Çks Belgesi Nasıl Alınır? Gerekli Belgeler Nelerdir 2021 | Kapalı Çarşı - Dolar, Euro, Altın ve Tüm Döviz Kurları - Ekonomi Haberleri
  • YARIM ALTIN
    8.196,00
    % -1,58
  • AMERIKAN DOLARI
    32,5667
    % 0,14
  • € EURO
    34,9291
    % 0,67
  • £ POUND
    40,5662
    % 0,97
  • ¥ YUAN
    4,4960
    % 0,11
  • РУБ RUBLE
    0,3497
    % 0,11
  • BITCOIN/TL
    2171949,284
    % 0,75
  • BIST 100
    9.645,02
    % -0,50

Çks Belgesi Nasıl Alınır? Gerekli Belgeler Nelerdir 2021

Çks Belgesi Nasıl Alınır? Gerekli Belgeler Nelerdir 2021
728 90

ÇKS belgesi aslında çiftçi kayıt belgesidir. Tarım ile uğraşan insanların hem devlet yardımlarından faydalanmasını sağlayan hem de tarım ile uğraşan hatta kısaca toprak üzerinden çıkan tüm mahsüller ile uğraşanların bir kayıt altında tutulduğu belgedir. Yardımlardan yararlanmak çiftçiler bu belgeyi çıkarmak zorundadır.

Başlıklar

Çiftçi Kayıt Belgesi Nedir?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi çiftçi kayıt belgesi ellerinde bulunması, çıkartılması gereken, alındığı gibi çiftçinin boynundaki birçok yükü kaldırmasına yardımcı olabilecek ve uzun vadede de işlerine yarayacak bir belgedir. Bir kredi çekmek, çiftçiler adına yapılan yardımlardan, ek desteklerden faydalanmak adına şarttır.

300 250 4

Genel olarak bakarsak toprak altındaki ve üstündeki tüm tarımsal faaliyetleri kapsayan bir belgedir.

Çiftçiler bir ülkenin ekonomisinin temel taşlarındandır. İnsanların hem besin sürecine destek olan hem de ihracat ile ülke ekonomisine katkıda bulunan bir birimdir tarım. Her ülkenin kendi devinimini sağlaması için de şarttır. Ancak artan sanayileşme ve beraberinde şehirleşme oranı ile köyler terk edilmeye başlanmış, bununla da birlikte tarım eski önemini yitirmiştir.

Devlet ise hala köyünde kalan ve tarımsal üretimini sürdüren çiftçiye destek olmakta ve bu destekler ile şehirdeki insanları da köylere çekmek adına çalışmalar yapmaktadır. Çiftçi Kayıt belgesi ise hem çiftçi sayılarının, oranlarının tutulması hem de verilen destekler açısından önem arz etmektedir.

Sanayileşme şarttır ancak gelişen teknoloji ile birlikte köyden kente göçen nüfusun kısa sürede bu kadar ciddi bir artış göstermesi köy hayatını ve tarımı büyük bir risk altına sokmuştur.

Çiftçi Kayıt Belgesi Nerden Alınır?

Devlet tarafından verilen bu desteklerden faydalanmak adına çiftçiler bu belgeyi E-Devlet üzerinden başvuru yaparak çıkarabilmektedirler. Bir diğer seçenek ise çiftçi kayıt sistemi başvuru formu doldurarak sonrasında Tarım İl/İlçe Müdürlükleri’ne teslim edilmelidir. Ancak istenen belgeler vardır ve bunların da belirtilmesi gerekmektedir. Bu belgeler ister E-Devlet’ten başvurun isterseniz de il/ilçe müdürlüklerine başvurarak yapın yine de istenecektir bu sebepten başvurudan önce belgeleri toparlamanız süreci hızlandırmanız açısından daha iyi olacaktır.

Çiftçi kayıt belgesi başvuru tipi olarak da ikiye ayrılmaktadır:

1-İlk kez kayıt olan çiftçiler

2-Kayıtlarında Güncelleme yapmak isteyen çiftçiler

Çiftçi Kayıt Belgesi Almak İçin Neler Gerekir?

İlk kez kayıt olanlar için:

-E-Devlet üzerinden veya çiftçi kayıt sistemi başvuru formu üzerinden doldurulan form

-Nüfus cüzdanı fotokopisi

-çiftçi belgesinin bir örneği

-ektiğiniz alanlar hangi muhtarlığa dahil ise o muhtarlığın onay formu (C formu)

-döner sermaye yardım belgesi

-Tüzel kişilerden edinilen sicil gazetesi imza sirküleri ve bunların yetki belgesi

-taahhütname

-Başvuran kişinin vergi numarası (var ise)

-Arazi size ait ise nüfus cüzdanınızın fotokopisi yeterlidir ancak arazi size ait değil ise arazi sahibinin nüfus cüzdanı fotokopisi

-Muvaffakatname belgesi (arazi kim veya kimler ait ise ancak sadece tek bir kişi kullanıyorsa bunu belirtmek adına)

-Arazinin tapu fotokopisi

-Tarım arazisi kira ise kira kontratı istenmektedir.

Var olan kayıtlarda güncelleme yapmak için:

Güncelleme belirli durumlarda istenmektedir.

-Güncelleme için başvuru belgesi

Çiftçi kayıt belgesi

-Muvafakatname

-Önceki belgelerde herhangi bir değişiklik oldu ise onlar için yeni belgeler de eklenmelidir.

Yani sırayla çiftçinin kişisel bilgileri ardından arazi bilgileri, tarım parsel bilgileri, keşif raporu, tespit raporu, kira sözleşmesi, taahhütname ve muvafakatname doldurulmalıdır.

Kişisel bilgiler kısmında T.C. Kimlik / Vergi Kimlik No, ad soyad, baba-ana adı, cinsiyet, doğum tarihi, telefon, e-posta, başvuru tarihi, başvuru numarası, adres bilgileri, il-ilçe köy ve mahalle yer almaktadır. Beraberinde eğitim durumu da yazılmalıdır.

Arazi bilgilerinde ise arazinin parseli, hissesi, kullanılan alan, vasfı, çiftçi beyanına göre kullanım şekli ile ilgili bilgiler, arazi sahibinin bilgileri ve arazinin sözleşme başlangıç ve bitiş tarihleri belirtilmelidir.

Parsel bilgilerinde ise arazinin ili ilçesi, köyü-mahallesi, ada ve parsel numaraları ile birlikte arazinin tarım parsel görüntüsü eklenmelidir.

Keşif raporunda ise bunlara ek olarak koordinatlar da yer almalıdır. Ancak burada belgeyi dolduran için bir gereklilik söz konusu değildir çünkü arazinin bir krokisi çıkarılır ve Keşif Komisyonunca köşe noktaları da belirlenmektedir.

Kayıtlama Yapılamayacak Çiftçi ve Araziler Kimlerdir/Nelerdir?

-Arazinin tarım arazisi vasfı yoksa

-Mülkiyet kamulaştırılmış ise

-Üzerinde tarım yapılmayan araziler ise

-Kira sözleşmesi yoksa

-Arazinin sahibi ölmüş ve herhangi bir mirasçısı yoksa

-Veya mirasçılar adına intikal yapılmamışsa çiftçi kayıt belgesi alınamaz.

Çiftçi Kayıt Belgesi Ücreti Ne Kadardır?

Ücret arazinin dönümüne göre değişmektedir. Bu da belli aralıklar baz alınarak değişmektedir. Yani 1 dönüm ve 10 dönüm arsası olanların ödeyeceği miktar 6 TL iken 11 dönüm ve 50 dönüm arsası olanlar 13 TL ödemektedirler. 51 dönüm ve sonrasında 100 dönüme kadarki dönümler için de 20 TL gibi bir ücret ve fazlası için de 26 TL lik bir ücret alınmaktadır.

Görüldüğü üzere ücretler oldukça makuldür.

Çiftçi Kayıt Belgesi Ne İşe Yaramaktadır?

Öncelikle hayat kolaylaştırdığını söylemek mümkündür. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi çiftçilerin son zamanlarda sayılarının azalması ve şartların zorlaşması ile ülke ekonomisine katkıda bulunan, bizleri doyuran bu kesimi desteklemek gerekmektedir. Elbette ki bu da devletin görevidir.

Devlet de sayıları gün geçtikçe azalan çiftçileri hem korumak hem de çiftçiliğe karşı ilgiyi arttırmak adına çiftçileri sıklıkla desteklemekte ve bunun için planlamalar yapmaktadır. Çiftçi kayıt belgesi de bunların teminini kolaylaştırmaktadır. Her şeyden önce her çiftçinin sahip olması gereken bir belgedir.

Örneğin hububat alımlarında, banka kredilerinden faydalanmak gerektiğinde oldukça işe yaramaktadır bu belge.

Elbette daha birçok işlemde de şarttır. Bu belge, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın da oldukça işine yaramaktadır. Böylelikle çiftçileri kayıt altına alarak ve her yıl belgeleri güncelleyerek çift sayılarının artış ve azalışları hakkında bir fikir sahibi olabilmekte ve gerekli çalışmaları yapmak için ellerinde somut bir kayıt olmaktadır. Bunun dışında yetiştirilen ve elde edilen ürünlerin de takibini yaparak o yıl hangi meyveden, sebzeden veya tahıldan ne kadar üretildiğini takip etme ve yıllara göre farklılıklarını inceleme fırsatı bulacaktır. Bu şemaya göre bir ithalat ve ihracat planı da belirlenerek çiftçiye katkı sağlanmaktadır.

Ayrıca;

Bağ-kur emeklisi olabilmek için,

-Bankaların sunduğu düşük faizli kredilerden faydalanmak için,

-Üretilen tarım mahsullerinin taşınması için gereken Müstahsil Yol Belgesini elde edebilmek için,

-Devletin katkılarından ve çiftçilere özel yaptığı çalışmalardan faydalanabilmek için gereklidir.

Çiftçi Kayıt Belgeniz Yoksa Ne Olur?

Devletin kaydı bulunan üreticilere yaptığı yardımlardan faydalanamazsınız. Bunlar; kredi destekleri, mazot, gübre, toprak analizi gibi başta bakanlık tarafından yürütülen çalışmalardır. Beraberinde olası bir doğal afet veya çiftçinin dışındaki bir problem sebebiyle oluşan sıkıntıların giderilmesi için yapılabilecek çalışmalarda da faydalanılamaz.

Çiftçi Kayıt Belgesi İçin Ne Zaman Başvuru Yapılabilir?

Devlet bunun için belirli bir tarih aralığı vermez. Her zaman başvurabilirsiniz ancak ne kadar erken başvurursanız o kadar fazla imkandan faydalanma şansı elde edebilirsiniz. E-Devlet üzerinden Tarım ve Orman Bakanlığı’ndaki aynı adla yer alan Çiftçi Kayıt Sistemi üzerinden başvurunuzu gerekli belgeleri toparlayarak yapabilirsiniz.

728 90
Araç çubuğuna atla