Bu zamana kadar bir trafik kazasında suçlu ya da mağdur konumda olmuş olabilirsiniz. Her iki durumda da araç değer kaybı terimi ile yakından tanışmışsınız demektir.
Bilindiği üzere ülkemizde her gün yüzlerce trafik kazası meydana gelmekte ve kazaların %70’inde genellikle yalnızca maddi kayıplar yaşanmaktadır. Siz trafik kurallarına ne kadar uysanız da, ne kadar temkinli davransanız da yine de karşı tarafın ihmalleri yüzünden bir kazaya dahil olabilirsiniz. Eğer bir kazada bu türden bir mağduriyet yaşamış ve maddi açıdan zarara uğramışsanız o zaman karşı taraftan araç değer kaybı bedeli alabilirsiniz. Ancak bunun için bazı şartlar bulunmakta ve bu şartların içerisinde yakın bir zamana kadar araç değer kaybı araç yaşı da dahil edilmekte idi. Bu yüzden araç değer kaybı ile ilgili son düzenlemeler ve konu hakkında merak edilenler hakkında daha detaylı bilgiler almak için yazıyı okumaya devam edebilirsiniz.
Başlıklar
İlk olarak konuya yabancı olanlar ya da daha detaylı bilgi almak isteyenler için araç değer kaybı nedir sorusunun yanıtını verelim. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi içerisinde dahil olduğumuz trafik kazalarında her iki araç da hasar görebilmektedir. Kazada suçluluk oranı az olan ve mağduriyete uğrayan kişinin karşı taraftan araç değer kaybı adı verilen hasar bedelini tahsis etme hakkı bulunmaktadır. Çünkü bilindiği üzere kazalar neticesinde alınan hasaların boyutu ne olursa olsun, 2. El araç satışlarında kazaya karışan araçların değeri düşmektedir. Haliyle kazada suçsuz ya da az suçlu olan kişiler, araç satışlarında da belirli düzeylerde zararlara uğramaktadırlar.
Üstelik kaza sonrası araçta meydana gelen hasar ne kadar büyük ise aracın değerinin o kadar düşmesi de durumun mağduriyet seviyesini belirlemektedir.
Araç değer kaybı araç yaşı hususuna geçmeden evvel araç değer kaybının nasıl alınacağı konusunda kısa bir bilgilendirme yapalım. Bir kaza sonrasında aracınız hasar görmüş ve siz de bu kazada suçlu değilseniz o zaman yapmanız gereken bazı hususların bulunduğunu da bilmeniz gerekmektedir. Bu hususları şu şekilde sıralayabiliriz:
Kazada meydana gelen mağduriyetler için alınacak olan araç değer kaybının sağlanması için sizin de belirli şartları sağlaması gerektiğini unutmayın. Bu şartları aşağıdaki maddeler dahilinde paylaştık:
Bunlara ek olarak bir süre önce araç değer kaybı araç yaşı ve aracın trafiği çıkış anından itibaren yaptığı kilometreler için belirli bir sınırlandırma bulunmaktaydı. Bu bağlamda aracın yaşı 36’dan büyük ise araç değer kaybını alamıyordunuz. Ancak Mart 2020 tarihi itibari ile yapılan düzenleme ile bu şartlar ortadan kaldırılarak yalnızca değerin hesaplanması konusunda kullanması sağlandı. Yani artık kazada mağduriyete uğrayan aracınız için araç değer kaybı araç yaşı herhangi bir koşul oluşturmamaktadır.
Araç değer kaybı araç yaşı yukarıda da belirttiğimiz üzere yalnızca aracın değer kaybını belirlerken kullanılan bir faktördür. Peki, araç değer kaybı hesaplanırken başka ne gibi hususlar bu hesaplamanın içerisine dahil edilmektedir?
Araç değer kaybı hesaplama konusunda aşağıdaki hususlar hesaplamaya dahil edilmektedir:
İşte bu hususların tümü dahil edilerek araç değer kaybı hesaplaması yapılmaktadır. Araç değer kaybının hesaplanması ya da hasar tespit raporunun hazırlanması için bir ekspertiz ile anlaşılması gerekmektedir. Ayrıca araç değer kaybı ve bu mağduriyetin hukuki sürece dönüşmesi halinde alanında uzman- tecrübeli bir avukatla da iş birliği yapılması tavsiye edilmektedir.
Araç değer kaybı arabuluculuk ile anlaşmaya varılabileceği gibi taraflar buna bile gerek kalmadan kendi aralarında anlaşabilirler. Arabuluculuk ya da tarafların anlaşması durumu söz konusu değilse o zaman mağduriyete uğrayan kişi, karşı taraf için hukuki süreci başlatarak araç değer kaybı davası açabilir.
Peki, araç değer davası kimlere açılabilmektedir?
Yukarıda belirttiğimiz gibi ortak bir karara varılamaması ya da arabuluculuk ile dahi ortak bir anlaşma sağlanamaması nedeniyle araç değer davası açılabilmektedir. Peki, anlaşmanın sağlanamaması halinde mağdur olan kişiler bu davayı kimlere karşı açabilirler?
Araç değer kaybı davaları; kazaya neden olan kişiye, aracın ruhsat sahibine ya da kazada suçlu olan kişiye ait aracı sigortalayan sigorta şirketlerine karşı açılabilmektedir. Kaza esnasında ve sonrasında gerekli olan evrakları hazırladıktan sonra kendiniz ya da vekiliniz aracılığı ile araç değer davası için başvuruda bulunabilirsiniz.
Araç değer kaybı davası açmak için ilk olarak Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuruda bulunabilir ve sigorta şirketleri için icra takibini başlatabilirsiniz. Eğer araç değer kaybı için kazaya sebebiyet veren kişiye ya da araç ruhsat sahibine dava açmak isterseniz o zaman başvuruda bulunmak için Asliye Ticaret Mahkemesi’ne müracaat etmeniz gerekmektedir.
Araç değer kaybı için hukuki süreci başlatabilmeniz için kazanın üzerinden 2 yıl geçmemesi yani 2 yıllık bu sürecin dolmaması gerekmektedir. Eğer kazanın üzerinden 2 yıl geçmiş ise o zaman araç değer kaybı için kişilere dava açamazsınız.
Araç değer kaybı davalarının sonuçlanma süresi ise kazanın türü ve oluşan hasarlara göre değişkenli gösterecektir.