Geleceğin En Popüler 10 Mesleği | #site_titleGeleceğin En Popüler 10 Mesleği
  • YARIM ALTIN
    7.991,00
    % 0,67
  • AMERIKAN DOLARI
    32,3894
    % 0,20
  • € EURO
    35,0849
    % -0,02
  • £ POUND
    41,0811
    % 0,43
  • ¥ YUAN
    4,4865
    % 0,20
  • РУБ RUBLE
    0,3514
    % 0,56
  • BITCOIN/TL
    2272172,627
    % -0,62
  • BIST 100
    9.096,13
    % 0,18

Geleceğin En Popüler 10 Mesleği

Geleceğin En Popüler 10 Mesleği
728 90

Gelecek, geçmişin şimdiden geçerek ileri doğru yürümesidir. Milyarlarca yıllık Dünya, insanlık öncesinde de küçük bir toz bulutundan türemiş, devasa bir kütle halini almıştır. İlk canlılar, bakteriler, algler, amfibiler, dinozorlar, maymunlar, gelişmiş ve çatallanmış bir evrim sürecinin sonucudur.

İnsanların da şempanzelerle gen bağı olduğu belirtilmiştir. Nitekim, aralarında % 98 oranında büyük bir etkileşim vardır. Bu sebeple, evrim halkasının son çeşidi insan, şempanzeden de ileriye giderek, saybörge (yarı makine), androide ve sonrasında robota evrilecektir. Çevrenizde hep aynı tepkileri veren, kimi geriye doğru evrilip, aptallaşan ve saldırganlaşan; kimi de ileri doğru evrilip, ruhsuzlaşan, makineleşen insanlara rastlarsınız. Saldırgan olan cahil de örgütün bir parçasıdır; okumuş olan psikopat görünümlü soğukkanlı da. Herkes kendi cemaati içinde, önce ayakta kalmak adına türlü numara yapar, ama yapmıyor gibi görünür. Bu yüzden, çoğu insan ikiyüzlüdür.

Gelecek, yavaş yavaş ayak seslerini duyurmaktadır. Space X uzay aracının NASA’yla işbirliği içindeki iş adamı Elon Musk’ın desteğiyle uzaya fırlatılması, 21. yüzyıl adına mühim bir adımdır. Mars’ta insan yaşayabilir mi sorunsalları tartışılmaktadır. Tokyo’da sadece robotların çalıştıkları ve gelen insanlara hizmet verdikleri Robot Oteli de açılmıştır.

300 250 4

Artık, birçok şey internet üstünden halledilmektedir. Gerçeklik sanal üstünlük kazanmıştır. Dış dünya, tatil, iş, okul, aile vd. hep yapaylık, mecburiyet, mutsuzluk üretmektedir. Dolayısıyla, böylesi değişen bir sistemde meslekler de değişim gösterecektir. Hatta, kimi önemli addedilen meslek grubunun etkisi giderek azalmaktadır. İnsan potansiyeli de, zamanın ruhuna uygun doğan ve ellerinden cep telefonu eksik olmayan yeni bir nesle dönüşmektedir. 1990, 2000 doğumlu insanlar yeni dünyanın gelişimini belirlemekte büyük rol sahibi olacaklardır.

Başlıklar

Gelecek Denilince Ne Anlarız?

Gelecek denilince, sadece ileriyi düşünmeyi anlamayız. Geçmişte de gelecek vardı. Birçok geçmiş, birbirine eklenerek, şimdiyi yarattı. Şimdi yeni şimdiye dönüşerek geçmiş olurken, bu zincirin halkları geleceği yarattı. Dolayısıyla, gelecek bir süreğenlik modelidir.

Her geçen gün ona yaklaşırken, onu aslında içimizde de yaşarız. Ayrıca, hayal gücümüz de onu destekler. Kafamızda belki de hiç göremeyeceğimiz bir zamanın, bir uzayın görüntüsünü çizeriz. Bu yönde, fütüristler konu üstüne eğilmektedirler. Bilimkurgu kitapları, bilimkurgu dizileri ve bilimkurgu filmleri bizlere geleceği üç boyutlu şekilde aktarmaktadırlar. Geleceği görmekten öte, onun bilgisi, ona duyulan merak ve varoluşsal bağ umudu yaratmaktadır.

Gelecek Algımız Şimdiki Zamanda Nasıl Şekillenir?

Gelecek algımız şimdiki zamanda yaratıcı düşünceyle şekillenir. Özellikle, bu konuda büyük ve iyi sanatçılara çok iş düşer. Onların sundukları, dünya görüşleri, yapıtları aracılığıyla, geleceği gözümüzün önünde bir şiirle, bir öyküyle, bir diziyle, bir resimle, bir fotoğrafla, bir müzikle, bir filmle görebiliriz. Bu, muazzam bir deneyimdir.

Bilim insanları da -özellikle, doğa bilimleri- bize geleceği anlatırlar. Bu konuda, hipotezler ortaya atarlar. Bilim insanları şimdiyi de kaçırmamak adına, anda da çalışmalarını yapmayı sürdürürler.

Bu anlamda, sanat, bilim, sosyal medya ortaklığı, kaliteli bir düzlemde gelişti mi, tüm insanlık gelecek algısı adına onların çalışmalarına başvurur.

Gelecek distopik, karanlık bir ilerleyiş olduğu için, bizi korkutur. Fakat, bu korku, o şahane meraktan da hayallerimizi alıkoyamaz. Sınırlarımızı hep zorlarız.

Geleceğin Meslekleri Arasında Hangileri Sayılmaktadır?

Geleceğin en popüler 10 mesleği üstüne eğilmeden önce, diğer mesleklerin de olduğu geniş bir liste vermek isabetlidir. Bu mesleklerin birçoğu bugün dönüşmeye başlamıştır. Bazıları, yeni yeni oluşmaktadır. Bazıları da bir öncekinin yeniden entegre edilmesiyle meydana gelir. Ana mesleklerden ziyade, ara mesleklerin önem kazanacağı bir çağ gelecektir.

Bu sebeple, şimdide başlayan, geleceğe de uzayacak olan, kimi etkisini yitirecek, kimi dönüşecek meslekleri şu şekilde sıralayabiliriz:

* Dijital İçerik Uzmanı

* Sanal Gerçeklik Tasarımcısı

* Online Sanatçı

* Dijital Rehabilitasyon Uzmanı

* Robot Psikoloğu

* Çocuk Tasarlama Uzmanı

* Sanal Psikolog

* 3D Üretim Memuru

* Genetik Çeşitlilik Uzmanı

* 3D Youtuber

* Aktüerlik

* Robot Mühendisliği

Diğer meslekler;

* Hackerlık

* İklim Kontrolü Mühendisi

* Kişisel Veri Saklama Uzmanı

* Kariyer Tasarlama Uzmanı

* Arttırılmış Gerçeklik Tasarımcısı

* Veri Madenciliği

* Online Eğitmen

* Uzay Turizm Rehberi

* Çöp Mühendisi

* Zihin Transferi Uzmanı

* Sanal Problem Çözümcüsü

* İlişki Dizaynırı

Geleceğin En Popüler 10 Mesleği Nelerdir?

Geleceğin En Popüler 10 Mesleği Nelerdir?

Geleceğin en popüler 10 mesleği içinden seçim yapmak gerçekten hayli zordur. Nitekim, her meslek önem kazanabileceği gibi, biri diğerini de tetikleyecektir. Bu anlamda, gelecek derken de kısa, orta, uzun vadedeki mesleklerden söz edilebilir. Burada da, 3 adet kısa vadede, 3 adet orta vadede, 4 adet de uzun vadede meslek seçilecek; hepsi bu sıraya göre aşağıda yerleştirilecektir:

  1. Online Eğitmen

Bilgi günümüzün en önemli verilerinin başında gelir. İnsanlar kültürün içine doşmulardır ve bu, hem kendi yerel kültürleri, hem dünyada gelişen genel bir kültür, hem de bunları kendi içlerinde nasıl harmanlayacaklarına dair gelişecek kişisel kültürdür. Bireyin hikâyesi, ailesinde, gittiği okullarda, arkadaş çevresinde, etrafın onu algısında ve yeryüzündeki anlamında vücut bulur.

Bu anlamda, günümüzde alaylı ya da eğitimli birçok uzman bulunur; bunlar kaosun içinde birbirlerini tamamlarken, birbirleriyle de çatışabilirler. O yönde, reel okulların yerini küçük akademiler, eğitim merkezleri, sanat merkezleri alacaktır. Buralarda uzmanlar, alanlarında ihtisas yapmış eğitmenler ‘online’ sistem üstünden ders vereceklerdir.

‘Online’ sistem çoğu konuda rasyonel dünyanın, reel ortamın yerini almıştır. Yeni jenerasyon yeni bir algı biçimiyle gelmektedir; ki, burada cep telefonları, ipad’ler, bilgisayarlar, taşınabilir bilgisayarlar tabletler önem kazanmaktadır.

‘Online’ eğitmenlik giderek yayılan, gelecekte de çeşitli branşlarla artacak olan ve 3D sistemiyle de desteklenecek bir meslek halini alacaktır. Çok önemli alanların başını çekmektedir.

  1. 3D Youtuber,

Günümüzde ‘youtuber’ olmak zor değildir. Zor olan, takipçi elde etmek, takipçilere uygun içerikler dizayn etmek, bunları belli bir süreklilikte dolaşıma sokmaktır. Öyle ki, iyi para kazanan, kendi kitlesini yaratabilmiş ‘youtuber’lar asistan bile tutmaktadırlar.

Gelecekte de, bu ‘youtuber’lar tıpkı yanımızdalarmışçasına, 3D sistemle takip edilebileceklerdir. Bir şeyden bahsederken, masada karşı karşıyaymışız hissine kapılmamız da mümkün olacaktır.

  1. Dijital İçerik Uzmanı

İçerik uzmanlığı gerek sanal ortamda, gerek reklam sektöründe, gerekse proje yazımında etkili hale gelmiştir. İleriki süreçlerde daha da efektif şekilde ilerleyecek bu meslek, internetin sonsuz nimetlerini bir araya getirerek, onlardan, işlevlerine göre kapsamlar, bütünlükler oluşturacaktır.

İçerik uzmanlığı daha da gelişerek, dijital hale bürünecektir.

  1. Sanal Psikolog

İnsanın olduğu yerde, psikolojik problemler, ruhsal sıkıntılar, varoluş sorunları, çatışmalar hiç bitmez. Bu yüzden, psikolog daima aranan bir isim olacaktır. Bu yönde, sadece terapiler bürolarda, ofislerde, hastanelerde değil, ‘online’ sistem üzerinden de yapılacaktır. Hatta, günümüzde kimi psikologlar bu sistemi azar azar uygulamaya başlamışlardır. Hastalarla ilgili video’lar, fotoğraflar, ses kayıtları, sanal notlar da tutulmaktadır.

  1. Robot Mühendisliği

Günümüzde insan artık makine bağımlısı şekilde yaşayan bir saybörg olup, bunun bir sonraki aşaması, android ve robotlaşmadır. İnsanın makineleşmeye doğru evriminde, robotların, yapay zekanın, yapay işletim sistemlerinin oluşturulabilmesi için, robot mühendisliğinin de geliştirilebileceğini tespit edebiliriz.

  1. Hackerlık

Hackerlık günümüzde el altından yapılırken, başta Amerika, Rusya, Çin gibi büyük ülkeler olmak üzere, burada hackerlık bölümleri açılmakta, bunun üstüne insan yetiştirilmektedir.

Geleceğin savaşları dezenformasyon üstünden olacağı, insanlar saf gerçeklere inanmak istemeyecekleri, herkes bir diğerini, bir diğer ülkeye savaş açağı, veri toplamanın ve bilgi sızdırmanın önem kazanacağı yerde, hackerlık da sertifikalı, diplomalı, aleni ya da gizli bir meslek haline gelip, sanal bir dedektiflik şekline bürünecektir.

  1. Arttırılmış Gerçeklik Tasarımcısı

Gerçekliğin 3D olduğu ve daha da gelişeceği gelecekte, VR gözlüklerinin satışının artacağı, bu artışla birlikte sanal gerçeklik algısının misli misli gelişeceği belirtilmiştir. Bu yönde, sanal olan, arttırılmış gerçeklik tasarımcıları tarafından yeniden tanımlanıp, dizayn edilecektir. Sanal buluşmalar, rüya kontrolleri ve kayıtları, sanal seks, toplantılar, hayallerin boyutlandırılması, sanal zihin uyuşturuculuğu gibi gerçeklikler bu meslek sayesinde yeniden tanımlanacaktır.

  1. İklim Kontrolü Mühendisi

Küresel iklim değişikliğinin dünyanın her yerinde görüldüğü; çekirge istilalarından hortumlara, orman yangınlarından sellere, eriyen buzullardan asit yağmurlarına değin yeryüzü büyük değişikliklere uğramaktadır. Ozon tabakasının delinmesiyle, işler de çok kötüye gitmektedir. Her yeri egzoz kaplamıştır. Böyle bir dünyanın geleceği açısından, iklim kontrolü mühendisliği adlı meslek kolu da merkeze geçmeye başlayacaktır.

  1. Çöp Mühendisi

Gerek reel, gerek sanal çöplerin artışıyla birlikte, bunların depolanması, silinmesi, işlenmesi, yok edilmesi ya da dönüştürülmesi gibi başlıklar çöp mühendisleri tarafından değerlendirilecektir. Bugün çöplerden enerji üreten ülkeler olduğu gibi; sanal çöpleri de gerek skandallar, gerek hukuksal kanıtlar, gerekse dolaşıma sokmak anlamında biriktiren uzmanlar da mevcuttur. Çöp mühendisleri reel mühendisler ve sanal mühendisler biçiminde ikiye de ayrılacaklardır.

  1. Uzay Turizm Rehberi

Space X’in uzaya gönderilmesiyle, uzay seyahatleri de gündeme gelmiştir. Hatta, uzaya ilk gidecek 100 kişi bile belirlenmiştir. Bu yönde, ileriki tarihlerde uzaya yolculuk yapılıp gelinebilecektir. Burada da, uzay turizmini ayarlayan organizatörler, tur rehberleri devreye gireceklerdir.

Geleceğin en popüler 10 mesleği denildiğinde, yukarıdaki bölümlemeyi yapsak da, yeni mesleklerin de türetileceği, heyecan dolu, çoksesli ve zor bir döneme de girileceğinin sinyallerinin verildiğinin altı çizilmelidir.

Gelecek hem korku doludur, hem mecburiyettir, hem de yaşama arzusudur!

Gelecekte Eski Mesleklerde Ne Tarz Değişiklikler Olacaktır?

Geleceğin en popüler 10 mesleği denildiğinde, önümüzdeki süreçlerde çoğu şeyin ‘freelance’ biçiminde evden yapılacağını, evden çalışmanın mümkün olacağı görülecektir. Ayrıca, ‘home office’ mantığı da herkesin kendi işinin sahibi olmasını da kolaylaştıracaktır. Bununla birlikte, eğitmenlik, psikologluk, mühendislik, internet tasarımcılığı gibi alanlar da dönüşüm gösterecektir. Evden çalışma, kapalı mekanda bireysel üretimler oluşturma imkânları da sağlanacaktır.

Dış dünyanın beyin ölümü yavaş yavaş görülmektedir.

Geleceği Göremeyecekler İçin Gelecek Nasıl Algılanır?

Şu an yaşları ortalama 40 olan insanlar, en fazla 80 yaşına değin yaşadıklarında, 2020’yi takiben, 2060 yılını görebileceklerdir. O zaman da, yukarıda saydığımız çoğu meslek dolaşıma sokulmuş olacaktır. Lakin, biyolojik savaşlar, psikolojik çöküşler, koronavirüs, depresyon, kanser, çevre etkisi, iletişimsizlik, kalp krizi, şeker, alzheimer, parkinson gibi rahatsızlıklar büyük bir çoğunluğu ölüme sürükleyecek gibidir.

Ayrıca, belki de ortalama yaşın 70-80 değil, 60’a ve sonrasında yine eski insanlık tarihinde olduğu üzere, 45’e düşeceği de ihtimaller arasındadır.

Gelecek, daima ölüm korkusuyla beraber, aynı zamanda o ölümü de ara ara bastırarak, dolu dolu yaşanmalıdır. Ne ölümlü olduğunu iyice unutup, uyuşmak; ne de onu sürekli düşünüp, pesimist davranmak yararlı olacaktır.

Gelecek haberlerini okumak, bilim insanlarını dinlemek, sanatçıları takip etmek, sanat merkezlerinde hobi edinmek, bugünü yaşayıp, geleceği  hayal etmek insanı şu anda en sağlıklı şekilde tutacaktır. Keza, çoğu kişi iletişim kuramamakta, sürekli tartışmalar zuhur etmekte, ruhsal sorunlar, sahte davranışlar artmaktadır. Şimdiyi çok önemsemek insanı tüketime iter ve onu hiçleştirir. Bu sebeple, gelecek, sanatın, bilimin ve bilginin elinde, üretimle düşünülmelidir!

728 90
Araç çubuğuna atla