Ethereum Nedir, Nasıl Üretilir? | Kapalı Çarşı - Dolar, Euro, Altın ve Tüm Döviz Kurları - Ekonomi Haberleri
  • YARIM ALTIN
    8.516,00
    % 0,84
  • AMERIKAN DOLARI
    32,5439
    % 0,24
  • € EURO
    34,8074
    % 0,16
  • £ POUND
    40,6036
    % 0,29
  • ¥ YUAN
    4,4903
    % 0,22
  • РУБ RUBLE
    0,3470
    % 0,73
  • BITCOIN/TL
    2064354,677
    % 5,57
  • BIST 100
    9.524,59
    % -0,06

Ethereum Nedir, Nasıl Üretilir?

Ethereum Nedir, Nasıl Üretilir?
728 90

Ethereum, ilk olarak Kuzey Amerika’daki Bitcoin konferansında, kurucusu olan Vitalik Buterin tarafından tanıtımı yapılmış bir sistemdir. Ethereum her ne kadar bir alt coin türünde görülse de esasında Blockchain teknolojisinin gelişmesinde ve daha çok alanda kullanılmasında çalışmalar sağlayan yenilikçi bir sistemdir. Ethereum kısaca, Ether (ETH) sanal para birimini kapsayan bir kripto işletim sistemidir.

Başlıklar

Ethereum Birimi Amacı Nedir?

Amaçları; Bitcoin’e bağlı olduğu Blockchain sistemi içerisinde, kullanıcılara bu sistem üzerinden yeni yazılımlar oluşturma imkanı sağlamaktır. Ethereum kullanıcılara sağladığı bu imkan sayesinde, insanların birçok alt coin üretimi yapmasına destek sağlamış olur. Ethereum ile amaçlanan şey; kullanıcıların kişisel verileri gibi bilgilerinin üçüncü kişiler tarafından kullanılmamasını ve bilgilerin depolanıp farklı amaçlar için kullanılmasının önüne geçmektir. Günümüzde, internet üzerinki tüm; banka, alışveriş, sosyal medya, internet geçmişi işlemleri veri halinde data havuzlarında kayıt altına alınmaktadır ve bu alınan bilgilerin hangi amaçlarla nerede kullanılacağı tam bir bilinmezlikler silsilesidir. Ethereum sistemi sayesinde internette yapacağınız bu işlemler tamamen birbirinden bağımsız ve gizli bir şekilde farklı birçok cihaz içerisinde saklanmaktadır. Böylelikle insanların bilgilerine 3. bir kişi tarafından ulaşılması ve erişim sağlaması imkansız hale gelerek, tüm interneti merkezsiz bir platforma dönüştürmektedir. Bu merkezsiz sisteme insanların dahil edebileceği yazılımlar üretebilmesi adına Ethereum , ETH para birimini bir yönüyle internet yakıtı amaçlı kullanmaktadır.

300 250 4

Ethereum Bitcoine Rakip Mi?

Ethereum para birimi, şu anda Bitcoin kripto para biriminden sonra en çok işlem görmüş olan ikinci sanal para birimi olarak bilinir. Ethereum değerinin az bir zaman içerisinde artış göstermesi ve Bitcoin’in kullandığı Blockchain sisteminden daha yenilikçi bir sistem oluşu akıllara; “ Ethereum Bitcoinden daha mı çok değerli? ” sorusunu getirmiştir.

Fakat; Ethereum kurucusu olan Vitalik Buterin ise bu konu hakkında şöyle bir açıklama yapmıştır:

  • “Eğer sanal paralarla dünyada bulunan en değerli kaynakları karşılaştıracak olursak ve bu doğrultuda Bitcoin’i altın, Litecoin’i gümüş, Ethereum’u da petrol olarak görebilirsiniz. Çünkü Ethereum teknolojisinin altında, dünyadaki internet sisteminin enerji kaynağı olma potansiyeli yatmaktadır. Yaşadığımız dünyada, petrol nasıl ki birçok sektöre ve teknoloji alanında kullanılıyorsa Ethereum teknolojisi de aynı şekilde internet dünyasında geçerlidir. Bu nedenlerden ötürü ETH’i ‘sanal yakıt’ olarak isimlendiriyoruz. Ethereum platformunda ihtiyaç duyulan enerji ETH ile sağlanacak.”

Bu açıklamadan da anlaşılacağı üzere Ethereum’un Bitcoin ile aynı kulvarda rakip olmak gibi bir amacı asla yoktur. Ethereum ekibinin tamamını, Bitcoin ilk çıktığı zamanlardan itibaren Blockchain ve BTC geliştiricilerinin arasında olduğunu görüyoruz.

Bitcoin ve Ethereum Arasındaki Farklar Neler?

Ethereum sistemi sayesinde farklı yazılımlar ile yeni sistemler ve alt cinler üretebilirken, Bitcoin sistemi ile yapabileceğiniz işlemler sınırlıdır. Ethereum sistemi, Bitcoin Blockchain göre daha yenilikçidir. Ethereum madenciliği ile üreticiler arasında denge olduğunu görebiliriz fakat; Bitcoin madenciliğinde işlemci gücünüze göre bir kazanç sağlayabilirsiniz. Ethereum sisteminde tek bir bloğun oluşum süresi 15 saniye kadarken, BTC sisteminde bu durum 10 dakika kadar zaman gerektirir.

Ethereum Madenciliği

Madencilik, aynı Bitcoin mantığıyla; sistemin sürekliliği ve güvenliği açısından son derece önemli bir faktördür. Ethereum madenciliğini herkesin yapabilmesi için; sistem ihtiyaçları, BTC madenciliğindeki gibi özel olarak değil de, ekran kartı gereklidir. Madenci sayısındaki artış, Ethereum madenciliğinde de gün geçtikçe kazançların azalmasına sebep olmaktadır.

Ethereum Nasıl Üretilir?

Ethereum üretimi neredeyse BTC ile aynı gibi gözükse de birkaç farklı sebepten ötürü, Ethereum üretimi daha avantajlı gözükmektedir. Ethereum üretebilmek için öncelikle yapmanız gerek şey; Ethereum cüzdanı oluşturmaktır. Gerekmekte olan bazı programları bilgisayarınıza yükledikten sonra ETH üretimine başlayabilirsiniz. Kişisel olarak üretebileceğiniz bir havuza dahil olduktan sonra üretim yapmaya başlayabilirsiniz. Bu havuza dahil olmak sizin üretiminiz konusunda artış sağlamanıza yarayacaktır. Daha önce de dediğimiz gibi; Ethereum üretimi yapabilmek için yüksek işlemcili bilgisayarlara ihtiyacınız yoktur çünkü, üretimler ekran kartı üzerinden yapılmaktadır.

Ethereum ve Alt Coin

Ethereum sistemi pek çok yeni yazılımın ortaya çıkmasına imkan sağlaması nedeni ile, sonradan piyasaya çıkan birçok yeni coinin işlem gördüğü sistem olarak bilinir. Piyasaya yeni bir coin sürmek için, ICO adıyla bilinen para tekliflerinin, piyasaya sürülmeden önce kitlesel şekilde fon topladıkları bir sistemde, fonlar Ethereum sisteminin para birimi olan ETH ile yapılmaktadır. Böylelikle Ethereum sistemi piyasaya yeni sanal para girişlerinin olmasını sağlayan bir sistem işlevi görür.

TL ile Ethereum Nasıl Satın Alınır?

İlk olarak, ticaret ya da yatırım amacıyla satın almak istediğiniz ETH sanal para biriminin kaç türk lirasına karşılık geldiğine bakalım. Şu an itibari ile (Unutulmamalıdır ki; fiyat oranları sürekli değişmekte olup güncel olarak takip etmeniz gerekir.) ETH; 11.836,52 Türk Lirasına denk gelmektedir. Bu sayıyı da güncel dolar kuruyla çarpıp, kaç dolar ettiğini bulabilirsiniz. Türk lirası ile ETH satın almak istiyorsanız bunun için bir çok site ve sanal para borsası bulunmaktadır. Bilinen sanal para borsa platformlarından birine giriş yaptıktan sonra; bu site üzerinden dilediğiniz oranda ETH sanal para birimi edinebilirsiniz. Ethereum da BTC gibi halka açık bir ağ sisteminden oluşmaktadır. İkisinin arasında da birkaç önemli teknik fark olsa da, bilinmesi gereken en önemli fark; BTC ve ETH amaçları bakımından farklılıklar göstermektedir.

728 90
Araç çubuğuna atla