Brexit Nedir? | Kapalı Çarşı - Dolar, Euro, Altın ve Tüm Döviz Kurları - Ekonomi Haberleri
  • YARIM ALTIN
    7.869,00
    % 0,11
  • AMERIKAN DOLARI
    32,3490
    % 0,29
  • € EURO
    35,1363
    % -0,06
  • £ POUND
    40,8915
    % -0,33
  • ¥ YUAN
    4,4770
    % 0,28
  • РУБ RUBLE
    0,3497
    % 0,30
  • BITCOIN/TL
    2288612,297
    % 3,32
  • BIST 100
    9.079,97
    % 3,10

Brexit Nedir?

Brexit Nedir?
728 90

Kavram iki kelimenin birleşiminden oluşmaktadır. “Britania” ve “ Exit” kelimelerinin birleşimi ile ortaya çıkan Brexit Birleşik Krallığın artık Avrupa Birliği’nde olmamasını tanımlayan bir kelimedir.

Birleşik Krallık bu kararı kendisi isteyerek almıştır. Oylamaya sunulan bu karar ilk olarak 2016 tarihinde karşımıza çıktığı bilinse de yapılan ilk referandum aslında 70’li yıllarda gerçekleşmiş olsa da olumlu bir sonuç çıkmamıştır.

2016 itibariyle ise olumlu bir bakış kazanan süreç yakın zamanda Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliğinden çıkışıyla sonlanmıştır. Elbette bu sürecin pek çok sonucu ortaya çıkmaktadır. Bu sonuçlar hem siyasi hem de ekonomi temellidir.

300 250 4

Farklı sebepler ile oluşturulmuş bu planının uzun zamandır gündemde olması da oldukça farklı bir boyuttur. Piyasaları etkilemesinin yanı sıra Birleşik Krallık bünyesi düşünüldüğünde karşıt fikirlerin de çıkarak hızla yayılabileceği de öngörülebilir.

Başlıklar

Ekonomik Sonuçlar

Öncelikle kritik sorunlardan biri Brexit  ile birlikte sterlin para biriminin değer kaybedişi olmuştur. Pek çok alanda öngörülemeyen değişimler piyasayı sarsmıştır.

Farklı görüşlerin ortaya çıkması genel anlamda ithalat ve ihracat süreçlerinde değişimlere sebebiyet vermiştir.

Dünyanın en büyük finans hacmine sahip borsasının İngiltere merkezli olması ve hatta hacim bünyesinin dünyanın üçte birine tekabül etmesi sebebiyle bu kararı alıp Avrupa Birliği’nden çıkması, finansal yatırımcıları oldukça ürkütmüştür.

Tüm bu sebeplerle finansal yatırımcıların ve finansal şirketlerin İngiltere bazında küçülmeye gitmesi İngiltere’yi oldukça olumsuz etkilemesi sebebiyle de milli gelir kaybına uğraması öngörülmüştür.

Siyasi Sonuçlar

Birleşik Krallık bu kararı alırken, finansal bazlı düşünmüştür. Avrupa Birliği’nin hamiliğini üstlenmiş olan Almanya ile genel çekişmesinin sonucudur demek mümkün. Bu anlamda siyasal olarak da Brexit kararı oldukça önemlidir.

Avrupa Birliği hem siyasi hem de ticari anlaşmaları beraberinde getiren bir birliktir. Birleşik Krallığın bu birlikten ayrılması siyasi anlaşmalara bağlı değişimleri de beraberinde getirmiştir.

Vize bazında değerlendirildiğinde serbest dolaşımı ortadan kaldırmıştır. Yani Avrupa Birliği dahilindeki Avrupa ülkeleri içerisinde tek vize ile dolaşmak mümkün iken, bu vize Birleşik Krallık için geçerli değildir ve ek vize almak gerekmektedir.

Bunun yanı sıra ortak fikir dahilinde bir bozulma yaşanmıştır. Siyasi olarak oluşturulan anlaşma ve kıstaslar Brexit sonucunda Birleşik Krallık ülkelerini bağlamamaktadır.

Diğer Ülkeler Bazında Yaşanan Etkilenmeler

Ticari anlamda geniş bir hacme sahip İngiltere’nin çıkışı en başta Almanya’yı etkilemiştir. Avrupa ülkeleri arasında genel fikir birliği ile elde edilen anlaşmaların Brexit bünyesinde son bulması, yeni ticari anlaşmaların yapılmasını zorunlu kılmıştır.

Piyasanın bu siyasi ve finansal olaya bağlı olarak değişim göstermesi, anlaşma şartlarını etkilemiştir. Bazı durumların finansal açıdan öngörülememesi sebebiyle iyi bir analiz yapılarak ortak paydada buluşmak önem kazanmıştır.

Serbest Dolaşım Üzerindeki Etkiler

Avrupa Birliği bünyesinde bulunan ülkeler kendi içlerinde vize zorunluluğu olmadan giriş çıkış yapabilmekteydi. İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkışı ile bu durum değişti. Ticari ya da bireysel geziler için vize alma zorunluluğu belirli kıstaslarda zorluklar çıkartmaktadır.

Ülkemiz dahilinde de bilindiği üzere vize verme anlamında oldukça fazla detay isteyen bir ülke olan İngiltere, Brexit  ile daha da kapalı bir ülke haline gelmiş oldu. Bu kapalılık hem finansal hem de bireysel ilişkileri belirli noktalarda olumsuz etkilemektedir. Ülkeye giriş çıkışın vizeye tabi tutulması bu olumsuz etkilerden biridir.

Oluşan Fikir Ayrılıkları

Bilindiği gibi Birleşik Krallık kendi içerisinde dört ülkeyi barındırmaktadır. İngiltere, İskoçya, Kuzey İrlanda ve Galler devletlerinden oluşan krallık, Brexit kapsamında da fikir ayrılıklarına düşmüştür.

Tarihinde farklı mücadeleleri de barındıran krallığın bu fikir ayrımına düşmesi öngörülebilir bir gerçeği barındırmaktadır. Bu anlamda Avrupa Birliği bünyesinden  çıkışı İngiltere kapsamında değerlendirmek oldukça doğrudur.

Genel fikir ve kararın çıkmış olduğu yer İngiltere’dir. Bu karar sonucu özellikle İskoçya hükümeti de belirli ayrılıkların sinyallerini vermiştir. Avrupa Birliği’nden ayrılmaya gönüllü olmamalarına bağlı olarak farklı sosyal ağlarda paylaşımlar yapılmış, geri döneceğiz mesajı da verilmiştir.

İngiltere Borsası

Dünyanın finans hacminin yüzde üçünü bünyesinde barındıran İngiltere’nin aldığı kararın pek çok ekonomik sonucu bulunmaktadır. En önemli noktası ise finans kaynaklarının ve finansörlerin durumu öngörememe korkusudur. Bu anlamda Brexit sonucunda piyasa üzerinde farklı gelişmeler yaşanmıştır.

Özellikle içinde bulunulan sene kapsamında Covid-19 ile birlikte yaşanan ve yakın tarihlere tekabül eden bu çıkış, İngiltere’yi oldukça olumsuz etkilemiştir. Bu bağlamda özellikle ülke giriş çıkışının zorlaşması üzerine salgının patlak vermesi, ticareti zorlaştırmıştır.

Ülkeye ürün giriş çıkışlarının ciddi anlamda maliyet, zaman ve pek çok zorlu süreci beraberinde getirmesi, yapılan anlaşmaları da sarsmıştır. Aynı zamanda İngiltere menşei olan şirket ve üreticilerin belirli yasal engeller ile sınanması da ekonomik bir krize yol açmıştır. Öyle ki bu durumlar beraberinde sterlinin değer kaybetmesine alt yapı oluşturmuştur.

Öne Çıkan Yatırımlar

İngiltere, Brexit kapsamında ortaya çıkan krizleri çözümlemek ve şartları iyileştirmek amaçlı belirli yatırım ve anlaşmaları yerine getirmiştir. Bu kapsamda ortaya çıkan Serbest Ticaret Anlaşması ile birlikte daha uygun şartlar ve pazarlar ile piyasanın kendini toparlayarak eski formuna kavuşturacağı fikrini güçlendiriyor.

Bu anlamda tüketime yönlenme de söz konusu. Türkiye’nin de özellikle ihracatta  gelişmiş ilişkilere sahip olduğu İngiltere, eski konumuna ulaşacak gibi görünmektedir.

Gelişimi beklenen konulardan biri de lojistik olarak göze çarpmaktadır. Bu anlamda son teknoloji ve taraflarca ortak noktada anlaşılan şartlar sayesinde, sıkıntıya giren ürün alış verişi de son bulacak gibi görünüyor.

728 90
Araç çubuğuna atla