmıştır. Ancak bu indikatörün piyasada kullanımı 1969 yılını bulmuştur. Bu süre zarfında indikatörün denemeleri yapılmış ve gösterge geliştirilmiştir. İndikatörün kullanımı, kullanışlı ve yararları olması sebebiyle günümüze kadar sürmüştür. Bugün hala en çok kullanılan teknik analiz araçlarından birisidir.

İchimoku indikatörünün tam adı Ichimoku Kinko Hyo’dur. Türkçe’ye ‘Denge Grafiğine Bakış’ olarak çevirebileceğimiz bu indikatör, borsa analizleri için kullanılır.

Ichimoku Indikatörü Ne İçin Kullanılır?

Momentum indikatörü olarak da adlandırılan Ichimoku İndikatörü, aşağıdaki işlemleri yapmaya yarar:

  • Piyasadaki trendin yönünü bulmak
  • Al ve sat sinyali üretmek
  • Destek ve direnç noktalarını bulmak

Kısacası indikatör, birden fazla değişkeni ölçmeye ve yorumlamaya yarar. Tüm bu işlemlerin temel amacı tahminlerde bulunarak yatırım risklerini düşürmek ve maksimum kazanç sağlamaktır. Bu amaçla indikatör, mum grafiklerinde yaygın olarak kullanılır.

Ayrıca İchimoku İndikatörü’nün renkleri de trend yorumlamada birer göstergedir.

Ichimoku Göstergeleri

Ichimoku İndikatörü, 5 temel göstergeden oluşur. İchimoku analiz aracı geliştirilirken analiz için en verimli sonuçların 9 ve 26 günlük hareketli ortalamanın hesaplanmasıyla bulunduğu tespit edilmiştir. Bu nedenle çoğu gösterge 26 ve 9 günlük hareketli ortalama değerleri ile yakından ilişkilidir.

Ichimoku İndikatörünün göstergeleri aşağıdaki gibidir:

  • Tenkan Sen: Grafikteki son 9 günün ortalamasını ifade eder. 9 gün içerisindeki en yüksek fiyat ile en düşük fiyatın toplanarak ikiye bölünmesiyle hesaplanır.
  • Kijun Sen: 26 günlük hareketli ortalamayı ifade eder. 26 gün içerisindeki en yüksek fiyat ile en düşük fiyatın toplanarak ikiye bölünmesiyle hesaplanır.
  • Senkou Span A: Tenkan Sen ve Kijun Sen’in toplanıp ikiye bölünmesi ve 26 gün ileriye ötelenmesiyle hesaplanır. Gelecekteki fiyat tahmininin bulunması için oluşturulur.
  • Senkou Span B: Son 52 günün ortalamasının alınıp 26 gün ileriye ötelenmesiyle hesaplanır. Senkou Span A ile birlikte İchimoku bulutunu oluşturur.
  • Chinkou Span: 26 gün öncesinin kapanış fiyatını ifade eder. Yani 26 gün geriye ötelenme ile bulunan fiyattır.

İchimoku İndikatörü’nün bu beş göstergesi trendleri ve al/sat sinyallerini belirlemek için kullanılır.

Ichimoku Bulutu Nedir?

İchimoku bulutu (koma), al ve sat sinyallerini belirlemek için kullanılan grafikteki bir alandır. Fiyatlar, bu alana olan konumlarıyla ilişkilendirilerek gelecek tahminleri yapılır.

Ichimoku bulutunu oluşturan ilk çizgi Senkou Span A, diğeri ise Senkou Span B’dir. Bu iki çizgi arasındaki alan İchimoku bulutu olarak ifade edilir.

Ichimoku İndikatörü aracılığıyla oluşturulan bu alan trendin yönünü belirlemeye yarar. Buna göre, eğer fiyat, bulutun aşağısında ise düşüş trendi olarak yorumlanır. Benze şekilde, fiyat bulutun yukarısında kalırsa yükseliş trendi olarak adlandırılır. Bu iki durumun dışında bir de yatay trend vardır. Yatay trend de fiyatın Ichimoku bulutu arasında olması durumudur. Yatay trend durumunda genellikle herhangi bir işlemin yapılmaması önerilir.

Bunun yanında, İchimoku bulutunun kalınlığı da değerlendirilir. Eğer bulutun kalın olduğu bir bölge varsa bu bölgede destek ya da direncin fazla olduğu yorumlanır. Tam tersi durumda ise bölgede destek ya da direncin az olduğu yorumu yapılabilir.

Ichimoku Al Sinyali

Bir piyasada alım sinyalleri, İchimoku İndikatörü ile oluşturulan grafik yorumlanarak belirlenir. Al sinyalleri, piyasanın durumunda ortaya çıkan fırsatlar anlamına gelebilir. Al sinyallerinin göstergeleri aşağıdaki gibidir:

  • Tenkan Sen, Kijun Sen’i yukarı kesmiştir.
  • Fiyat, Ichimoku bulutunun üzerindedir.
  • Chikou Span çizgisi fiyatların ve diğer çizgilerin üzerindedir.

Yukarıda belirtilen bu göstergeler, trendin yükselişte olduğunu gösterir ve alım için piyasanın uygun olduğunu ifade eder.

Ichimoku Sat Sinyali

Sat sinyali, al sinyali ile benzer şekilde İchimoku İndikatörü kullanılarak belirlenir. Satış sinyalleri, piyasanın durumunda ortaya çıkan düşüş trendleri anlamına gelir. Sat sinyallerinin göstergeleri aşağıdaki gibidir:

  • Tenkan Sen, Kijun Sen’i aşağı kesmiştir.
  • Fiyat, Ichimoku bulutunun altındadır.
  • Fiyat, Kijun Sen’i aşağı kesmiştir.
  • Chikou Span, fiyaı aşağı kesmiştir.

Yukarıdaki durumların oluşması durumunda trendin düşüşte olduğu kabul edilir. Trend düşüşte iken satış işlemi en doğru karardır.

Ichimoku Indikatörü Kullanımı

Ichimoku İndikatörü, ilk bakışta karmaşık gelen bir takım grafiklerde yer alır. Ancak teknolojinin gelişmesiyle birlikte bu analizler bilgisayar ortamında biraz daha kullanışlı hale gelmiştir. Genellikle orta seviye ve üstü yatırıcımlar tarafından kullanılır.

İndikatördeki sinyaller doğru bir şekilde okunarak alma, satma veya bekleme kararları alınır. Bu sayede alınan riskler minimumda tutulur. Ayrıca oluşabilecek fırsatlar öncesinde görülür ve buna göre hareket edilir.

Birçok piyasada yaygın olarak kullanılan İchimoku İndikatörü’nün, uzun vadeli işlem türlerinde başarı oranı, kısa vadeye göre daha yüksektir. Bu nedenle genellikle günlük, haftalık ve aylık grafikler için kullanılarak piyasanın izlenmesi önerilir. Saatlik grafiklerde indikatörün kullanımı beraberinde riskleri getirebilir.

İchimoku Göstergesi, piyasada henüz yeni adım atmış tecrübesiz yatırımcılar için karmaşık gelebilir. Bu nedenle bu indikatörün bir uzman ile birlikte kullanımı en doğru karar olacaktır.

728 90
Araç çubuğuna atla