Araç Değer Kaybı Alan Var mı | Kapalı Çarşı - Dolar, Euro, Altın ve Tüm Döviz Kurları - Ekonomi Haberleri
  • YARIM ALTIN
    8.506,00
    % -0,38
  • AMERIKAN DOLARI
    32,5038
    % 0,08
  • € EURO
    34,7826
    % -0,12
  • £ POUND
    40,2943
    % -1,04
  • ¥ YUAN
    4,5009
    % 0,12
  • РУБ RUBLE
    0,3457
    % -0,21
  • BITCOIN/TL
    2066877,104
    % -0,41
  • BIST 100
    9.693,46
    % 1,77

Araç Değer Kaybı Alan Var mı

Araç Değer Kaybı Alan Var mı
728 90

Araç değer kaybı alan var mı, tazminat nasıl alınır? Anayasa Mahkemesi araç değer kaybı hesaplaması nasıl yapılır ve piyasa değer kaybını kim öder? Araç değer kaybının alınması için belirlenen kuralları ve çeşitli hususlar bulunuyor. Gerekli evraklar ile başvuru yapılarak değer kaybı tazminatı alınabilir.

Başlıklar

Araç Değer Kaybı Önemli Hususları

Araç değer kaybı alınması için kazanın çift taraflı olması gereklidir. İki aracın veya daha fazla taşıtın karışmış olduğu kazalarda, araçta hasar oluşması ve hasarın onarım edilerek giderilmesi durumunda, piyasa değerindeki değişikliğe araç değer kaybı denir. Bu değer kaybının sigorta şirketi tarafından karşılanması ise araç değer kaybı tazminatı olarak bilinir.

300 250 4

Araç değer kaybı tazminatı alan var mı konusunda, gerekli prosedürler uygunluk durumunda tazminatın alındığı bilinmektedir. Değer kaybında temel hususlar;

  • Aracın daha önceki hasarları, hasar kaydı ve onarım gören kısımları
  • Aracın kaza anındaki kilometresi
  • Aracın marka, model ve kapsamıyla güncel piyasa değeri
  • Kaza sonrası, muadil araçların ikinci el piyasadaki ortalama değeri
  • Aracın üretim ve trafiğe çıkış tarihi
  • Onarım yapılan kısımları, onarım yeri ve onarım sonrası belgeler
  • Kaza raporu
  • Kaza sonrası, onarın esnası ve onarım sonrasında aracın fotoğrafları

Gibi unsurlar dikkate alınarak araç değer kaybı tazminatı alınabilir.

Araç Değer Kaybında Zamanaşımı Süresi Var mı?

Araç değer kaybı alan var mı konusunda, zamanaşımı süresini geçen kişilerin bu tazminattan yararlanamadığını belirtebiliriz. Anayasa Mahkemesi kararına göre, değer kaybı tazminatı alabilmek için söz konusu kazadan itibaren iki yıl geçmemiş olması gerekiyor.

Kaza sonrasında iki yıl boyunca değer kaybı talebinde bulunulmamışsa, zamanaşımı uygulanır. Ancak bahsedilen kazadan sonra iki yıl süresinde değer kaybı tazminatı talebinde bulunulabilir.

Araç değer kayıpları, Yargıtay kararları doğrultusunda ‘’Gerçek Zarar’’ olarak nitelendirilmekte ve bu kapsamda değerlendirilmektedir. Başvuruda bulunan kişinin tam kusurlu olmaması gerekir.

%100 ya da kısmi kusurlu olan tarafın araç sahibi/ sürücüsü ve sigorta şirketi araç değer kaybı bedelinde müştereken ve müteselsilen sorumlu tutulur. Bu kapsamlar dahilinde;

  • Trafik sigortası, bahsedilen kazadaki tek aracın hasarını karşılar
  • Kazaya karışan araç sayısının fazla olması durumunda, en az kusurlu olan kişinin araç değer kaybı tazminatı ödenir
  • Kazada yüksek kusurlu olan kişinin kasko ve trafik sigortası olması gereklidir

Araç Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Kaskolu araçlarda genellikle araç değer kaybı kapsamı bulunmaz. Sigorta poliçelerinden ancak bazıları, değer kaybı tazminatı öder. Söz konusu kazadaki ruhsat sahibini, eksper aracılığıyla araçtaki değer kaybını hesaplatır. Kaza raporunun yanı sıra değer kaybı tespit raporu hazırlanır.

Raporlar sonucunda, kusurlu olan tarafın trafik sigortasıyla başvuru yapılır. Araç değer kaybı alan var mı sorusunda, başvuruların usulüne uygun yapılması gerektiğini ve Anayasa Mahkemesi Kanunlarına göre tazminatın alınabileceğini belirtebiliriz. Başvurular, Sigorta Tahkim Komisyonuna doğrudan yapılır. Araç değer kaybı tazminatı tahkim yoluyla alınmaktadır.

Zorunlu Trafik Sigortası Nedir?

Türkiye’de tüm araçlar için yaptırılması zorunlu olan bir sigorta türüdür. Zorunlu Trafik Sigortası yapılmayan durumlarda cezai işlem uygulanmaktadır. Trafiğe çıkan her araçta olması gereken sigorta türü, olası kazalarda maddi zararların karşılanması veya en aza indirgenmesi için zorunludur.

Kazada mağdur olan tarafın haklarını koruyan zorunlu trafik sigortası, sadece maddi haklarda değil manevi haklarda da koruma sağlıyor.

Bedensel Zararların Meydana Gelmesi Durumunda Trafik Sigortası

Zorunlu Trafik Sigortası olan kişiler kaza sonrasında Borçlar Kanunu kapsamında maddi ve manevi hak taleplerinde bulunabiliyor. Mahkemeye başvurularak hasarların karşılanması sadece araç değer kaybında değil bedensel zararların meydana geldiği durumlarda da hak talebi sağlanabiliyor.

Hak ve tazminat talepleri için gerekli bedensel zarar durumları şu şekilde sıralanabilir;

  • Kazadan dolayı kişinin herhangi bir sakatlık yaşaması, sakatlığın süreklilik halinde olması
  • Kazadan dolayı kişinin belirli süre zarfında iş göremez durumunda olması ve bunu sağlık raporuyla belgelemesi
  • Kazadan dolayı veya kaza sonrasında ruhsal, psikolojik bozukluk durumunun oluşması, bahsedilen rahatsızlığın belirli sürede ya da kalıcı olması durumunda,
  • Kazadan dolayı kapsamının bilinmediği estetik hasarların oluşması,
  • Kazadan dolayı kişinin, geçici veya kalıcı sürede bakıma muhtaç olması

Halinde veya iş görememezlikten belirli süre bakıma muhtaç olmasıyla bakıcı kişilerin masraflarının karşılanması, sigorta kapsamlarında alınabilir tazminatlar arasındadır.

Trafik sigortası bedensel zararlı kazaların maddi ve manevi tazminat taleplerinde; sağlık ve tedavi masrafları, ameliyat ücretleri ve bu sürede yardım eden aile yakınlarının, bakıma yardım eden kişilerin ihtiyaçlarının karşılanması da dahil edilir.

Maddi tazminatlarda ayrıca;

  • Kişinin iş göremez durumu ve gelir kaybından dolayı maddi- manevi hak talebinde bulunabilir
  • Kişinin yakınlarının kazadan dolayı yaşadığı fiziksel ve psikolojik durumlar için maddi ve manevi hakları bulunuyor.

Vefat Durumunda Trafik Sigortası Tazminat Talepleri

Araç değer kaybı tazminat taleplerinde, kazanın kapsamına göre kişinin hakları olduğu gibi vefat olması durumunda aile bireyleri için maddi ve manevi haklar sunuluyor.

Cenaze masraflarından hastane masraflarına ve yakınların masraflarının karşılanmasına dek pek çok başlıkla maddi ve manevi tazminat hakları bulunuyor. Kişinin kaza anında değil de hastanede tedavi esnasında veya sonrasında vefat etmesi durumunda, hastane masrafları ve yol masrafları talep edilir.

Araç Hasarında Maddi Manevi Tazminat

Araç veya eşya hasarından dolayı araç değer kaybı alan var mı konusunda, kişilere verile maddi ve manevi haklar olduğu bilinmektedir. Kaza esnasında araçta bulunan eşyaların hasar görmesi durumunda, kusurlu olan kişinin sigorta şirketinden hak talebinde bulunulabilir.

Eşyanın değeri, hasar kapsamı, onarıma uygun olup olmadığı gibi unsurlar değerlendirilerek zarar gören eşyanın değer kaybı bedeli tazminat olarak alınabilir.

Araç Değer Kaybını Kasko Karşılar mı?

Onarım dolayısıyla oluşan araç değer kayıpları, genellikle kasko kapsamlarında değildir. 1 Nisan 2020 tarihinden itibaren uygulanan Anayasa Mahkemesi araç değer kaybı kapsamlarına göre hesaplama yapılarak, değer kaybı tazminat alınabilir.

Sigorta şirketinin kapsamına ve sigorta poliçesinin niteliğine göre bazı sigorta şirketlerinde kasko poliçeleri, araç değer kayıplarını da karşılar. Kasko kapsamları ve teminat içeriklerine göre sigortalar değerlendirilmelidir. Türkiye’de trafik sigortaları zorunlu olarak, kaskolar ise isteğe bağlı olarak yapılıyor.

Genellikle trafiğe çıkan her motorlu araç için kasko yapılması tercih ediliyor. Kasko, kişilerin kazadaki kusur oranlarına bakmaksınız hızlı şekilde hasarların ve mağduriyetlerinin geçirilmesi yönünde kapsam sunar. Sigorta poliçesi seçerken, araç değer kaybı unsurlarını inceleyerek kasko yaptırabilirsiniz.

Araç Değer Kaybı Nasıl Hesaplanır?

Araç değer kaybı tazminatı almak için gerekli kriterlere uygunluk gerekiyor. Bu hususta;

  • Yapılan kazanın tek taraflı değil çift taraflı olması gerekiyor
  • Kusursuzluk olması ya da kısmi kusurlu olunması durumunda alınabilir
  • Kazadan dolayı araçta bir hasar olması ve bu hasarım onarım ile giderilebilir olması,
  • Onarım sonucunda piyasa değerinde değişiklik olması yani hasarın gerçekten araç piyasa değerinde farklılık oluşturması

Gerekiyor. Kaza sonrasında tutulan kaza raporunun yanı sıra değer kaybı başvuru belgelerinin eksiksiz sunulması halinde tazminat alınabilir. Kazadan sonraki iki yılı geçmemek kaydıyla başvuru yapılarak Sigorta Tahkim Kurumu aracılığıyla tazminat alınır.

728 90
Araç çubuğuna atla