Araç Değer Kaybı Başvurusu İçin Gerekli Evraklar | Kapalı Çarşı - Dolar, Euro, Altın ve Tüm Döviz Kurları - Ekonomi Haberleri
  • YARIM ALTIN
    8.126,00
    % -0,38
  • AMERIKAN DOLARI
    32,5447
    % 0,01
  • € EURO
    34,9167
    % 0,19
  • £ POUND
    40,6421
    % 0,15
  • ¥ YUAN
    4,4915
    % -0,03
  • РУБ RUBLE
    0,3531
    % 0,47
  • BITCOIN/TL
    2062370,613
    % -4,15
  • BIST 100
    9.684,57
    % -0,39

Araç Değer Kaybı Başvurusu İçin Gerekli Evraklar

Araç Değer Kaybı Başvurusu İçin Gerekli Evraklar
728 90

Değer kaybı tazminatının alınmasında avukatlara başvurmak en doğrusu olacaktır. Çünkü avukatlarınız belirli şartlar öne sürer ve dava sürecini yönetir. Bunun gibi süreçte hazır olması gereken evraklara ilişkin bilgi sahibi olmanıza özen gösterilir.

Başlıklar

Araç Değer Kaybı Tazminatı İçin Belgeler

Araç değer kaybı başvurusu için gerekli evraklar nelerdir soranlara ilk etapta zorunlu olan belgelerden söz etmekte fayda var. Vekil aracılığı ile ibraz edilen bu belgeler:

300 250 4

-Tutanak: Maddi hasarın gerçekleştiğini ispatlamak adına tespit tutanağına ihtiyaç duyulur. Kaza zaptı adı üstünde kasa esnasında tutulur ve tazminat talebi sırasında incelemeye alınır. Bunun gibi Tramer Kaza Tespit Tutanağı olarak KTT eşliğinde de tazminat davasına geçilebilir.

-Hesap: Hak sahiplerinin belirlenmesi üzerine tazminatın ödenmesi esas alınır. Bu aşamada sizlerden banka hesap bilgileriniz talep edilecektir. Hak sahibinin adına kayıtlı olmak şartıyla IBAN talep edilir. Değer kaybı tazminatı paylaşılan IBAN numarası üzerinden tahsis edilmektedir.

Araç Değer Kaybında İstenilen Evraklar

Araç değer kaybı başvurusu için gerekli evraklar taleplere göre değişiklik göstermektedir. Şöyle ki sadece IBAN bilgileri ve kaza zaptı ile sınırlı kalınmaz. Bunların dışında kalan diğer evrakları da araç değer kaybı avukatı eşliğinde hazırlayarak ibraz etmeniz gerekebilir. Şöyle ki:

  • Değer kaybının talep edilmesi için beyan hazırlıklarında bulunmanız gerekir.
  • Kazadan sonra zarar gören araç için ruhsat fotokopisinin üzerinde durulur.

Araç değer kaybı başvurusu sırasında kazaya dair hasar fotoğrafları ibraz edilmelidir. Detaylı inceleme açısından kaza tutanağı kadar ilgili fotoğraflar da talep edilir. Bilirkişi bünyesinde incelenen tüm bu belgeler üzerine tazminata netlik kazandırılabilir.

Ek olarak mağdur olan kişinin T.C. kimlik numarasını ve vergi levhasını da paylaşması bekleniyor. Mağdur kişinin yanı sıra vekil önderliğinde gerçekleşen işlemlerde:

  • Vekaletname talep edilir ve içerisinde vekil bilgilerinin bulunması istenir.
  • IBAN bilgisi ve de T.C. kimlik numarası bulunan vekaletname eşliğinde hasat takip edilir.

Araç Değer Kaybı Nasıl Alınır?

Araç değer kaybı başvurusu için gerekli evraklar nelerdir vekil eşliğinde öğrenebilir ve müracaat edebilirsiniz. Hazırlanan dilekçe eşliğinde yerel mahkemeye gidilmesi gerekmektedir. Bu aşamada da talep edilen belgelerin hepsini hazırlamanız işlemlerin hızlanmasında etkili bir rol oynayacaktır.

Hasarın büyüklüğüne bağlı olarak çeşitli belgelere değinilir. Bunun için 20.000 TL sınırına değinilir ve üzerinde olan tutara karşı:

  • Gerçek kişiler için nüfus cüzdanı fotokopisinin talep edildiği belirtilir.
  • İkamet adresi, imza ve telefon içerecek şekilde belgelerin ibrazına geçilir.

Gerçek kişiler 20.000 TL’nin üzerinde olan zararın alınması için ilgili belgeleri eksiksiz olarak ibraz etmelidir. Araç değer kaybı başvurusu belgeler ve dilekçe eşliğinde ilgili mahkeme tarafından değerlendirilir. Değerlendirme bilirkişi raporları üzerinden açıklanır ve sonuca karşı yine bilirkişiye itiraz etme hakkına sahip olursunuz.

Araç Değer Kaybı Tüzel Evraklar

Araç değer kaybı başvurusu için gerekli evraklar sadece gerçek kişilere dair ele alınmaz. Buna ek olarak tüzel kişilerin de zorunlu olan belgelerin hepsini toplayarak vekil önderliğinde taleplerini iletmeleri esas alınır. Söz konusu tüzel kişiler olduğunda:

  • İmza sirküleri talep edilir ve vergi levhası ile başvuruda bulunmaları istenir.
  • Faaliyet belgesi ve de imza yetkisi eşliğinde müracaat etmeleri gerekir.

İmza yetkisine ilişkin yetkili olan kişilerin nüfus cüzdanı fotokopilerine ihtiyaç duyulmaktadır. Tekrardan fotokopi içerisinde ikamet adresinin bulunması önem arz ediyor. Sadece adresle sınırlı kalınmaz ve ardından imza gelir. Araç değer kaybı tüzel kişi belgeleri geçerli tarihten alınmış ve imzalı ise kabul edilmektedir.

Araç Değer Kaybı Ek Belgeleri

Araç değer kaybı başvurusu için gerekli evraklar zorunlu olarak paylaşılır ve bunlara ek farklı belgeler de talep edilebilir. Tazminatın ödenmesi adına detaylı incelemelere geçilir ve bilirkişi tarafından her bir detay belgeler eşliğinde değerlendirilir.

Ek belgeler arasında talep yazısı yerini almıştır. Bunun gibi kazaya karışmış olan tüm araçlara yönelik ruhsat fotokopilerinin talep edildiği görülüyor. Diğer değer kaybı tazminatı belgeleri olarak:

  • Söz konusu alkollü kaza ise raporlara değinmek önem arz eder.
  • Kişilerin ehliyet fotokopileri de tazminatın ödenmesi adına ele alınır.

Bunların arkasından tam vukuatlı nüfus kayıt örneği dahi gelir. Yaygın olarak sağlık kuruluşlarından alınmış olan raporların da üzerinde durulur. Şöyle ki:

  • Malul kişinin ilk muayenesine dair adli raporun talep edildiği görülüyor.
  • Adli olan kadar epikriz rapor da kaza nedeni ve değer kaybı tespiti açısından önemli bir yere sahiptir.

Araç Değer Kaybı Vefat Durumunda Belgeler

Kazanın sonuçlarına bağlı olarak farklı belgeler eşliğinde başvurulara geçilmektedir. Örneğin vefat söz konusu olduğunda da yine araç değer kaybına ilişkin tazminat ödemeleri talep edilmektedir. Bu gibi durumlarda:

  • Kaza raporlarından ziyade veraset ilamı üzerinden işlemler yürütülmektedir.
  • Güncel tarihli olarak vukuatlı nüfus kayıt örneğine yer verilmektedir.

Hak sahiplerinin tazminat ödemesine ilişkin banka hesap bilgilerini de paylaşmaları gerekir. IBAN bilgilerini belgeler eşliğinde paylaşmaları önem arz eder. Bu şekilde vefat halinde de verasete karşı değer kaybının alınması mümkün olabilir.

Araç Değer Kaybı Tazminatı Nasıl Talep Edilir?

Araç değer kaybı başvurusu sırasında kaza raporlarından dilekçelere kadar çeşitli evraklara değinilir. Her birinin hazır olması üzerine ilgili mahkemeye başvurulur ve sonuca geçilir.

Söz konusu vefat olduğu zaman detaylı olacak şekilde incelemelere yer verilir. Tazminat talepleri sırasında:

  • Sürücülerin alkol raporlarının bilirkişi tarafından incelenmesi esas alınır.
  • Vefata karşı ölüm muayene raporlarının da değerlendirilmesi sağlanır.

Varsa otopsi tutanakları da belirleyici oluyor. Bunların arkasından defin ruhsatı gelir ve tazminat ödemesi için hepsinin hazır olması istenebilir. Gerçek, tüzel ve de ölen kişiye dair hazırlanan belgelerle yerel mahkeme üzerinde müracaat edilir.

Araç Değer Kaybı Tazminatı Şartları Nelerdir?

Sadece belgeler değil bunlara ek olarak şartlar da merak ediliyor. Araç değer kaybı şartları nasıl öğrenenler belgeleri dahilinde müracaat ediyor. Şartlara uygun olduklarını belgeler ile paylaşan kişilerin tazminat almaları daha kolay olacaktır. Bunun için:

  • %100 kusur oranına değinilir ve kusursuz olmanız halinde tazminatı alabilirsiniz.
  • Araç yaşına dair maksimum süre ise 36 yıl olarak ele alınmaktadır.

Aynı zamanda kaza tarihi belirleyici unsurlardan bir tanesidir. Şöyle ki kazadan sonra 2 yıl geçmiş ise tazminat almanız mümkün olmaz. 2 yıllık süreç içerisinde müracaat eder ve sonuca bağlı olarak zararınızı karşılayabilirsiniz. Bunların haricinde:

  • Aracın hurdaya çıkması halinde de değer kaybının yatırılması mümkün olmaz.
  • Araç kilometresine dair maksimum limit ise 160.000 olarak belirlenmiştir.

Araç Değer Kaybı Hesaplama

Tazminat talebinde bulunacak vatandaşlar avukata başvurarak süreci profesyonel bir şekilde yürütebilir. Vekil eşliğinde tazminatın alınması kolay hale gelir. Şartları öğrenmeniz ve de hazırlamanız gereken belgeleri öğrenmeniz esas alınır.

Bunların öncesinde tazminat alacak kişiler için hesaplamalara geçilir. Araç değer kaybı nasıl hesaplanır merak edenlere de birkaç faktörden söz edilmektedir. Öncelikle hasar geçmişi bunlar arasında başı çeker. Aracın markası ve modeli de belirleyici olmaktadır. Üretim yılından mevcut kilometresine kadar tüm hususlara bakılarak değer kaybının ortaya çıkarılmasına özen gösterilir

728 90
Araç çubuğuna atla