Araç Değer Kaybı Almak İçin Gerekli Evraklar | Kapalı Çarşı - Dolar, Euro, Altın ve Tüm Döviz Kurları - Ekonomi Haberleri
  • YARIM ALTIN
    8.185,00
    % -1,75
  • AMERIKAN DOLARI
    32,5739
    % 0,16
  • € EURO
    34,8881
    % 0,60
  • £ POUND
    40,5066
    % 0,85
  • ¥ YUAN
    4,4948
    % 0,10
  • РУБ RUBLE
    0,3498
    % 0,14
  • BITCOIN/TL
    2163569,540
    % 0,86
  • BIST 100
    9.645,02
    % -0,50

Araç Değer Kaybı Almak İçin Gerekli Evraklar

Araç Değer Kaybı Almak İçin Gerekli Evraklar
728 90

Günümüzde trafik kazaları günden güne artış göstermekte ve bu bağlamda kazaya dahil olan araçlarda çeşitli hasarlar meydana gelebilmektedir. Bu hasarlar sonucunda her bir aracın piyasa değerinde düşüşler meydana gelmekte bu da doğal olarak araç sahiplerini maddi zararlara uğratmaktadır.

Peki, bu zararlar bir şekilde tahsis edilemez mi? Bu sorunun cevabı olarak sizlere aracınızın trafik kazası dahilinde uğradığı değer kaybındaki zararın karşılanabilmesi için araç değer kaybı tazminatını alınabildiğini söyleyebiliriz. Ancak bunun için belirli şartlar ve dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Bu bilgileri ve araç değer kaybı almak için gerekli evraklar listesini yazı içerisindeki alt başlıklar dahilinde bulabilirsiniz.

Başlıklar

300 250 4

Araç Değer Kaybı Nedir?

Daha önce de söylediğimiz üzere bir kaza sonucunda kazaya karışan araçlarda belirli boyutlarda hasarlar meydana gelmektedir. İşte bu hasarlar nedeni ile araçların değeri; 2. El piyasası içerisinde düşmekte ve bu da araç sahiplerinin maddi kayıplara uğraması anlamına gelmektedir.

İşte bu kazalar dahilinde araçlarda oluşan zararların tutarına araç değer kaybı adı verilmektedir. Araçlar kazaya karıştıktan sonra oluşan hasar neyse bunlar raporlanmakta ve bu raporlar da aracın satışı gerçekleştirilirken olası müşterilere yansıtılmaktadır. Bu durum haliyle aracın değerini alıcı için de düşürmekte, kazaya karışan bir aracı almayı müşterilerin çoğu sıcak bakmamaktadır. Bu gibi durumlar nedeniyle yukarıda belirttiğimiz maddi açıdan zararlar ortaya çıkmaktadır. Peki, araçların uğradığı bu zararın tahsis edileceği bir durum yok mu diye soracak olursanız, bunun için araç değer kaybı tazminatı dahilinde zararınızın karşılanması durumu söz konusudur diyebiliriz. Zararı ödemesi gereken kurum ilk olarak hatalı olan sürücünün sigortasını yapan kurumdur; bu kurum size tazminatın ödemesini yaptığı takdirde olay yargıya intikal etmez. Ancak eğer kurum bu konuda sizlere pürüz çıkarıyor ve haklı olduğunuz halde tazminat tutarını vermiyorsa o zaman hukuki yollara başvurma hakkınızın olduğunu belirtelim.

Araç Değer Kaybı Şartları Nelerdir?

Giriş kısmında da belirttiğimiz üzere bir kaza sonucunda aracınızda oluşan hasardan dolayı araç değer kaybı bedeli alabilmeniz için belirli şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Bu şartlar, kazada kimin suçlu olduğu, kazadan alınan hasar gibi durumlar göz önüne alınarak belirlenmektedir. Aşağıdaki maddeler içerisinde araç değer kaybı şartları nelerdir, bunları bulabilirsiniz.

  • Kazaya karışan araçlarda meydana gelen hasar sonucu araç değer kaybı tutarının alınabilmesi için öncelikle karşı tarafın %100 suçlu olması ya da sizin tamamen %100 suçlu olmamanız gerekmektedir. Kısacası tamamen suçlu olmadığınız takdirde, kazadaki suç oranınıza göre sizlere hasar bedeli ödenmektedir.
  • Buna ek olarak araç değer kaybının alınabilmesi için kazanın olduğu tarih üzerinden 2 yıl geçmemiş olması gerekmektedir.
  • Kaza sonucunda araç değer kaybı almak için başvuruda bulunacak olan kişinin aracı, aldığı hasar ile birlikte hurdaya çıkmamış olmalıdır.
  • Araç değer kaybı bedeli alacak olan kişinin aracı daha evvel bir kazaya uğramış ise hasar, önceki kaza nedeniyle işlem gördüğü yerde olmamalıdır.

Çoğu kaynakta araç değer kaybının alınabilmesi için aracın yaptığı kilometre sayısı ve aracın yaşının da önemli bir şart olduğu söylenmektedir. Mart 2020 tarihine kadar bu durum böyle kabul edilirken, getirilen bir düzenleme ile artık değer kaybı durumu için yaş ve kilometre hesaplaması ortadan kaldırılmıştır.

Araç Değer Kaybı Nasıl Hesaplanır?

Araç değer kaybı almak için gerekli evraklar konusundan evvel önemli bir hususa daha değinelim. Bilindiği üzere araç değer kaybı durumunu hesaplamak için belirli faktörlere dikkat edilmesi gerekmektedir. İşte bu bağlamda araç değer kaybı nasıl hesaplanır sorusu için aşağıdaki hususların işe katıldığını sizlere söyleyebiliriz:

  • Kazaya karışan ve araç değer kaybı alacak olan aracın yaşı
  • Kazaya karışan ve araç değer kaybı alacak olan aracın trafiğe çıkış tarihi
  • Kazaya karışan ve araç değer kaybı alacak olan aracın modeli ve markası
  • Kazaya karışan ve araç değer kaybı alacak olan aracın daha önceki kazalar dahilindeki hasar geçmişi
  • Kazaya karışan ve araç değer kaybı alacak olan aracın trafiği çıktığı andan itibaren yaptığı kilometre sayısı

Tüm bunlar hesaplama içerisine dahil edilerek kaza sonrasında aracın alması gereken araç değer kaybı belirlenmektedir. Eğer araç değer kaybı için güvenilir kaynaklardan hesaplama talebinde bulunmak isterseniz bir avukat ile görüşebilirsiniz.

Araç Değer Kaybı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Araç değer kaybı almak için gerekli evraklar konusuna geçmeden önce son olarak bu hususta önemli bir duruma açıklama getirilmelidir. Yukarıda da belirttiğimiz üzere araç değer kaybının tahsis edilebilmesi için buna başvuruda bulunacak olan araç sahibinin kazada %100 suçlu olmaması gerekmektedir. Eğer şahıs, kazada %100 suçlu ise o zaman araç değer kaybı adına herhangi bir talepte bulunamaz. Buna ek olarak kişi kazada hangi oranda suçlu ise, ortaya çıkan hasar raporundaki bedelin o kadarı bu tutardan düşülür. Yani araç değer kaybı talebinde bulunacak olan kişi kazada %50 oranında suçlu ise o zaman hasar değeri %50 oranında kesintiye uğrar ve kalan tutar kişiye ödenir.

Araç Değer Kaybı İçin İstenen Belgeler

Eğer bir kaza sonrasında kişi araç değer kaybı tahsis etmek istiyorsa o zaman bunun için kaza sonrasında mutlaka tutanak tutulmalı ve kaza yeri fotoğraflanmalıdır. Eğer karşı taraftaki sürücü tutanak tutmak istemiyorsa o zaman mutlaka olay yerine polis çağırılmalıdır. Bu hususlardan sonra araç değer kaybı almak için gerekli evraklar nelerdir sorusunun yanıtını sizlere verelim. Araç değer kaybı alabilmek için mutlaka aşağıdaki evrakların sağlanması gerekmektedir.

  • Zorunlu evraklar arasında mutlaka; maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağının tasdikli örneği ya da Tramer kaza tespit tutanağının olması gerekmektedir.
  • Buna ek olarak zorunlu evraklar arasında bir de hak sahibine ait IBAN numarasının bulunması gerekmektedir.
  • Ayrıca gerekli görülmesi halinde kişilerden; değer kaybı talep beyanı, hasar eksper raporu, hasara uğrayan aracın ruhsat fotokopisi
  • Araç değer kaybı talebinde bulunacak olan kişinin T.C kimlik numarası / vergi numarası
  • Eğer kaza sonucunda bu hasar bir vekil tarafından takip ediliyorsa o zaman vekilin IBAN numarası, TC kimlik no.su
  • Sigortası bulunan aracın ruhsat fotokopisi

İstenen belgelerde hasarın ve suç oranının durumuna göre farklılıklar meydana gelebilmektedir.

Araç Değer Kaybı Nasıl Alınır?

Yukarıda belirttiğimiz araç değer kaybı şartlarına uyum sağlanıyorsa, araç değer kaybı almak için gerekli evraklar ile birlikte ilk olarak diğer sürücünün aracını sigortalayan şirkete değer kaybı için başvuruda bulunur. Eğer şirket hakkınız olan bu tutarı ödemeyi reddederse o zaman şirket ve şahıs hakkında hukuki sürecin başlatılması yolunda adım atabilme şansınız vardır. Ancak bunun için alanında uzman ve güvenilir olan bir avukattan destek almanız sizin yararınıza olacaktır.

Araç Değer Kaybı Dava Süresi

Son olarak araç değer kaybı bedelinin alınabilmesi için ilgili mercilere başvurabilmek adına kaza gerçekleştikten sonra 2 yıllık bir sürecin sizlere tanındığını belirtelim. Kaza üzerinden 2 yıl geçmesi halinde araç değer kaybı tutarını alamazsınız.

728 90
Araç çubuğuna atla