Hisse Senedi Ve Döviz Kuru İlişkisi | Kapalı Çarşı - Dolar, Euro, Altın ve Tüm Döviz Kurları - Ekonomi Haberleri Hisse Senedi Ve Döviz Kuru İlişkisi
  • YARIM ALTIN
    8.154,00
    % -0,23
  • AMERIKAN DOLARI
    32,5290
    % -0,04
  • € EURO
    35,0185
    % 0,47
  • £ POUND
    40,8286
    % 0,58
  • ¥ YUAN
    4,4894
    % -0,09
  • РУБ RUBLE
    0,3533
    % 0,51
  • BITCOIN/TL
    2074074,372
    % -3,90
  • BIST 100
    9.791,89
    % 0,72

Hisse Senedi Ve Döviz Kuru İlişkisi

Hisse Senedi Ve Döviz Kuru İlişkisi
728 90

Şirketler belli ortaklık payları için belirledikleri hisse senetleriyle kendilerine ortak alırlar. Bunlar istenirse halka açık bile olabilir. Şirketler kendi talepleri doğrultusunda hisse senedi çıkartamaz. İlk olarak Sermaye Piyasası Kurulu tarafından çıkan izinle bu durum gerçekleşebilir. Belli başlı kurumlar hisse senedi çıkartabilirler; anonim şirketler, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler ve özel kanunla kurulmuş kurumlar. Bu senetlerin belirlenmiş bir ücreti yoktur, şirketin sermayesine göre belirlenirler ve o şekilde basılıp ortaklar arasında paylaştırılırlar.

Başlıklar

TTK Tarafından Nitelikleri Belirlenen Hisse Senetlerinin Üzerinde Bulundurması Gereken Noktalar

Hisse senedi alım-satım işlemleri sırasında hata yapılması için senedin üstünde Şirketin unvanı ve Ticaret sicil numarası, tescil tarihi bulunmaladır. Ardından dikkat edilmesi gereken nitelikler ise Kayıtlı esas sermayesi ve Hisse senedinin nominal değeri ve türüdür. Nominal değerinin bulunmasının önemi bu değer reel değeri gösterdiği için önemli ibarelerdendir. Ve tabi ki Nama yazılı hisse sahibinin adı, soyadı, ikamet adresi ve son olarak iki yetkili imzası bulunmalıdır. Hisse senedi alım-satımlarında zor durumda kalmamak için bu ibareler çok dikkat edilmelidir.

300 250 4

Hisse Senetlerinin Sağladığı Haklar

Hisse senetlerinin sahiplerine sağladığı belli başlı halar vardır ve TTK maddelerine göre şöyle sıralanır; hissedarlar şirket karından pay alırlar, şirketin hisse senedine sahip kişiler şirketle ilgili konularda yönetimde söz sahibirler ve oy kullanma hakkına sahiptirler, riçhan hakları vardır, tasfiyeden pay alabilirler son olarak ise şirktte gerçekleşen he durum hakkında bilgi alma hakları vardır.

Döviz Kuru Nedir?

Bir para biriminin diğer ülkelerin para birimine karşılık olarak değeridir. Ülkeler arası ticaret gerçekleştirilirken  Döviz kuru bazalınır. Ve para biriminin yabancı ülkelerin para birine karşı sahip olduğu değer söz konusudur. Gerçekleşen ülkeler arası ticarette alış kuru ve satış kuru gibi seçenekler göz önünde bulundurulur. Anlık olarak bilgi sahibi olmak için Döviz çevirici uygulamaları kullanabilir ve alım-satım işlemlerini anlık bilgi alarak gerçekleştirebilirsiniz.

Döviz Kuru Çeşitleri

Kur çeşitleri dörde ayrılır ve aslında hepsi birbirinden doğan sonuçlardır. Ülkelerin para birimlerinin ulusal para birimine karşı sahip olduğu değer Nominal Kur olarak adlandırılır. Nominal kur’ a enflasyon kriteri eklendiğinde ortaya çıkan sonuç Reel Kur’u verir. İki yabancı ülkenin para birimlerinin birbirlerine karşı olan değerleri ise Çapraz Kur olarak adlandırılır. Nominal kurların içinden belli değerler ele alınınca ağırlıklandırma yöntemi ile elde edilen ortalama ulusal para birimiyle karşılaştırıldığında ortaya çıkan sonuç ise Efektif Kur olarak nitelendirilir.

Döviz Kurundaki Değişimleri Belirleyen Faktörler

Ödemeler Dengesi: Bir ülkenin ekonomisindeki yerleşik kişinin dış ekonomideki yani yabancı bir ülkenin ekonomisindeki yerleşik kişiler ile yaptığı ekonomik işlemlerin tümünün kaydının tutulduğu sistemedir. Yapılan bu ekonomik işlemler Döviz kurunu etkiler fakat etkilerin ne yönde olacağı ise ihraç edilen mallara bağlıdır. Ülkeler arası gerçekleşen bu ekonominin sayesinde arz talep durumu oluşacak ona göre de Döviz kurunu etkileyecektir.

Gelir Seviyesi: Döviz kuru bir ülkenin para biriminin yabancı ülkenin para birimine karşı değeri olduğu için haliyle bir ülkenin gelir ortalamasının yüksek olması, döviz kuru açısından ülkenin ithalatını etkileyecektir. Fakat kur yükselirse ülke gelir düzeyi diğer ülkelerin daha altında kalırsa bu sefer ülke için ithalat teşvik edici uygulamalar yapılır ve Döviz arzı düşer. Fakat ülkenin gelir düzeyi yüksek ise ithalata önem artacak ve ülke döviz talebi alacaktır.

Faiz Oranları: Döviz kuru ve faiz oranları arasında oldukça bağlantılı ilişki vardır. Reel faizi neler etkilediğini söylemiştik bu durumda bir ülkenin faiz oranı diğer yabancı ülkelerden yüksek olursa ülkeye sermaye akımı gerçekleşecek bu durumda otomatik olarak ülkenin para birimi değer kazanacak ve Döviz kurlarını etkileyecektir. Aksi durumda reel faiz oranı düşerse ardından ülkenin para birimi de değer kaybedecektir.

Sermaye Hareketleri: Ülkenin yaptığı ithalat ve ihracat sonucunda en fazla etkilenen döviz miktarı olacaktır. İşte döviz kurlarını etkileyen ise yapılan dış ticaret olacaktır. Sermaye hareketleri döviz kurlarını dalgalandırmayı rahatlıkla başarabilir.

İhracat Malların Yurt İçi Fiyatlarındaki Değişmeler: Yurt içinde talep gören ürün ihraç edilirken de elastik ise istenilen ihracatta düşüş yaşanır bu da döviz arzında doğru orantıda bir düşüşe gidilmesine sebebiyet verecektir. Nihayetinde ise döviz yükselince ülkenin para birimi değer kaybetmiş olacaktır.

İthal Malların Yurt Dışı Fiyatlarındaki Değişmeler: İthal edilen ürünün fiyatı yurç içinde de aynı değerden satıldığında talep edenler bu fiyatın yüksek olduğunu düşünülerek talep doğrultusunda gerçekleşen ithalat ürünü için para harcamayacak ve sabit olan Döviz arzının döviz denge kuru düşecek. Sonuç olarak ise Döviz kurunda ulusal paranın değeri artacaktır.

Hisse Senedi Ve Döviz Arasındaki Negatif İlişki

 Hisse senedi ve döviz kuru ilişkisi  aslına bakıldığında olumlu bir ilişki olmamakla beraber aralarındaki bu negatif nedenselliğe sebep olan  ilişki için ortada net bir görüş yoktur. Yine de  Hisse senedi ve döviz kuru ilişkisi  açıklanmak istendiğinde tümevarım şeklinde gidilir. Hisse senedinde de her yatırım aracında  olduğu gibi değerlerinde oynaklık vardır ve tabiki risk olarak algılanır. Bu oynaklık, terimsel adıyla ‘Volatility’ yatırımcıları oldukça kaygılandıran bir durum olarak görülür. Zaman zaman ulusal olarak ülkelerin siyasi veya ekonomik yönden yaşadıkları sıkıntılar bu alanda da Volatility yaratabiliyor. Gerçekleşen bu oynaklık  yüzünden Yatırımcı elinde riskli gördüğü bu yabancı hisseleri bir an önce elinden çıkartmak isteyebilecekler. Bu da tabii ki otomatik olarak Döviz kurunu etkileyecektir. Yatırımcıların elinden çıkardığı yabancı kaynaklar sayesinde ulusal para hemen değer kazanmaya başlayacaktır. Bu gidişatta  Hisse senedi ve döviz kuru ilişkisi  kulağa olumsuz bir bağlantı gibi gelmese de kilit olay hemen bu gelişmelerden sonra gerçekleşecektir. Aslına bakıldığında en basit şekli ile  Hisse senedi ve döviz kuru ilişkisi  domino taşı gibidir. Bağımsız gibi dursalarda birbirlerine sebebiyet vermektedirler. Elde kalan ulusal hisseler olunca artan ulusal para değer kazanıyor. Döviz kuru yabancı paralarla ilgili olduğu için değer kazanan para sayesinde Döviz kurundaki ivme aşağı yönde hareketleniyor.  Hisse senedi ve Döviz kuru ilişkisi  için söylenebilecek belki de tek ortak nokta aralarındaki bu negatif ilişkinin bir yandan yatırımcılara büyük kazançlar sağlaya bilmesi olabilir. Doğru strateji, bilgi ve tecrübe sayesinde Hisse senedi ve Döviz kuru ilişkisi  baz alındığında gelecek dönemin değerlerini aşağı yukarı görebilirsiniz. Hisse senedi oynaklığı olabileceği gibi yüksek enflasyonların sonucunda döviz kuru da oldukça dalgalanma yaşayabilir bu da tabi ki yükselen döviz karşısında düşüşe geçen ulusal para birimi nedeniyle hisse senedi fiyatları da düşüşe geçecektir.  Hisse senedi ve Döviz kuru ilişkisi  dalgalanmalar ve Volatility den kaynaklı olarak aralarında her zaman için negatif bir ilişki söz konusudur.

728 90
Araç çubuğuna atla