Biz her ne kadar dikkat etsek de, güvenlik için tedbirler alsak da ne zaman nerede bir trafik kazasının başımıza geleceği belli olmamaktadır. Can kaybı ya da ciddi yaralanmalar ile sonuçlanmayan kazaların olmaması temennimiz halindeyken, maddi hasarlı kazalar illaki herkesin başına gelebilmektedir. İşte bu gibi durumlarda kazada araçları maddi hasara uğrayan kişiler genel olarak bu hasarın karşılanmasını talep etmektedir. Bu bağlamda kazada az kusurlu olan kişiler araçlarının uğradığı hasardan dolayı araç değer kaybı bedeli tahsis etme yoluna gitmektedirler.
Araç değer kaybı bedelini almak isteyen kişiler bu konuda en çok araç değer kaybı için ne yapmalıyım sorusunun yanıtını merak etmektedirler. O yüzden bu yazı içerisinde sizlere araç değer kaybı için yapılması gerekenlerin neler olduğunu açıklayacağız.
Başlıklar
Araç değer kaybı için yapılması gerekenler konu başlığına geçmeden evvel ilk olarak araç değer kaybının ne olduğunu tam olarak açıklayalım. Bir trafik kazası sonrasında araçların uğradığı hasarlar ne olursa olsun bu konuda herhangi bir onarım gördüklerinde, hasar durumu mutlaka ilgili tutanaklara yansıtılmakta ve bu da aracın 2. El piyasasındaki değerini düşürmektedir. Hatta 2. El araç satın alacak olan çoğu kişi, sırf araç kazaya karıştığı için hasar küçük dahi olsa da bu araçları almaktan vazgeçmekte ve böylece aracın sahibi olan kişi zarara uğramaktadır.
İşte trafik kazaları sonucunda araçların aldığı hasar doğrultusunda meydana gelen değer kaybı durumuna araç değer kaybı adı verilmektedir.
Araç değer kaybı için yapılması gerekenler nelerdir sorusundan önce ilk olarak bu konuda dikkat edilmesi yani bilinmesi gerekenleri sizlerle paylaşalım. Eğer bir trafik kazasına uğramış ve bu doğrultuda da aracınız hasar almışsa, araç değer kaybı değerinin şahsınıza ne kadar ödeneceğini bulmak amacı ile kazadaki suçluluk oranınız incelenmektedir. Buna göre kazada tamamen suçsuz iseniz araç değer kaybı bedelinin tamamını, %25 oranında suçlu iseniz araç değer kaybı bedelinden %25 oranında bir kesinti yapılarak bu tutarı alabilirsiniz. Eğer kazada %50 oranında suçlu iseniz bu değer %50 oranında kesintiye uğrar.
Peki kazada %100 oranında suçlu iseniz? Eğer meydana gelen kazada %100 oranında suçluysanız o zaman araç değer kaybı için herhangi bir talepte bulunamazsınız.
Araç değer kaybı ne yazık ki her araç ve her kaza dahilinde kişilere verilmemektedir. Bu değerin sizlere ödenebilmesi için bazı şartların sağlanır olması gerekmektedir. Bu bağlamda araç değer kaybı için şartlar nelerdir sorusunun yanıtını merak ediyorsanız bunlara aşağıdaki maddelerde ulaşabilirsiniz:
Daha önceleri, araç değer kaybı şartlarının sağlanması adına araç yaşı ve aracın yaptığı kilometre bilgileri de işin içerisine katılmakta idi. Ancak 2020 yılında gelen bir düzenleme doğrultusunda artık bu değer kaybı bedelinin alınabilmesi için araç yaşı ve aracın yaptığı kilometre sayısına bakılmamakta; bunlar yalnızca araç değer kaybı hesaplanması konusunda bir faktör olarak değerlendirilmektedir.
Eğer bir trafik kazası yaşamışsanız ve bu kaza sonucunda aracınızda hasar meydana gelmiş ise o zaman araç değer kaybı için başvuruda bulunabilir ve oluşan hasardan kaynaklı yaşayacağınız kayıplar nedeni ile bu maddi tutarın karşılanmasını isteyebilirsiniz. Çoğu kişi bu konuda yapılması gerekenleri bilmemekte ve bu yüzden de araç değer kaybı için ne yapmalıyım sorusunun yanıtını aramaktadır. Bu sorunun cevabını aşağıdaki maddeler içerisinde bulabilirsiniz.
Araç değer kaybı için ne yapmalıyım sorusundan sonra en çok merak edilen ve en çok araştırılan konulardan bir tanesi de araç değer kaybının nasıl hesaplandığıdır. Bunun hesaplaması yapılırken, belirli faktörler göz önünde bulundurulmakta ve buna göre ortaya bir hesap çıkarılmaktadır. Araç değer kaybı hesaplanırken;
Gibi durumların her biri hesaplama içerisinde dahil edilerek araç değer kaybı hesabı oluşturulur ve tutar bu şekilde belirlenir.
Araç değer kaybı için başvuruda bulunacaksanız o zaman bazı evrakları hazırlamanız gerekmektedir. Aslında genel evraklar oldukça yalın olup, kazanın türü ve ortaya çıkan zararlar dahilinde sizlerden farklı evrakların talebinde de bulunma durumu söz konusu olabilir. Bu zorunlu ve gerekli görüldüğü takdirde istenecek olan evrakları şöyle sıralayabiliriz.
Yukarıda da belirttiğimiz üzere kazanın içeriği ve ortaya çıkan hasar doğrultusunda sizlerden farklı evraklar da talep edilebilmektedir.
Araç değer kaybı bedelini tahsis edebilmek için ilk olarak karşı tarafın aracının sigortasını yapan şirkete başvurulması gerekmektedir. Eğer şirket bu bedelin ödemesini yapmıyorsa o zaman hukuki alanda hakkınızı arayabilir ve dava sürecini başlatabilirsiniz.
Bunun için Sigorta Tahkim Komisyonu’na müracaat edebilir ve icra takibini başlattırabilirsiniz. Ya da Asli Ticaret Mahkemesi’ne müracaat ederek karlı taraf için dava sürecini başlatabilirsiniz.