Engelli Maaşı İçin Nereye Başvurulur? | Kapalı Çarşı - Dolar, Euro, Altın ve Tüm Döviz Kurları - Ekonomi Haberleri
  • YARIM ALTIN
    8.512,00
    % 0,17
  • AMERIKAN DOLARI
    32,6361
    % 0,39
  • € EURO
    34,8752
    % 0,15
  • £ POUND
    40,7516
    % 0,10
  • ¥ YUAN
    4,5024
    % 0,10
  • РУБ RUBLE
    0,3465
    % 0,02
  • BITCOIN/TL
    2070997,275
    % 3,31
  • BIST 100
    9.524,59
    % -0,06

Engelli Maaşı İçin Nereye Başvurulur?

Engelli Maaşı İçin Nereye Başvurulur?
728 90

Engelli olan vatandaşlar için devletin, dönem dönem gündeme getirdiği yeni yasalar ve tanınan bazı ayrıcalıklar mevcuttur. Buna göre engeli bulunan bir vatandaşın devletten, geçimini idame edebilmek için maaş talep etme hakkı bulunmaktadır. Her ne kadar bu durum, böylesi bir ifade ile açıklansa da aslında işin arka planında bazı şartların yer aldığını söyleyebiliriz.

Engelli olması sebebi ile devletten alınması hak kabul edilen engelli maaşı için nereye başvurulur sorusunun yanıtını aşağıdaki alt başlıklarda dahilinde bulabilirsiniz.

Başlıklar

300 250 4

Engelli Raporu Yüzde Kaç Olursa Maaş Alabilir?

Yukarıda, engelli maaşının talep edilebilmesi için bazı şartların bulunduğundan bahsetmiştik. Bu şartlardan ilki de engelli maaşı almak isteyen kişinin belirli bir oran yani yüzde dahilinde engelinin bulunmasıdır. Devlet tarafından engelli olan kişilere, bu oran dahilinde maaş bağlandığı söylenebilmektedir. Bu bağlamda maaş alabilmek için kişilerin en az % 40 ve üzerinde engelli raporunun olması gerekmektedir. Ancak bu durum engelli çocuk sahibi olan aileler için bir yardım dahilinde yapılan ödemeler için geçerlidir. Kişilerin engelli maaşı alabilmeleri için % 40’ ın daha üzerinde bir orana sahip olmaları şarttır diyebiliriz.

Fakat % 40 oranında engelli olarak kabul edilen bireylerin de, devlet tarafından sağlanan bazı ayrıcalıkları bulunmaktadır. Bu ayrıcalıkların neler olduğuna biraz sonra daha ayrıntılı bir şekilde değineceğiz.

Engelli Raporları %40 Olanlar Nelerden Faydalanabilir?

Engelli kişiler, engelli maaşı alabilmek için devlet tarafından belirlenen bazı şartlara uymak durumundadır. Engeli bulunan her kişiye devlet tarafından maaş bağlanma durumu söz konusu değildir. Yalnızca bakıma muhtaç olan ve kendisine bakacak olan kimsesi bulunmayan engelli vatandaşlar için devlet, maaş imkanı tanımıştır. Onun dışındaki kişiler çalıştıkları ve engelli için uygun olan işlerden gelir elde edebilmekte ya da yardım olarak verilen paralar dahilinde geçimlerini sağlayabilmektedir.

Peki, % 40 oranında engelli raporuna sahip olan kişilerin devletin sunduğu hangi imkanlardan yararlanabilmektedirler?

Eğer, tam teşekküllü bir hastaneden verilen rapor doğrultusunda % 40’lık bir engele sahipseniz o zaman devlet tarafından sizlere bazı ayrıcalıklar tanınıyor Bu ayrıcalıkları da şu şekilde sıralamak mümkün:

  • Yurt içi olmak şartı ile demir yolu ulaşımında ücretsiz olarak seyahat edebilmek
  • Rapor sahibi olan engelli kişiler için ÖTV vergisi ödemeden araç sahibi olabilme
  • Uçak, otobüs ya da gemi gibi ulaşım araçlarında indirimli bilet alabilme hakkı
  • 200 metre kare genişliğindeki evler için emlak vergisi ödememe hakkı
  • Ülke sınırları içerisinde bulunan tüm toplu taşıma vasıtalarını ücretsiz olarak kullanma
  • Engelli olan bu kişilere refakat eden kişinin de toplu taşımaları ücretsiz olarak kullanabilmeleri
  • Devlet daireleri ya da bu dairelere bağlı olan bütün kuruluşlarda öncelik hakkı
  • GSM operatörleri tarafından sağlanan özel indirimler

Yüzde kırkın üzerinde ve aynı zamanda da tedaviye yanıt verme ihtimali bulunan kişilere süreli olarak rapor verildiğini ve bu sürenin de tedavi süresine göre değiştiğini söyleyebiliriz.

Engelli Raporu Maaşı İçin Nereye Başvurulur?

Engelli maaşı için nereye başvurulur sorusunun yanıtına geçmeden önce engel raporunun devletin belirlediği oranlarda olması ve diğer şartlara da uygunluk sağlanması gerektiğini bir kez daha belirtelim. Eğer engelli kişi tüm bunlara uyuyorsa o zaman engelli maaşı almaya hak kazanır. Ancak bunu, tam teşekküllü bir hastaneden alınan rapor ile kanıtlaması gerekmektedir.

Engelli maaşı almak isteyen kişilerin yapması gerekenler öncelikle Valilik ve Defterdarlık ya da ilçelerdeki Kaymakamlık Malmüdürlükleri’ne başvurmalarıdır. Bunun için başvuruda bulunacak olan kişilerden çeşitli evraklar talep edilmektedir. Başvurular her ne kadar bu kurumlara yapılsa da karar mercisi olarak Genel Müdürlükler’in görev aldığını söyleyebiliriz.

Engelli Maaşı Almak İçin Gerekli Olan Belgeler Nelerdir?

Engelli maaşı için nereye başvurulur sorusundan sonra merak edilen bir diğer konu da başvuru esnasında hangi evrakların talep edildiğidir. Yukarıda belirttiğimiz üzere tam teşekküllü bir hastaneden alınan engelli raporu onaylandıktan sonra yapılması gereken, Defterdarlık/ Mal Müdürlüğü kurumlarına başvurmaktır. Bu kurumlara başvururken sizlerden talep edilecek olan engelli maaşı evrak listesi de aşağıda yer aldığı gibidir.

  • Kanun dahilinde alınması gereken, Özürlü, bakıma muhtaç kişiler için başvuru formu ( formdaki aylık talep dilekçesi, maaş talebinde bulunan engelli kişi tarafından doldurulmalı ve imzalanmalıdır. )
  • Tam vukuatlı nüfusa kayıt örneği
  • Rapor verme yetkisi bulunan kurumlarda dahilinde alınan Özürlü Sağlık Kurulu Raporu
  • Eğer bu başvuru engelli kişinin vasisi tarafından yapılmış ise o zaman mahkemeden, kişinin vasisi olduğunu bildiren bir vasilik karar belgesi.

Bu belgeler eksiksiz, tam ve usule uygun bir şekilde doldurulmalı- hazırlanmalıdır. Herhangi bir bilgi eksikliği ya da hatası olduğu takdirde, sonucun onaylanma süreci uzayacaktır. Bu yüzden engelli maaşı almak isteyen kişilere ya da yakınlarına bu konularda dikkatli olunması gerektiğini tavsiye edebiliriz.

Engelli Raporu Bulunanlar Hangi Haklardan Faydalanır?

Engelli maaşı için nereye başvurulur sorusundan sonra merak edilen bir diğer husus da engelli vatandaşların sahip olduğu haklar yani ayrıcalıklardır. Ayrıcalıklardan bazıları engel durumuna göre değişmekte, bazı haklardan da tüm engelli vatandaşlar yararlanabilmektedir. Ancak engeli bulunan kişilerin yapılan tedaviler sonucunda normale dönmesi yani engellerinin ortadan kalması durumunda, bu kişilere verilen ayrıcalığın da sonlanacağını belirtmek isteriz. Zaten bu tür engeli bulunan kişiler için süreli engel raporları verilmektedir.

Peki, engelli vatandaşların sahip olduğu haklar nelerdir? Bunları maddeler halinde sizler için sıralayalım:

  • Eğer kişinin engel oran yüksekse o zaman ilk olarak muhtaçlık yani engelli maaşı alabilmektedir.
  • Yine engel oranı yüksek olan kişiler için devlet tarafından evde bakım- muayene hizmetleri de tahsis edilmektedir. Ayrıca bunun için de evde bakım aylığı verilmektedir.
  • Engelli olan vatandaşlara engel durumlarına göre, gelir vergisinde indirim sağlanmaktadır.
  • Yine engel durumuna göre ÖTV vergilerinde de indirim durumu ya muafiyeti söz konusudur.
  • Yazlık ya da kışlık olarak adlandırılan konutlar haricinde, 200 metre kareye kadar olan evler kapsamında konut emlak vergisinde muafiyet durumu söz konusudur.
  • Engelli vatandaşların engellerine mahsus olarak üretilen araçların yurtdışından temin edilmesi durumunda gümrük vergisi muafiyeti de bu kişiler için uygulanmaktadır.

Engelli Maaşları Ne Kadar?

Engelli maaşı için nereye başvurulur sorusundan sonra merak edilen bir diğer husus da engelli maaşlarının ne kadar olduğudur. Bu konuda belirlenen miktarların hemen hemen her sene değiştiğini ve buna özel hesaplamaların bulunduğunu söyleyebiliriz.

Ayrıca engelli maaşları ne kadar sorusunun yanıtı için de, maaş tutarlarının kişilerin özür durumlarına yani oranlarına bağlı olarak değiştiğini belirtebiliriz. Bu bağlamda 2021 yılı verilerine göre %40 ila 69 oranında bir engele sahip kişiler için belirlenen engelli maaş tutarı; 661 lira iken; %70- 90 arasındaki engelli bireyler için verilen engelli aylığı ise 991 Türk Lirası olarak belirlenmiştir.

Elektrik ve Doğal Gazda Engelli İndirimi Var mı?

Yukarıda da belirttiğimiz üzere ülkemizdeki engelli vatandaşlar için devlet tarafından bazı ayrıcalıklar ve indirimler sağlanmıştır. Ancak bu indirimler içerisine elektrik ve doğal gaz dahil değildir.

728 90
Araç çubuğuna atla