Araç Değer Kaybı Aracın Satılması | Kapalı Çarşı - Dolar, Euro, Altın ve Tüm Döviz Kurları - Ekonomi Haberleri
  • YARIM ALTIN
    8.506,00
    % -0,38
  • AMERIKAN DOLARI
    32,5038
    % 0,08
  • € EURO
    34,7826
    % -0,12
  • £ POUND
    40,2943
    % -1,04
  • ¥ YUAN
    4,5009
    % 0,12
  • РУБ RUBLE
    0,3457
    % -0,21
  • BITCOIN/TL
    2075896,385
    % 1,97
  • BIST 100
    9.693,46
    % 1,77

Araç Değer Kaybı Aracın Satılması

Araç Değer Kaybı Aracın Satılması
728 90

Bilindiği üzere ülkemizde ve dünyanın dört bir yanında her gün binler trafik kazası meydana gelmekte ve bu kazalar ya can kaybı ya yaralanma ya da maddi hasarlar ile sonuçlanmaktadır. Can kaybının ya da sakatlık durumunun meydana gelmemesi ve olayların yalnızca maddi kayıplar ile atlatılması herkesin tesellisi olsa da bazı kazalarda meydana gelen hasarlar epey can sıkıcı olabilmektedir.

Peki, bu gibi durumlarda kazalarda suçu olmadığı halde mağdur olan kişilerin uğradığı maddi kayıplar nasıl karşılanmaktadır? Genelde bu tür durumlar için araç değer kaybı adı verilen tazminatlar kişilere ödenir. Ancak araç değer kaybı tazminatı için yerine getirilmesi şartlar ve prosedürler bulunmaktadır. İşte bu bağlamda araç değer kaybı aracın satılması halinde kişilere ödenir mi gibi soruların tanıtları da merak edilen konular arasındadır. Sizler için hazırladığımız bu yazıda araç değer kaybı ile aklınıza takılan soruların yanıtlarını vereceğiz.

Başlıklar

300 250 4

Araç Değer Kaybı Tanımı

Bilindiği ve yukarıda belirttiğimiz üzere ister küçük çapta ister büyük çapta bir trafik kazası meydana gelsin, bu kazalar sonucunda araçlar çeşitli hasarlar alabilmektedir. Araçta meydana gelen hasar boyutu çok küçük olsa da, hatta bu hasarlar sonucunda araçtaki bazı parçalar orijinalleri ile değiştirilse de bu durumların her biri aracın 2. El araç satışındaki değerini düşürmektedir.

İşte bu bağlamda trafik kazaları sonucunda araçta meydana gelen hasarların aracın değerini etkilemesine araç değer kaybı; bu kayıp ile birlikte suçlu olan kişilerin mağdur olan kişiye ödemesi gereken tutara da araç değer kaybı bedeli adı verilmektedir.

Araç Değer Kaybı ödenmesi İçin Gerekli Şartlar

Araç değer kaybı aracın satılması, bu konuda hasarın ödenmesi açısında herhangi bir sorun teşkil etmese de bu konuya daha sonra değineceğiz. Ancak şimdi kazada hasara uğrayan araç için tahsis edilmesi gereken araç değer kaybının hangi şartlara bağlı olarak ödeneceğinden bahsedelim. Bu şartları, aşağıdaki maddeler içerisinde bulabilirsiniz.

  • Araç değer kaybı için ilk şartta, değer kaybı ödenecek olan araç sürücüsünün kazada %100 oranında suçlu olmaması gerekmektedir.
  • Araç değer kaybı tahsis edilebilmesi için kazanın olduğu tarih üzerinden 2 yılın geçmemiş olması gerekmektedir.
  • Araç değer kaybı bedelinin alınabilmesi için bundan önce aracın uğradığı farklı bir kazada aldığı hasarın bulunduğu bölge ile son kazada alınan hasarın bulunduğu bölge aynı olmamalıdır.
  • Araç değer kaybının alınacağı ve mağdur olan kişinin aracının bu kaza sonrasında hurdaya çıkmaması gerekmektedir.

Peki, bu şartlar arasında araç değer kaybı aracın satılması yada satılmaması gibi bir husus var mı? Bu sorunun yanıtını aşağıdaki alt başlıkta açıkladık.

Satılan Araç İçin Araç Değer Kaybı Alınabilir mi?

Araç değer kayıpları ile ilgili merak edilen çok fazla şey bulunmaktadır ki bunlardan bir tanesi de araç değer kaybı aracın satılması ile ilgilidir. Bilindiği üzere araçta meydana gelen hasarlar, aracın kazaya karışması gibi durumlar aracın değerini düşürdüğü için haliyle bu durumda kişi aracını satarken maddi olarak zarara uğrayacaktır.

2015 yılına kadar araç satıldığı takdirde, satılan araçtan değer kaybı bedelinin alınması gibi bir durum söz konusu değildi. Ancak yaşanan mağduriyetler nedeniyle bu yıldan yani 2015 yılında sonra getirilen bir düzenleme ile artık zarar uğrayan araç satılsa dahi, bu satıştaki zarar bedeli diğer bir deyişle araç değer kaybı bedeli kazaya sebebiyet veren kişiden alınabilecek. Ayrıca bu bedelin tahsis edilmesi; araç ruhsat sahibi ya da aracı sigortalayan sigorta şirketlerinden de tahsis edilebilecek.

Araç Değer Kaybı Davası Nedir?

Araç değer kaybı aracın satılması konusundan sonra merak edilen bir diğer durum da araç değer kaybının anlaşma yolu ile kişilerden tahsis edilemediği durumlarda ne yapılması gerektiğidir. Eğer bir trafik kazasındaki suçluluk oranınız %100’ün altındaysa ve aracınızın hasara uğraması nedeniyle sizler de zarar uğramışsanız bu değer kaybını yukarıda belirttiğimiz kişilerden tahsis edebilirsiniz.

Bunun için kişiler ile anlaşmayı aranızda sağlayabileceğiniz gibi bir arabulucu sayesinde de anlaşmaya varılabilmektedir. Ancak bu yöntemlere rağmen kişiler ya da taraflar arasında herhangi bir anlaşması sağlanamıyorsa o zaman uğradığınız zarar nedeniyle hukuki yollara başvurma yani dava açma hakkınız bulunmaktadır.

İşte araç değer kaybında anlaşmaya varılamadığı takdirde, bu bedelin tahsis edilmesi amacı ile açılan davalara da araç değer kaybı davası adı verilmektedir.

Araç Değer Kaybı Davası İçin Hangi Mahkeme?

Yukarıda belirttiğimiz üzere hasara uğrayan aracınızdan dolayı herhangi bir mağduriyet yaşıyor ve araç değer kaybı için gerekli olan şartları sağlamanıza rağmen hakkınız olan bedel sizlere şahıslar tarafından ödenmiyorsa o zaman hukuki süreci başlatabilirsiniz.

Gerekli olan araç ruhsatı, kaza tespit tutanağı, hasar ve ekspertiz raporları ile birlikte şahsen dava için başvuruda bulunabileceğiniz gibi, bir vekil yardımı ile de araç değer kaybı için dava açabilirsiniz. Ancak sigorta şirketleri ya da kazada suçlu olan kişilerin suçu kabullenmemesi, durumların aleyhine sonuçlanmaması ve buradan da mağdur olmamanız açısından dava sürecince alanında uzman ve deneyimli bir avukattan yardım almanızı tavsiye ederiz.

Peki, araç değer kaybı için hangi yetkili merciye başvurmak gerekmektedir? Araç değer kaybı davası açmak için öncelikle sigorta tahkim komisyonuna başvurarak icra takibini başlatabilir ya da araç sahibi- kazaya sebebiyet veren kişilerden bu bedeli tahsis etmek amacı ile de Asliye Ticaret Mahkemeleri’ne müracaat edebilirsiniz.

Araç Değer Kaybı Davası Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Araç değer kaybı davası açmadan önce bilinmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Bu hususlardan ilki, kazadaki suçluluk payınızdır. Eğer kazadaki suçluluk payınız %100 ise o zaman aracınızdaki hasar ne olursa olsun araç değer kaybı için başvuruda bulunamazsınız.

Araç değer kaybı için suçluluk oranınız %0 olmadığı sürece bu suçluluk oranı dahilindeki tutar, hasarın ana bedelinden kesilmektedir. Yani kaza sonucunda 5 bin TL’lik bir hasar söz konusu ise ve sizin bu kazadaki suçluluk oranınız %50 ise o zaman araç değer kaybı için sizlere ödenecek tutar 2.500 TL olacaktır.

Araç değer kaybı için ilk andan itibaren yapılması gereken hususlar da dava süreci açısından son derece önemlidir. Bu bağlamda kaza sonrasında mutlaka kaza tutanağı tutmalı ve karşı taraf buna yanaşmıyorsa da kaza yerine polis çağırmalısınız. Kaza yerinde kazayı ve hasarı fotoğraflamanız da dava sürecinde en etkili kanıtlardan biri olacaktır.

Araç Değer Kaybı Dava Süresi

Yukarıda da belirttiğimiz üzere araç değer kaybı davalarının açılabilmesi için mağdur olan kişinin bunu 2 sene içerisinde yapması gerekmektedir. Eğer kaza tarihi üzerinden 2 yıl geçmiş ise araç değer kaybı için dava açılamaz ya da bu bedel kişilerden tahsis edilemez.

Şahıslara ya da sigorta şirketlerine açılan araç değer kaybı davasının ne zaman sonuçlanacağı ise tamamen davadaki kanıtların incelenmesi, bunların değerlendirilmesi ve bunun sonucunda bir karara varılması gibi süreçlerle alakalıdır. Bu süreç dahilinde kişilerden e belgeler talep edilebilir ya da davanın süresi uzayabilir.

728 90
Araç çubuğuna atla