2022 Dolar Tahmini | Kapalı Çarşı - Dolar, Euro, Altın ve Tüm Döviz Kurları - Ekonomi Haberleri
  • YARIM ALTIN
    8.152,00
    % 0,14
  • AMERIKAN DOLARI
    32,5549
    % 0,16
  • € EURO
    34,9338
    % -0,22
  • £ POUND
    40,8411
    % -0,11
  • ¥ YUAN
    4,4941
    % 0,12
  • РУБ RUBLE
    0,3531
    % 0,12
  • BITCOIN/TL
    2104019,250
    % 0,95
  • BIST 100
    9.716,77
    % -0,05

2022 Dolar Tahmini

2022 Dolar Tahmini
728 90

Özellikle son yıllarda dolardaki artış Türk ekonomisini derinden etkiledi ve bu etki uzun bir süre de görülmeye devam edecek gibi görünmekte. Doların bu kadar değer kazanması, Türkiye’deki pek çok alanda fahiş zamların devreye girmesine neden oldu. Pandemi dönemi ile başlayan bu sıkıntılı durum, politik gelişmeler ile taçlanarak piyasada şu an olduğu gibi bir durum yaşanmasına sebep oldu.

2021 yılının son ayları içerisinde, artık bir sonraki yıla göre yapılan dolar kuru tahminleri fazlasıyla merak edilmeye başlandı. Eğer siz de 2022 yılı için dolar artacak mı yoksa düşüşe mi geçecek gibi soruların yanıtlarını merak ediyorsanız o zaman yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Başlıklar

300 250 4

Dolar Artmaya Devam Edecek mi?

2022 dolar tahmini yorumlarına geçmeden evvel öncelikle son aylardaki yükselişten kısaca bahsedelim. Bilindiği üzere Dolar, Eylül ayı itibari ile genelde yukarı yönlü bir ilerleme kaydetti. Gerek yaşanan siyasî olaylar, gerek pandemi, gerek farklı devletler ile olan ilişkiler bu durumun yaşanmasına sebep oldu. Ayrıca pek çok kişiye göre doların artmasının ardındaki sebeplerden birisi de ülkemizde, neredeyse “ akın “ şeklinde gerçekleştirilen göç olayları. İşte tüm bu olumsuzlukların ülke ekonomimiz ve para birimimiz üzerinde olumsuz bir etkisi var. Peki, bu etki daha ne kadar devam edecek? Yani 2021 yılının sonlarına doğru piyasalarda dolar artışı duracak mı yoksa aynı ivme artmaya devam mı edecek?

2022 Dolar tahmini yorumlarından evvel, bu yıl için uzmanların belirttiği analizlerde doların artmaya devam edeceği söyleniyor. Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası FED’ in giderek keskinleşen ön görüleri yani tahminleri, bu durumun yıl sonuna kadar süreceği yönünde diyebiliriz.

Dolar Ne Zaman 10 TL Olacak?

Bilindiği üzere dolar giderek artış gösteren bir grafik çizmekte ve bu grafik dahilinde şu an yer edindiği aralık ise; 8,85 TL. 2 yıl içerisinde ciddi artış göstererek bu oranlara ulaşan Dolar, uzun bir süre daha artmaya devam edecek gibi görünüyor. Gerek uzmanların gerekse ülkemizin gidişatı baz alındığında piyasalardan elde edilen veriler ışığında bu teori ortaya atılmakta. Ancak tüm bu koşulları değerlendirdiğimizde bunun son derece mantıklı bir çıkarım olduğu hemfikrine varıyoruz.

Peki, uzmanlara ya da FED’ e göre dolar ne zaman 10 TL değerinde olacak? Borsa ve kripto para ile ilgilenen pek çok kişi bu konudaki soruların yanıtlarını iple çekiyor desek yeridir. Bu sebeple FED ve uzmanların yaptığı tahminler doğrultusunda doların 2022 yılı içerisinde 10 TL’ yi göreceği söylenmekte. Yani dolar ne zaman 10 TL olacak sorusu için tahmini olarak verilen yanıt 2022 yılının Ocak ayı sonu deniliyor.

Pek çok uzmana göre ise Doların şu an 8 civarında seyretmesinin en önemli sebebi, ülkeye gelen turistler. Turizm sayesinde dolara olan ihtiyaç bir miktar daha azaldığı için şu an için doların 10 TL’ yi görmesi zor olarak nitelendiriliyor. Ancak 2022’nin başları yani kış ayında, turizm canlı olmayacağı için doların da 10 TL’ yi görmesi durumu söz konusu deniliyor.

Şu Anda Dolara Yatırım Yapılır mı?

Bilindiği üzere başta altın olmak üzere en güvenilir yatırım kaynakları içerisinde dolar da ikinci sırada yer alıyor. Özellikle son yıllarda meydana gelen büyük artış ile bu para biriminin yüksek oradan değer kazandığını görüyoruz. Dolarda giderek yükselen bu değer de haliyle akıllara şu an için dolara yatırım yapıp yapmamak gibi soruları getiriyor.

2022 dolar tahmini yorumlarına geçmeden evvel ilk olarak bu yıl doların kaçtan kapanış yapacağını yani yıl sonu değerinin ne olacağından bahsedelim. Buna göre de bu para birimine yatırım yapıp yapmamak gerektiğinin cevabını da sizler için vermiş olalım.

Piyasalar ile biraz ilgili iseniz o zaman doların Eylül ayı itibari ile 8.85 civarında seyrettiğini biliyorsunuzdur. İşte gerek yaşanan siyasi ve politik gelişmeler gerekse pandemi gibi etkili sebepler doğrultusunda uzmanlar doların artmaya devam edeceğini söylüyorlar. Yapılan günlük, haftalık ve hatta aylık tahminler doğrultusunda dolar yıl sonuna kadar giderek artmaya devam edecek. Ara sıra yaşanılan ufak düşüşler ise bu para biriminin ilerlemesine mani olmayacak diyebiliriz.

2022 yılına gelindiğinde ise doların 10 TL’yi görmesi yönünde sağlam tahminler olduğunu belirtmekte de fayda var. İşte bu yüzden birçok kişi şu anda dolara yatırım yapmayı oldukça mantıklı bir durum olarak görüyor.

2022 Dolar Tahminleri Ne?

2021 yılının genel tahminlerinden sonra gelelim bu para birimi için 2022 dolar tahmini yorumlarına. Yukarıda da belirttiğimiz üzere pek çok uzman, doların hem 2021 hem de 2022 yılında artmaya devam edeceğini hatta 2022 yılı Ocak ayının sonuna doğru 10 TL’ yi dahi görebileceğini belirtmektedir. Bu tahminlere Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası FED de katılıyor diyebiliriz. Ancak FED’in bu yöndeki yorumları daha çok 2022 yılının 2. Çeyreği için geçerli. Bazı ekonomistler ise dolatın yükselmesinin devam edeceğini; bunun Ocak yılı içerisinde 8.50 ila- 8.70 arasına düşeceği; 2022 Mayıs ayında ise doların 9 TL’nin üzerinde olacağını söylemektedirler. Bu uzmanlara göre dolar 2022 yılı içerisinde 10 TL’yi görmeyecek ama 9 TL’nin üzerinde olduğu zaman dilimleri de olacak.

2022 yılı Mayıs ayında 9 TL’nin üzerine çıkacak olan dolar, Haziran ayından Eylül ayına kadar düşüş yaşayacak ve eylül itibari ile de 8.71- 9 TL civarına yeniden yükselecek. Kasım ayında 9. 06- 9.38 aralığında olması beklenen dolar, aralık ayını ise tahminlere göre 9.24- 9. 55 arasında bir değerde kapayacak.

2022 Yılında Dolar Ne Kadar Olacak?

2022 yılı dolar tahmini yorumlarının ne olacağını yukarıda zaten sizlere bahsetmiştik. Bazılarına göre bu para birimi 2022 yılında 10 TL’ye kadar yükselerek değer kazansa da, bazılarına göre dolay çok daha uzun bir süre 10 TL gibi bir rakamı göremeyecek. Bu değeri göremeyeceğini söyleyen analistler ise doların 9. 55 değerlerine ulaşabileceğini bunun da bu para birimin en fazla göreceği değer olacağını dile getirmektedirler.

Pek çok kişiye göre de doların şu an 8.85 civarlarında seyretmesindeki en önemli durum ise bu sene ülkemiz kapsamında turizmdeki hareketliliktir. Yabancı turistlerin ülke ekonomisine kazandırdığı dolar kapsamında, uzmanlara göre dolara olan talep az- çok karşılandığı için dolar bir süre daha bu çizgilerde seyredecek.

Ancak 2022 yılına hatta 2021 yılının son ayına gelindiğinde dolarda yükselmeler devam edecek ve bu para birimi 9’un üzerinde rakamlar görecek.

Dolar Neden Artıyor?

Daha önce de belirttiğimiz üzere doların birkaç senedir olağanın üzerinde seyretmesinde yani artmasındaki en büyük sebeplerden biri tüm dünyayı etkisi altına alan Covid- 19 salgınıdır. Bu salgının arkasından çeşitli Orta Doğu ülkelerindeki göç durumları, siyasi ve politik alanlarda yaşanan gelişmeler de ekonominin bu yönde şekillenmesine ve Türk parasının değer kaybetmesine neden olmuştur.

Doların daha ne kadar artacağı konusunda söz sahibi olan durum ise yine pandemi süreci olacaktır.

728 90
Araç çubuğuna atla