Başlıklar
Bakır günümüzde en sık kullanılan elementler arasında yer almaktadır ve tarihin başından günümüze bize eşlik eden sayılı elementlerden biridir. Günümüzde kullanım çeşitliliği nedeniyle bakır emtiasına yatırım konusunda, yatırımcılar tarafından oldukça dikkat çekmektedir. Resmi tanımını yapmak gerekirse bakır elementi, geçiş grubunda yer alan bir kimyasal elementtir ve Dünya üzerinde neredeyse her bölgede madenlerden elde edilmesi sağlanmaktadır. Gündelik yaşam aletlerinde insan hayatını devam ettiren en etken elementlerden biri olan bakırın aynı zamanda en iyi ikinci iletken olduğu da bilinmektedir. Kırmızı ve kahverengi renklerinde olan bakır, günümüzde etkin bir şekilde sanayi, inşaat, elektrik ve daha pek çok üretim alanında kullanılmaktadır. Yatırım aracı olarak altın, platin, paladyum ve bakırı seçen yatırımcılar, yatırımlarını düzenli olarak genelde Forex ve Emtia üzerinden gerçekleştirmektedirler. Bakır nedir, kullanım alanları nereleridir ve bakır emtiasına yatırım hakkında pek çok bilgi aşağıda yer almaktadır.
Bakır emtiasına yatırım yapan kişiler, bakırın kimyasal anlamda çeşitli özellikleri olmasının her türlü piyasa üzerine olan hakimiyetinden etkilenmektedirler. Bakır elementinin kimyasal sembolü Cu, atom numarası 19’dur ve periyodik tabloda 11. Grup, 4. Periyot, D blokta geçiş metalleri arasında yer almaktadır. Isı ve elektrik bakımından üst düzey iletkenliğe sahip olan bakır kübik bir yapıya sahiptir. Bu nedenle bakırı şekillendirme işlemi soğuk şekilde gerçekleşmektedir. Ayrıca pirinç ve bronz gibi metallerle alaşım içine girebiliyor olması, endüstri alanındaki üreticiler açısından bakırı çok değerli kılmaktadır ve paslanmaz özelliği sayesinde ise gündelik bazı aletlerin üretiminde temel element rolü oynamaktadır. Atmosfere koşullarına dayanıklılığıyla bilinen bakırın, şekillendirmeye karşı düşük direnci nedeniyle üretim alanında büyük ilgi görmektedir.
Bakır elementi iletkenliği bakımından hayatımızın temellerini oluşturmaktadır, özellikle de elektrik konusunda. Uzun mesafelere iletilen hidrolik ve nükleer enerji gibi enerji çeşitlerinin köyler ve şehirler arasındaki iletim görevini gören bakır, günümüzde bir bakıma temel ihtiyaç olarak kullanılmaktadır. Boya, inşaat, sanayi, kuyumculuk sektörlerinde ve kimya alanında farklı amaçlar için giderilen bakırın, ülkeler arasında çeşitli şekillerde de ticareti yapılmaktadır ve bu ticaret alanlarından biri de bakır emtiasına yatırım olarak bilinmektedir. Ayrıca bakır paslanmadığı için çeşitli taşımacılık işlerinde ve binaların dış cephelerinin kaplanmasında önemli bir yere sahip olduğu bilinmektedir. Günümüzde kullandığımız elektronik aletlerde, internet alt yapılarında, jeneratörlerde, motorlarda ve enerji üretimi için kullanılan daha pek çok alanda da baskın gelen bir element türüdür. Günümüzde teknoloji ilerledikçe, teknoloji, teknolojinin insanlara ulaşılması ve kullanımı bakımından çok önemli bir noktadadır. Metal bilimi konusunda oldukça etkin bir yetkiye sahip olan bakır aynı zamanda kaynakçılık sektöründe de kullanımına sıkça rastlanan bir maden çeşididir.
Neredeyse dünyanın her bölgesinden aktif olarak elde edilmekte olan bakır madeninin piyasası paralel olarak bakır emtiasına yatırım konusunu etkilemektedir. Güney Amerika Birleşik Devleti’nin çeşitli şehirlerinde, Meksika’da, Endonezya’da, Filipinler’de, Kanada’da, Papua Yeni Gine’de, Pakistan’da, İran’da ve Afrika’da bakır madeninin çıkartılması aktif olarak yapılmaktadır. Ülkemize geldiğimizde ise Güney Doğu Anadolu Bölgesi ve Doğu Karadeniz Bölgesi’nin bakır madeni bakımından oldukça zengin olduğunu görmekteyiz. Bakır madeni dünya çapında çıkartımı ve üretimi çok fazla olan bir element olması bakımından çeşitli kurumlarca çıkartımı, düzenlenmesi, güvenliği ve dağıtımı sağlanmaktadır. Bu işlemler sırasıyla Etibank, Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü, Karadeniz Bakır İşletmeleri ve bazı özel sektör firmaları tarafından yapılmaktadır. Bakır türleri bakımından sülfürlü ve oksitli olarak iki kategoriye ayrılmaktadır ve dünyada bakır ihtiyacı sülfürlü bakırın filizlerin işlenmesinden giderilmektedir. Üretiminde etkin role sahip kurumlar sülfürlü filizleri zenginleştirerek ve daha sonra bakıra işlemesiyle işlemi gerçekleştirirler.
Emtia, anlam kökeni olarak satılacak mallar anlamına gelmektedir. Ticaret alanında ise maden, tarım ve hayvancılık, enerji kaynağı ürünlerinin tamamını kapsayan ticari yatırım alanıdır. Bakır emtiasına yatırım yapacak olan bir kişi, öncelikle emtia havuzunun hareketliliğini analiz etmeyi öğrenmelidir. Emtia üzerinden bakır yatırımı için hangi ürünler alınıp satılabilir diye düşünüldüğünde, sanayi, elektrik, elektronik ve otomotiv alanlarının akla gelen ilk isimler olduğu bilinmektedir. Aynı zamanda bakırın emtia yatırımı altın, paladyum ve platin gibi maden ürünlerine oranla daha düşük maliyetli olduğu hesaplanmıştır. Dünya ekonomisi üzerindeki genişlemelerle ve bakıra olan talep miktarının artışıyla ise bakır emtiasına yatırım hızla artmaktadır.
Eğer bir kişi bakır madeni üzerinden alım satım gerçekleştirmek istiyorsa öncelikli olarak yatırım yapacağı bakırın sektörünü belirlemelidir. Yatırım yaptığı sektörün güncel durumu ve yakın geçmişi, firmaların ettiği kâr miktarları, piyasanın hareketliliği ve kriz dönemlerinin bilgisi yatırımcı için büyük önem taşımaktadır. Bunun dışında yatırımcılar iki ana şekilde yatırım yapabilmektedirler: belirli bir sektörden hisse senedini alıp uzun bir süre beklediği vadeli yatırım olan şekli ve spekülasyon denen gündelik alım satım işlemlerinin gerçekleştiği şekli. Spekülasyon üzerinden yatırımını yapan yatırımcıların Emtia fiyatları, piyasası ve değişkenliği bakımından bilgi sahibi olmaları oldukça önemlidir. Aynı zamanda alım yapacak kişinin yatırım yapmayı seçeceği zaman mutlaka firmaların belirli durağan dönemleri olmalıdır. Emtia üzerinden yatırım gerçekleştirmek isteyen kişilerin mutlaka Emtia Piyasası Kurumu onaylı çalışan kuruluşlardan hisse alımlarını gerçekleştirmelidirler.