Açıköğretim Okumak İçin Sınava Girmek Şart Mı? | Kapalı Çarşı - Dolar, Euro, Altın ve Tüm Döviz Kurları - Ekonomi Haberleri
  • YARIM ALTIN
    7.961,00
    % 0,23
  • AMERIKAN DOLARI
    32,3814
    % 0,16
  • € EURO
    35,0777
    % -0,11
  • £ POUND
    41,0362
    % 0,28
  • ¥ YUAN
    4,4854
    % 0,17
  • РУБ RUBLE
    0,3504
    % 0,32
  • BITCOIN/TL
    2271658,452
    % -0,23
  • BIST 100
    9.110,06
    % 0,33

Açıköğretim Okumak İçin Sınava Girmek Şart Mı?

Açıköğretim Okumak İçin Sınava Girmek Şart Mı?
728 90

Başlıklar

Açıköğretim Fakültesi Nedir?

Bilindik üniversite anlayışı ve yaşantısından farklı olarak üniversite kampüsüne gidilmesine gerek kalmayan yani kısaca örgün eğitim anlayışından farklı olarak sadece internet üzerinden sınavlara girilerek ve beraberinde derslerin de internet üzerinden kayıtlı biçimde istenildiği zaman izlendiği bir sistemdir. Bu sistem sayesinde birçok insan birçok farklı ve değişik alanlarda eğitim alabiliyor ve kendilerini geliştirebiliyorlar. Herkesin iş bulabilmek adına en az bir üniversite mezunu olması gereken bu dönemde örgün öğrencilerinin bile örgün eğitim hayatlarını sürdürürken başvurduğu bir seçenek haline gelmiştir. Mezuniyet belgesi aynı derecede olması sebebiyle ve derslerin internet üzerinden olmasıyla son zamanlarda sıkça tercih edilen bir seçenek olmuştur.

Açıköğretimin Avantajları Nelerdir?

-Bazı sebeplerden okula gidemeyecek durumda olan kişilerin eğitim hayatı içerisinde yer almasını sağlar.

300 250 4

-Öğrenciyi merkeze alır ve internet üzerinden derslerin birden fazla kez dinlenmesi gibi bir imkan sunar.

-Çalışanların, engellilerin vb. gelişimini destekler ve fırsat eşitliği sunar.

-Diplomaları örgün eğitim ile aynı seviyede olarak kabul edilir.

Açıköğretimin Dezavantajları Nelerdir?

-Öğrencinin derse olan şevki ve ilgisine göre yani öğrencinin kendini geliştirmesine bağlı olarak sonuç değişmektedir.

-İşletme sahiplerinin gözündeki imaj sebebi ile örgün eğitim mezunlarına göre daha az tercih edilirler.

Açıköğretim Eğitim Anlayışı Türkiye’ye Nasıl Girmiştir?

6 Kasım 1981 tarihine bakmak gerekir bunun için. 2547 sayılı Kanun’da yer alan sürekli ve açık öğretim hakkı her vatandaşa verilmiştir. Ancak elbette bu uygulamanın teknolojik olarak yaygınlaşması ve başarılı bir çalışma yapılması için belli bir zaman gerekmiştir. Asıl başlangıcını ise 20 Temmuz 1982 yılında yapmıştır. İktisat ve İş İdaresi bölümleri ile başlayan uzaktan eğitim süreci alanlarını genişleterek gelişmiştir.

Açıköğretim’e Kayıt Türleri Nelerdir?

-En az lise mezunu olanlar direkt (veya dengi) yeni kayıt yaptırabilmektedir.

Açıköğretimde önlisans veya meslek yüksek okullarının önlisans programlarından mezun olanlar ise dikey geçiş imkanından faydalanabilmektedir.

-Hali hazırda örgün eğitim alan kişilerin açıköğretim sistemine geçmesi için yatay geçiş

-Hala öğrencilik hayatına devam edenler için ise ikinci üniversite olarak

-Yurt dışındaki mezunlar için ise ANADOLUYÖS imkanları söz konusudur.

Açıköğretim Okumak İçin Sınava Girmek Şart Mı?

Evet şarttır. Örgün eğitim alacak olanlar gibi açıköğretim öğrenci adayları da üniversite sınavlarına girmelidir. Ancak önlisans okumak isteyenler yani 2 yıllık bölümleri okumak isteyenler sadece ilk sınava girmelidir. Lisans bölümlerini yani 4 yıllık bölümleri okumak isteyenler ise diğer sınava yani ikinci sınava da girmelidirler. Bunlardan ilki TYT, ikincisi ise AYT’dir.

Merkezi Açıköğretim Sistemine göre bir eğitim öğretim sistemine sahip olan Açıköğretim, YKS yani Yükseköğretim Kurumları Sınavı ile öğrenci almaktadır. Bu sınav ÖSYM tarafından yapılmaktadır.  Burada önemli olan baraj puanını geçmektir.

Önlisans programlarına kayıt yaptırabilmek için Temel Yeterlilik Sınavı’nda yani TYT’de en az 150 puan almak gerekmektedir. Bu sınav eski adıyla YGS’dir ancak belli değişimlere de uğraşmıştır.

Lisans programlarını tercih edebilmek için de Alan Yeterlilik Sınavı olarak adlandırılan AYT sınavından en az 180 puan alınması şartı vardır.

Ancak kontenjan şartları vardır. Kontenjan dahilinde bu programlara katılabilirsiniz.

Önlisans bölümleri 2 yıllık, lisans bölümleri ise 4 yıllıktır. Yani örgün eğitimden bu anlamda da bir farkı bulunmamaktadır.

Hangi Okullarda Açıköğretim Fakültesi Vardır?

Anadolu Üniversitesi

-Atatürk Üniversitesi

-İstanbul Üniversitesi

Her okulda aynı sayıda bölüm yoktur bu sebeple tercih sırasında bu ayrıntıya da dikkat etmek ve 3 okulu da araştırmak gerekmektedir.

Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Önlisans Bölümleri Nelerdir?

Adalet, Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı, Bankacılık ve Sigortacılık, Çağrı Merkezi Hizmetleri, Dış Ticaret, Ev İdaresi, Elektrik Enerjisi Üretimi-İletim ve Dağıtımı, Emlak ve Emlak Yönetimi, Fotoğrafçılık ve Kameramanlık, Halkla İlişkiler ve Tanıtım, İnsan Kaynakları Yönetimi, İlahiyat, İşletme Yönetimi, Kültürel Miras ve Turizm, Lojistik, Laborant ve Veteriner Sağlık, Medya ve İletişim, Marka İletişimi, Muhasebe ve Vergi Uygulamaları, Menkul Kıymetler ve Sermaye Piyasası, Özel Güvenlik ve Koruma, Perakende Satış ve Mağaza Yöneticiliği, Radyo ve Televizyon Programcılığı, Sosyal Bilimler, Spor Yönetimi, Sosyal Hizmetler, Sağlık Kurumları İşletmeciliği, Tarım, Turizm ve Seyahat Hizmetleri, Turizm ve Otel İşletmeciliği, Yerel Yönetimler, Yaşlı Bakımı, Web Tasarımı ve Kodlama.

Anadolu Ünversitesi Açıköğretim Lisans Bölümleri Nelerdir?

Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Tarih, Felsefe, Maliye, Konaklama İşletmeciliği, İşletme, İktisat, Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Türk Dili ve Edebiyatı, Sosyoloji.

Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Ön Lisans Bölümleri Nelerdir?

Adalet, Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı, Bilgi Yönetimi, Bankacılık ve Sigortacılık, Çocuk Gelişimi, Çağrı Merkezi Hizmetleri, Dış Ticaret, Emlak ve Emlak Yönetimi, Halkla İlişkiler ve Tanıtım, İş Sağlığı ve Güvenliği, İşletme Yönetimi, İlahiyat, Lojistik, Reklamcılık, Sağlık Kurumları İşletmeciliği, Sosyal Hizmetler, Turizm ve Otel İşletmeciliği.

Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Lisans Bölümleri Nelerdir?

Halkla İlişkiler ve Tanıtım, İşletme, Sosyoloji.

İstanbul Üniversitesi Açıköğretim Önlisans Bölümleri Nelerdir?

Hukuk Büro Yönetimi ve Sekreterliği, Kültürel Miras ve Turizm, Perakende Satış ve Mağaza Yönetimi, Sağlık Kurumları İşletmeciliği, Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Yönetimi, Sosyal Hizmetler, Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik.

İstanbul Üniversitesi Açıköğretim Lisans Bölümleri Nelerdir?

Coğrafya, Felsefe, İktisat, İşletme, Sosyoloji, Tarih.

Açıköğretim Fakültesine Nasıl Kayıt Yaptırılır?

Diyelim ki sınava girdiniz ve istediğiniz puanları elde ettiniz. Bundan sonrasında ise sizi 2 aşamalı bir kayıt süreci beklemektedir. İlk olarak kayıtlar internet üzerinden yapıldıktan sonra çıktısının alınması şarttır. İnternet kaydı ve çıktısı gereklidir çünkü sonraki aşamaya geçilemez. O yüzden kayıt tarihlerini takip etmek ve dikkatli olmak gerekir. Ayrıca ÖSYM’deki bilgilerin de güncellenmesi gerekmektedir. Bilgileri güncel olmayanlar kayıt yaptıramazlar.

Sonrasında ise kesin kayıt süreci başlar. Bunun için de ekstra belgeler gerekmektedir.

-İnternetten yaptığınız başvurunun çıktısı/belgesi

-Kimlik belgesi fotokopisi

-Öğrenci bilgi formu

-Öğrenci belgesi

-Fotoğraflı imzalı form

-4 adet en geç 6 ay önce çekilmiş fotoğraf

-Askerlik durum belgesi (29 yaşını geçen öğrencilere öğrenci durum belgesi verilmemektedir)

-İkametgah beyanı

-Ödenecek bir tutar var ise dekontu

Dönemlik Bölüm Ücretleri Ne Kadardır?

-2020-2021 dönemi için 330 TL ile 660 TL arasında bölümlere göre bir fiyat değişimi görülmektedir.

Kayıtlar Ne Zaman Başlar?

Üniversite sınavlarının sonuçları genelde Ağustos sonuna doğru açıklanmaktadır. Bundan hemen sonra da Çevrimiçi (Online) başvuru açılmaktadır. Ortalama 10 gün süren bu kayıt sürecini takip etmeniz iyi olacaktır. Online başvuru yapamayanlar sonraki aşamaya geçmeye hak kazanamazlar. Sonrasında 1 gün için de mazeret başvurusu açılır.

Ayrıca açıköğretim öğrencileri her yıl kayıt yenilemek zorundadır. İki yıl üst üste kaydınızı yenilemez iseniz kaydınız fakülteden silinmektedir.

Önlisans öğrencisi iseniz 4 yıl, lisans öğrencisi iseniz de 7 yıllık bir öğrencilik hakkınız giriş yaptığınız tarihten itibaren başlar. Yani dondurma, kalma gibi haklara tıpkı örgün eğitimdeki gibi sahip olursunuz.

Ayrıca öğrenciler tüm dersleri almak zorundadırlar. Öncesinde almış olmaları durumu değiştirmeyecektir.

Sınavlar ise bilgisayardan, sistem üzerinde değerlendirilmektedir. Çoktan seçmeli yani test şeklindedir. Bütünleme sınavı gibi bir seçenek de vardır.

728 90
Araç çubuğuna atla