Blockchain Nasıl Çalışır? | Kapalı Çarşı - Dolar, Euro, Altın ve Tüm Döviz Kurları - Ekonomi Haberleri
  • YARIM ALTIN
    8.022,00
    % 1,42
  • AMERIKAN DOLARI
    32,3825
    % 0,19
  • € EURO
    35,0667
    % -0,07
  • £ POUND
    41,0768
    % 0,41
  • ¥ YUAN
    4,4863
    % 0,21
  • РУБ RUBLE
    0,3514
    % 0,59
  • BITCOIN/TL
    2267552,398
    % -1,86
  • BIST 100
    9.141,65
    % 0,68

Blockchain Nasıl Çalışır?

Blockchain Nasıl Çalışır?
728 90

Ülkemizde ve özellikle de diğer dünya ülkelerinde kripto para borsası büyük bir etki uyandırmakta. Her geçen gün bu paraların alım- satımlarının yapıldığı borsalara olan ilginin artmakta olduğunu da söylemek mümkün. Ayrıca kripto para kavramı ile de hayatımıza daha önce aşina olmadığımız bir çok terim de dahil olmuş durumda. Bu terimlerden bir tanesi de güvenli ve büyük bir sistem olarak bilinen Blockchain.

Her ne kadar ismi duyulsa da bu “ blok zincir “ anlamına gelen sistemin tam olarak ne olduğu bilinmemektedir. O yüzden bu yaz içerisinde sizlere Blockchain nedir ve Blockchain nasıl çalışır gibi sık sorulan soruların yanıtını vereceğiz.

Başlıklar

300 250 4

Blochain Nedir Basitçe?

Blockchain nedir sorusu için aslında bir çok tanımlama yapılabilmektedir. İlk olarak bu sistemden; kriptografi kullanılarak ve blok ismi verilerek güvenli hale getirilen, yapılan işlemler dolayısıyla bir zincir kavramı oluşturan kayıt listesi olarak bahsetmek mümkün.

Diğer bir deyişle Blockchain tanımlaması için; bir iş ağında yapılan işlemlerin kaydedildiği, varlıkların rahatça ve pratik bir şekilde takip edilebildiği aynı zamanda da bu ağın üzerinde değişikliklerin yapılamadığı büyük bir defter olarak da bahsedilebilmektedir. Son zamanlarda kripto para ile hayatımıza dahil olan bu kavramı artık daha fazla duymaya başlıyoruz. Bu sistemin avantajları, ona olan rağbeti ve merakı artırmakta diyebiliriz. Avantajlarından kısaca söz edecek olursak; bu sisteme yalnızca izni olan ağ üyeleri kişilerinin ulaşması, üzerinde değişiklik yapılamaması, bilgilerin anlık ve şeffaf olarak depolanması aynı zamanda da son derece güvenli olmasıdır diyebiliriz. İşte bu yüzden Blockchain, çoğu kişinin tercihi haline gelmiş ve halen daha bu tercih durumunun artmasını sağlamaktadır.

Blockchain Nedir, Ne İşe Yarar?

Blockchain nasıl çalışır sorusunu yanıtlamadan evvel ilk olarak bu sistemin ne işe yaradığından da kısaca bahsedelim. Blockchain’in ne olduğundan zaten yukarıdaki başlıkta bol bol ve detaylı olarak söz etmiştik.

Blockchain sistemi yani diğer bir deyişle blok zincir teknolojisi; transfer ve verilerin güvenliğini sağlamak adına kullanılan bir teknolojidir. Ayrıca bu henüz yeni bir teknoloji değildir. Sadece büyük bir çoğumuz, kripto para ile birlikte duymaya başlamış ve varlığından haberdar olmuştur. Oysa ki blockchain teknolojisinin tarihi bundan 25 yıl öncesine dayanıyor diyebiliriz.

Bilindiği üzere internet aleminde bazen pek çok veri, isteğimiz harici kopyalanabilmekte, değiştirilebilmekte hatta çalınabilmektedir. Bu da çoğu zaman can sıkıcı, sevimsiz ve aynı zamanda da istenmeyen bir durum haline gelebilmektedir. Ancak; blockchain teknolojisi yani sistemi sayesinde istenmeyen böylesi durumların önüne geçilebilmektedir. Blokchain nasıl çalışır sorusunun yanıtı olarak basitçe böyle bir cevap oluşturulabilir.

Blockchain Sistemi Nasıl Çalışır?

Blockchain nedir ve ne işe yarar gibi soruların cevaplarından sonra sıkça merak edilen bir başka sorunun yanıtına geçelim; Blockchain nasıl çalışır? Öncelikle yukarıda da belirttiğimiz üzere bu sistemde, verilerin güvenli bir şekilde transfer edildiğini ve yalnızca izni bulunan ağ üyelerinin sisteme erişimlerinin söz konusu olduğunu söylemiştik. Bu tür bir şifreleme sayesinde verilerin değiştirilmez hale gelebilmesi de sistemin en büyük avantajlarındandır.

Blockchain sisteminde tüm veriler, giriş tarihine göre arka arkaya yani art arda sıralanmaktadır. Aynı zamanda her blok, kendisinden bir önce sırada yer alan bloğun şifrelenmiş olan kodunu da için de barındırmaktadır. Bu durum, olası bir değişiklik için de avantajlı ve güvenli bir durumdur. Blokların içerisinde aynı zamanda o bloğa ait şifrelenmiş kodlar da yer almakta ve bunlara da “ hash “ ismi verilmektedir. Ancak her blokta bir önceki bloğun şifrelerinin yer alması durumu söz konusu olduğu için, bu yüzden herhangi bir blok üzerinde bir değişiklik yapılması buna bağlı olan tüm bloklarda değişiklik olması durumuna yol açmaktadır. Bu yüzden de verilerin değiştirilemez olduğundan emin olmak gerekmektedir.

Blok Zincir Sistemi Nasıl Çalışır?

Blok zincir yani blockchain nasıl çalışır sorusu için verilerin nasıl oluşturulduğu da merak konusudur. Bu sistem içerisindeki veriler, madenci adındaki ağa bağlı olarak çalışan bilgisayarlar tarafından işleme konulmuş olan verileri bir araya getirir. Ancak Blockchain sistemi söz konusu olduğu için bu veriler; şifreleme standartların uygun olarak bir araya gelir ve arşivlenirler. Daha sonrasında da şifrelenen ve arşivlenen bu verilen blok haline getirilir. Bu işlemlerin tamamına ait olan veriler ise özet fonksiyon olarak isimlendirilen hash’lere dönüştürülür. Ve her veri sistemi için belirlenen şifreleme ayrı isimler ile nitelendirilir. Örneğin bitcoin kavramını ele alacak olursak bunun için belirlenen şifreleme sistemi; SHA- 256’ dır. Bu standart içerisinde yer alan girdilerin verileri 1 harften ya da çok uzun harflerden oluşsa dahi, 16’lık sayı sistemi dahilinde 64 karakterlik bir çıktı imkanı sağlamaktadır.

Blockchain Sisteminde Node Nedir?

Bu sistem içerisinde aşina olmadığımız ya da olsak dahi anlamına vakıf olmadığımız terimler yer almaktadır. Bu terimler içerisinde de en sık karşılaştığımız kavram “ node “ terimidir. Node, “ düğüm “ anlamına gelmektedir ve gönüllü kullanıcılar tarafından bloklar- şifreleme tekniklerinin kontrolünü sağlamak amacı ile kullanılır. Bu kullanıcıların ortaya çıkardığı bloklar, yeterli oy aldığı takdirde zincire eklenir. Daha sonrasında da birbirine özel şifrelemelerin yapıldığı bağlamalar sayesinde hayali bir zincir meydana gelir. Gerçekleştirilen bu işlem ve ortaya çıkan hayali zincirin ardından madenci ( yani gönüllü kullanıcı ) bir ödül almaya hak kazanmaktadır. Bu ödül, gönüllü kullanıcıların oy birliğine uygun olmak zorundadır.

Madenciler blokların oluşmasına katkı sağlar ve yukarıda belirttiğimiz üzere yeterli oy birliği olduğu takdirde zincire eklenir. Açık blockchain ağlarına gönüllü olarak bağlanan bilgisayarlar tarafından bu bloklar hakkında bilgi yayılması sağlanır. İşte bu şekilde bloklar hakkında bilgi yayan ve açık blockchain ağlarına gönüllü olarak bağlanabilen bilgisayarlara da node ismi verilir. Bu konuda yetkili bir hale gelen node’ler, eğer işlem oy birliği yani konsensüs kurallarına uymaz ise, bunları geçersiz hale getirmek ile yetkilendirilmektedir.

Blockchain İle Neler Yapılabilir?

Blockchain nasıl çalışır sorusundan sonra en çok merak edilen konulardan biri de blockchain ile neler yapılabildiğidir. Her ne kadar hayatımız içerisine kripto para ile dahil olan bir kavram olarak görülse de aslında blockchain 25 yıldır farklı alanlarda kullanılmaktadır. Finans, sağlık, eğitim, bilim gibi bir çok alanda kullanılabilen blockchain kullanıcılara dijital kimliğin güvenli bir şekilde oluşturulması ve daha pek çok anlamda büyük fayda- avantajlar sağlamaktadır. O yüzden yakın zaman içerisinde çok daha fazla alanda çok yaygın bir şekilde kullanılacağı ön görülmektedir. Çünkü bireysel kullanıcılar bu sistem içerisinde dijital kimlik üzerinde kontrol hakkı tanımaktadır. Bu yüzden de güven ekonomisinin adeta bir anahtarı olarak kabul edilmektedir diyebiliriz.

Biz her ne kadar bu teknolojiyi, finansal alanda tanımış ve bilgi sahibi olmuş olsak da yukarıda bahsettiğimiz gibi aslında blockchain daha önce pek alanda kullanılmış ve halen daha bu alanlarda kullanılmaktadır. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte ortaya çıkan bu tür sistemler, hız kesmeden hayatımıza girmeye devam edecektir.

728 90
Araç çubuğuna atla